9.8.22

Στα… ρηχά στέλνει ο Ερντογάν με το Αμπτουλ Χαμίτ Χαν: Στα δικά του νερά η πρώτη Navtex [χάρτης]


 Ο Ερντογάν έκανε την προπαγανδιστική του φιέστα και το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν απέπλευσε από τη Μερσίνα για την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα και η Navtex για την πρώτη του… στάση: 55χλμ έξω από το Γκαζί Πασά πηγαίνει το ambdülhamidHan. Ο στόχος λέγεται Yörükler-1, ενώ το σημείο γεώτρησης θα είναι στα 21 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου, αλλά στα νερά της Τουρκίας.

Οι συντεταγμένες που δόθηκαν για έρευνες από τις 9 Αυγούστου έως τις 7 Οκτωβρίου:

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 072059Z OCT 22.

Η φιέστα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στον χώρο μπροστά από το γεωτρύπανο απευθύνοντας ομιλία. Λίγο νωρίτερα,  πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από το πλοίο, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο twitter.

Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν σύμβολο της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα. Η Άγκυρα, σημείωσε, έχει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία Φατίχ, Κανουνί, Γιαβούζ και Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, η Τουρκία πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και γεώτρησης σε περιοχές «εντός της δικαιοδοσίας της». «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός γι’ αυτό» είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ενθουσιασμένος τόσο για το πλοίο όσο και για το μέλλον της χώρας. «Τα τελευταία 20 χρόνια φέραμε έργα και υπηρεσίες αιώνων στη χώρα μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λύσει την μεγάλη εξάρτηση από την ξένη ενέργεια. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν διαδικασίες με εγχώριο εργατικό δυναμικό, υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία.

Η έναρξη των εργασιών του πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου Αbdulhamid Han έγινε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης.

Η φιέστα στήθηκε παρουσία  σημαντικού αριθμού Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων και με φόντο το μήκους 238 μέτρων πλοίο.  Με πλήρωμα 200 ατόμων, και δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το νεότερο και ισχυρότερο του στόλου της, αναμένεται να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Συνολικά τέσσερα πλοία θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο όταν βγει στα ανοιχτά: Το ερευνητικό Βilim και 3 πλοία λογιστικής υποστήριξης: Τα Hakan ilhan, Murat ilhan και Kutsi ilhan.