28.8.22

Ανατροπή status quo στον Καύκασο: Χάθηκε η σύνδεση Αρμενίας – Ναγκόρνο Καραμπάχ – Η Ρωσία παρέδωσε(!) στο Αζερμπαϊτζάν τον Διάδρομο Λατσίν!



 Η Ρωσία αλλάζει το status quo στο Καύκασο καθώς παρέδωσε(!) τον Διάδρομο Λατσίν μαζί με την πόλη και τις γύρω περιοχές στο Αζερμπαϊτζάν αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο-Καραμπάχ!

Πρόκειται για ημέρα πένθους για την Αρμενία καθώς είναι άγνωστο αν μετά την εξέλιξη αυτή, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ θα συνεχίσει να είναι… αρμενικό έδαφος.

Δυστυχώς οι εξελίξεις στον Καύκασο είναι πολύ αρνητικές για τους Αρμένιους. Το WarNews247 είχε προειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο για επικείμενες νέες συρράξεις στον Καύκασο. Δυστυχώς η Αρμενία δεν κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της.

Η Αρμενία χάνει επαφή με το Αρτσάχ και όλα δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα σταματήσει εδώ. Αυτό που πρέπει πλέον να ερευνηθεί είναι τι ακριβώς σχεδιάζει η Ρωσία στην περιοχή καθώς δίνει τα πάντα στο Αζερμπαϊτζάν.

Μια τριμερής δήλωση που υπογράφηκε το 2020 ανέφερε ότι ο διάδρομος Λατσίν πλάτους 5 χιλιομέτρων, ο οποίος παρέχει σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας, «παραμένει υπό τον έλεγχο του ειρηνευτικού σώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Γιατί αυτό άλλαξε τώρα; Τι συνέβη;

Πάντως η διακυβέρνηση του Πασινιάν αποδεικνύεται καταστροφική για την Αρμενία. Μετά την απόπειρα να στραφεί η χώρα προς την Δύση, η Ρωσία τιμώρησε με τον σκληρότερο τρόπο την Αρμενία. Επέτρεψε την σταδιακή προέλαση των Αζέρων η οποία ξεκίνησε το 2020 και συνεχίζεται ακόμη.

Αυτό έχει πλέον ως συνέπεια, η Αρμενία να εξαρτάται ξανά 100% από την Ρωσία. Αλλά ο ρωσικός στόχος φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος στην περιοχή…


Οι Αζέροι πήραν το Λατσίν 

Στρατιωτικές δυνάμεις των Αζέρων εισήλθαν χθες στο χωριό Zabux στον Διάδρομο Lachin. Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις δυνάμεις να μπαίνουν στην περιοχή και να αποκτούν τον έλεγχο της πόλης Lachin.

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, οι ρωσικές δυνάμεις αποσυναρμολόγησαν τα σημεία ελέγχου κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν, ενός ορεινού δρόμου που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίεφ τόνισε σε μήνυμα του:

“Σήμερα, οι Αζέροι επέστρεψαν στην πόλη Λατσίν. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο Λατσίν. Τα χωριά Ζαμπούχ και Σους τέθηκαν υπό έλεγχο. Συγχαίρω όλο τον λαό του Λατσίν και τον λαό του Αζερμπαϊτζάν για αυτήν την εξέλιξη.

Η πόλη του Λατσίν και ο πρώην διάδρομος του Λατσίν, μαζί με τα γειτονικά χωριά αυτής της πόλης, παραδόθηκαν σήμερα από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στις δυνάμεις της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.


Δείτε βίντεο με την είσοδο των Αζέρων στο Λατσίν

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
02:20
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:00
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:06

Που θα σταματήσει η επέλαση των Αζέρων;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επέλαση των Αζέρων ίσως δεν σταματήσει ούτε εδώ.

Το δεύτερο αίτημα του Αζερμπαϊτζάν ήταν ο πλήρης αφοπλισμός του Αρτσάχ και η απόσυρση του Αρμενικού στρατού από το έδαφος του Αρτσάχ. Αυτό αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Αυγούστου.

Πλέον ο μεγάλος στόχος των Αζέρων είναι να συνδεθούν με το Ναχιτσεβάν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίγιεφ, είχε πει ότι “η Αρμενία θέλει να καταστρέψει την εφαρμογή του διαδρόμου “Zangezur” αλλά δεν θα πετύχουν. Θα τους αναγκάσουμε εμείς. 

Ο διάδρομος αυτός που περνάει μέσω του ιστορικού εδάφους του Αζερμπαϊτζάν, Zangezur, θα συνδέσει το κυρίως τμήμα της χώρας με το Ναχιτσεβάν και την Τουρκία.

Δυνάμεις των Αζέρων στο Λατσίν

Ο διάδρομος του Λατσίν που συνέδεε Αρμενία και Αρτσάχ

Image