7.8.22

Ισπανικοί Patriot προστατεύουν την Τουρκία την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια καίτοι αποτελεί χώρα του ΝΑΤΟ, έχει πραγματοποιήσει σειρά κινήσεων που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της Συμμαχίας, συνομιλώντας και συνδιαλασσόμενη με εχθρούς της, όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.

Το γεγονός  ότι φαινομενικά και μόνο η Τουρκία ανήκει στη Δύση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες και ενώ ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας μαίνεται με το ΝΑΤΟ να στηρίζει την πρώτη,ο Ερντογάν συνάντησε 2 φορές τον Πούτιν και 1 φορά τον Ιρανό ηγέτη Ραϊσί!

Με την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου να βρίσκεται στο κόκκινο εδώ και καιρό και τον Τούρκο Πρόεδρο να απειλεί ευθέως τη χώρα μας με κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ελληνοτουρκικό πόλεμο και διάλυση της ΝΑ πτέρυγάς του και γι' αυτό εποπτεύει από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων.

Η μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ στην Τουρκία διαθέτει δύο κύριες βάσεις, του Ινσιρλίκ και του Κιούρετσικ, με την δεύτερη να φιλοξενεί το ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας.

Ουσιαστικά η βάση του Κιουρετσίκ είναι τα «μάτια» του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ απαραίτητη για την επιβίωση του κράτους του τελευταίου καθώς «βλέπει» βαθιά μέσα στο Ιράν και όχι μόνο.

 Από την άλλη επισημαίνουμε ότι στο παρελθόν κατόπιν τουρκικού αιτήματος είχαν αποσταλεί Patriot από χώρες του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής της αμυνας στις ΝΑ της επαρχίες, λόγω Συρίας και Ιράν κυρίως.

Η αποστολή  NS2T του ΝΑΤΟ , περιλαμβάνει  συστοιχίες PATRIOT συμμαχικών χωρών  ενισχύοντας τις τουρκικές δυνατότητες αεράμυνας, μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος κατευθυνόμενης πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος.

Αυτό το σύστημα είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ και συμβάλλει στην προστασία του τουρκικού πληθυσμού και του εδάφους.

Η αποστολή ξεκίνησε το 2013, μετά την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να ικανοποιήσουν αίτημα για υποστήριξη που υπέβαλε η τουρκική κυβέρνηση. Η τοποθεσία όπου αναπτύσσσονται οι συστοιχίες αποφασίζεται από κοινού με την Τουρκία ως χώρα υποδοχής σε στενό συντονισμό με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR).

Ο SACEUR έχει την επιχειρησιακή διοίκηση της αποστολής και η Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση έχει την ανάθεση ευθύνης.

Στα πλαίσια της NS2T o Συνταγματάρχης Πάουελ, Διοικητής της 39ης Αεροπορικής βάσης του Incirlik, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισπανικό απόσπασμα που έχει αναπτυχθεί εκεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ NS2T. Το NS2T ενισχύει τις δυνατότητες αεράμυνας της  για να υπερασπιστεί τον πληθυσμό και την επικράτειά της.

Πρoς άρση παρεξηγήσεων δεν μιλάμε για συστοιχίες Patriot που θα είναι τουρκικές, αλλά Ισπανικές εγκατεστημένες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο έδαφος της Τουρκίας, με συγκεκριμένη αποστολή και τομέα ενεργείας.

Η "έκτακτη" παρουσία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Tο ΝΑΤΟ αντιλαμβανόμενο το έκρυθμο της κατάστασης που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στη ΝΑ Μεσόγειο ,έχει αναπτύξει την SNMG2 και την SNMCMG2  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Συμμαχία διαθέτει Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις (SNF) που παρέχουν στη Συμμαχία συνεχή ναυτική παρουσία. Αυτή η πολυεθνική αποτρεπτική δύναμη αποτελεί ουσιαστική θαλάσσια απαίτηση για τη Συμμαχία. Πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα προγραμματισμένων ασκήσεων, ελιγμών και επισκέψεων στα λιμάνια και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε περιόδους κρίσης ή έντασης.

Οι SNF του ΝΑΤΟ αποτελούνται από τέσσερις ομάδες. Τις Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του NATO (SNMGs) που αποτελούνται από SNMG1 και SNMG2. και των Μόνιμων Ομάδων Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG1 και SNMCMG2).

Και οι τέσσερις Ομάδες  αποτελούν τη θαλάσσια συνιστώσα της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), η οποία αποτελεί μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

Για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να προστεθούν πρόσθετες δυνάμεις σε αυτές τις ομάδες, με το διοικητικό προσωπικό του ΝΑΤΟ επί του σκάφους και τα πλοία του Ομίλου ως τον πυρήνα, ικανό να παρέχει έγκαιρη υποστήριξη στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

Προκειμένου μάλιστα το ΝΑΤΟ να έχει σαφή και στενή εικόνα των ναυτικών δραστηριοτήτων των Τούρκων, λίγο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο πραγματοποίησε μία επίσκεψη με νόημα στην πλησιέστερη ναυτική βάση των Τούρκων, στο Ακσάζ, έναντι Ρόδου.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το ΝΑΤΟ τελεί σε εγρήγορση αναφορικά με τις επικείμενες τουρκικές ενέργειες είτε σε βάρος της Ελλάδας-Κύπρου, είτε σε βάρος της Συρίας όπου απειλεί να εισβάλει, παρακολουθώντας τες πάρα πολύ στενά.

Πίσω από αυτούς τους λόγους κρύβεται η αποστολή των δυνάμεων άμεσης επέμβασής της Συμμαχίας SNMG2 και SNMCMG2 στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι επιθεωρήσεις πυραύλων Patriot στο έδαφός της στα πλαίσια της αποστολής NS2T για πάν ενδεχόμενο.

https://www.pentapostagma.gr