12.9.22

Χ. Γιαλαμάς: Ο Έβρος δεν είναι απροσπέλαστος, κάναμε 100άδες αποτροπές – Έχουμε πόλεμο με τα κυκλώματα διακινητών



 Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ροές και από Βουλγαρία και δίνουμε τεράστια μάχη για να γίνει απροσπέλαστος ο Έβρος- Ο φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό

Για τα πρόσφατα γεγονότα στα οποία κλήθηκαν να ανταποκριθούν οι Συνοριοφύλακες του Έβρου, για όσα καθημερινά αντιμετωπίζουν στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και τα όσα φέρνει το νέο σχέδιο “Ακρίτας” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων του νομού Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Ο κ. Γιαλαμάς, βγαίνοντας μάλιστα από νυχτερινή υπηρεσία, τόνισε πως “αυτό το καλοκαίρι είναι ένα από τα πιο δύσκολα στα τόσα χρόνια της συνοριακής φύλαξης“, δίνοντας στοιχεία για τη χθεσινοβραδινή του βάρδια κατά την οποία “μόνο στη δική μου περιοχή δικαιοδοσίας κάναμε εκατοντάδες αποτροπές”, όπως είπε.

“Σε όλη την οριογραμμή του Έβρου έγιναν πολλές εκατοντάδες κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας” (…) “Φτάνουμε έως και τις 2500 αποτροπές την ημέρα, καταλαβαίνετε την πίεση που έχουμε“… ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα μόνο για τον Αύγουστο σημειώθηκαν περίπου 100 συλλήψεις διακινητών, αριθμός πολύ μεγάλος συγκριτικά με άλλες περιόδους.

Γίνεται αφαίμαξη δυνάμεων στο ΚΥΤ Φυλακίου

Στο πρόβλημα με τις υπηρεσίες των Συνοριοφυλάκων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν θέσεις και στις δομές του Φυλακίου, εστίασε εκ νέου ο πρόεδρός τους. Συγκεκριμένα, επισήμανε για μία ακόμη φορά ο κ. Γιαλαμάς την αποδυνάμωση της πρώτης γραμμής φύλαξης, με την αφαίμαξη δυνάμεων στο ΚΥΤ Φυλακίου.

“Εντυπωσιάστηκα από τη μεγάλη έκταση που έχει αυτή η δομή“, είπε. “Σίγουρα από τους νέους 250 θα χάσουμε κι άλλους πολεμιστές πρώτης γραμμής“, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται νέες προσλήψεις για να φυλάνε τις δομές, ώστε να μη χάνονται δυνάμεις από τα σύνορα. “Μακάρι να βγει και νέα προκήρυξη για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες“, ευχήθηκε.

Μεταφέραμε στον κ. Θεοδωρικάκο πως ο Έβρος δεν είναι απροσπέλαστος – Κάνουν κακό να φωτογραφίζονται στο φράχτη και να ισχυρίζονται το αντίθετο

Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι προτάσεις ώστε να επιλυθούν, αλλά και η αναβάθμιση των νέων μέσων επιτήρησης από το Σχέδιο “Ακρίτας”, συζητήθηκαν και με τον κ. Θεοδωρικάκο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο. “Μακάρι να γίνουν όλα γρήγορα“, είπε εντωμεταξύ, σχετικά με όσα προβλέπει το σχέδιο “Ακρίτας”.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου ο οποίος αναφέρει πως: “Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα από οποιοδήποτε σημείο της“, ο κ. Γιαλαμάς απάντησε: “Το μεταφέραμε στον κ. υπουργό: πρέπει να γίνουν πάρα πάρα πολλά βήματα για να γίνει απροσπέλαστος ο Έβρος. Δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα. Έχουμε έναν πόλεμο με τα κυκλώματα των διακινητών. Δουλεύουμε στα κόκκινα. Μ’ αυτό το προσωπικό, μ’ αυτό τα μέσα που διαθέτουμε, δυστυχώς ο Έβρος πολλές φορές δεν είναι αποροσπέλαστος.

Αυτά μεταφέραμε στον ίδιο τον υπουργό, για να έχει σωστή πληροφόρηση περί “απροσπέλαστου” του Έβρου“. Στην επισήμανση όμως πως τελικά αυτό δεν αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του υπουργού που ακολούθησαν, ενώ το θέμα επικοινωνήθηκε εντελώς αντίθετα στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο κ. Γιαλαμάς σημείωσε: “Νομίζω ότι κάνει κακό σε όλους.

Δεν μπορεί να έρχονται βουλευτές και υπουργοί, να πηγαίνουν στο φράχτη να φωτογραφίζονται, και να λένε ότι ο Έβρος είναι απροσπέλαστος, ο Έβρος είναι θωρακισμένος. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ροές και από Βουλγαρία και δίνουμε τεράστια μάχη για να γίνει απροσπέλαστος ο Έβρος“. Ο φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. 

Ωστόσο, “μιλάμε για θωρακισμένο Έβρο” υποστήριξε ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων σχετικά με την αποτρεπτικότητα στα σημεία που υπάρχει ο φράχτης. Εξέφρασε όμως και την ανησυχία του για τη στιγμή που μπορέσουν να φτάσουν ως την ελληνική πλευρά, δίπλα στο φράχτη οι διακινούμενοι. “Γι’ αυτό πάνω στο φράχτη πρέπει να υπάρχουν συστήματα επιτήρησης θερμικών καμερών, συστήματα ανίχνευσης κλπ που να μπορούν να παρατηρούν ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα“, είπε. Και αυτό έχει μεταφερθεί, όπως ανέφερε, στην ηγεσία του Υπουργείου.

“Έχουνε γίνει βήματα μετά τα γεγονότα του 2020, αλλά κάπου στη μέση της διαδρομής τα βήματα έγιναν πιο αργά και φτάσαμε στο φετινό, το πιο δύσκολο καλοκαίρι“. Υπάρχει γενική ετοιμότητα – Τεράστια μπίζνα τα κυκλώματα διακινητών Τέλος, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό και την ψευδή πληροφορία για 400 άτομα σε νησίδα του Έβρου, τα οποία τελικά δεν εντοπίστηκαν, “υπάρχει γενική ετοιμότητα” για παν ενδεχόμενο, επιβεβαίωσε ο κ. Γιαλαμάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή νέα μαζική εργαλειοποίηση των προσφύγων/μεταναστών από τη γείτονα χώρα. “Η Τουρκία δεν συνεργάζεται μαζί μας, παρά μόνο με τα κυκλώματα των διακινητών“, υποστήριξε ο κ. Γιαλαμάς και χαρακτήρισε “λερναία ύδρα” αυτά τα κυκλώματα με “τεράστια μπίζνα“.