29.8.22

Ξεκίνησε η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση στη Χερσώνα: Έσπασε η πρώτη γραμμή Ρωσικής άμυνας – Οι HIMARS άνοιξαν το δρόμο [videos]



 Η Ουκρανία, έχοντας κατ’ επανάληψη ανακοινώσει τα σχέδιά της για αντεπίθεση στο νότο και ειδικά στην κατεχόμενη από τους εισβολείς Χερσώνα, σήμερα ανακοίνωσε επίσημα ότι άρχισε την  αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της έναρξης της μεγάλης αντεπίθεσης απο τη νότια στρατιωτική διοίκηση, γινόταν γνωστό πως οι ουκρανικές δυνάμεις, έσπασαν μια πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων εισβολέων στην περιοχή της Χερσώνας.

  • Σύμφωνα με τους Ουκρανούς,  το ρωσικό 109ο σύνταγμα DPR αποσύρθηκε από τις θέσεις του, ενώ οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές, που ήταν το στήριγμα του συντάγματος DPR, τράπηκαν επίσης σε φυγή από το πεδίο της μάχης.

«Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Χερσώνας», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne επικαλούμενο την εκπρόσωπο της νότιας διοίκησης Ναταλία Χουμενιούκ.

Η ίδια επιβεβαίωσε την είδηση λίγα λεπτά αργότερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

  • Η Ουκρανία έκανε λόγο εδώ και δύο μήνες για μια αντεπίθεση που σχεδίαζε σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Η Χουμενιούκ είπε πως τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στις νότιες γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας «έχουν αδιαμφισβήτητα αποδυναμώσει τον εχθρό» και πρόσθεσε πως τουλάχιστον δέκα ρωσικοί χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα επίθεση.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση χρειάζεται σιωπή», είπε και πρόσθεσε πως οι ρωσικές δυνάμεις στον νότο είναι «μάλλον ισχυρές» και έχουν ενισχυθεί στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου.

Σύμφωνα με ανάρτηση της επιχειρησιακής ομάδας των ουκρανικών στρατευμάτων  “Kakhovka”, «η Ουκρανία έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να ανακτήσει τα εδάφη, με τη βοήθεια των HIMARS. Σχεδόν όλες οι μεγάλες γέφυρες στη Χερσώνα έχουν ήδη καταστραφεί – ο ρωσικός στρατός έχει αποκοπεί από την προμήθεια όπλων και προσωπικού από την Κριμαία», ανέφερε το μήνυμα.

Ήδη από νωρίς σήμερα εκρήξεις ακούγονται σε όλη την περιοχή της Χερσώνας. Μαζικές επιθέσεις αναφέρθηκαν σε ρωσικές βάσεις στο Μπερισλάβ και τη Νόβα Χαρκόα, εώ υπάρχουν αναφορές για χτυπήματα στο ρωσικό πεζικό.

Τον περασμένο μήνα, με τη βοήθεια δυτικών όπλων και κυρίως των αμερικανικών εκτοξευτών ΗIMARS,  ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε τις κύριες γέφυρες και τις στρατιωτικές βάσεις των Ρώσων εισβολέων, προφανώς προετοιμαζόμενος για την επίθεση στην περιοχή Kherson.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι κατακτητές δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τις δύο κύριες οδικές γέφυρες για να τροφοδοτήσουν τις δυνάμεις τους στη δυτική όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας.

Ετσι, όλες οι παραδόσεις εξοπλισμού στην αποτελούμενη από αρκετές χιλιάδες στρατιώτες  ρωσική δύναμη στην περιοχή εξαρτώνται πλέον από δύο διελεύσεις πορθμείων με πλωτά μέσα.

Αμερικανοί αναλυτές προέβλεψαν επίσης ότι η Ρωσία είναι πιθανόν να έχει χάσει την ικανότητά της να αμύνεται σε αντεπιθέσεις στην περιοχή της Χερσώνας.

 

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/KvivPost

https://hellasjournal.com/