28.8.22

Τουρκία: Καταγγέλλει την παρενόχληση F-16 από ελληνικά μαχητικά

 

Όταν αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση, η παρενόχληση να 
λάβει...σεξουαλική μορφή, τότε μόνο θα σταματήσουν οι τούρκοι
να "κουνιούνται"
Juan

Το υπ. Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι τα ελληνικά μαχητικά «κλείδωσαν» στο ραντάρ τους τα τουρκικά F-16.

Την παρενόχληση τουρκικών F-16 που πετούσαν πάνω από το Αιγαίο από ελληνικά μαχητικά καταγγέλλει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπ. Άμυνας της Τουρκίας, «οι Έλληνες παρενόχλησαν τουρκικά F-16» που εκτελούσαν καθήκοντα στο πλαίσιο νατοϊκής άσκησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας υποστήριξαν στη Γενί Σαφάκ ότι οι Έλληνες πιλότοι «κλείδωσαν» με τα ραντάρ του τα τουρκικά F-16, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν διστάζει να διακινδυνεύσει ακόμη και τις αποστολές του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρενοχλήσει την Τουρκία».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η ηγεσία του τουρκικού υπ. Άμυνας απάντησε στην ενέργεια αυτή, με τα ελληνικά αεροσκάφη να απομακρύνονται από την περιοχή, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Γενί Σαφάκ, από το ΝΑΤΟ κλήθηκε ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν.

Νέο διάβημα της ελληνικής πλευράς

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία, για τις νέες υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης δύο ζεύγη τουρκικών F-16, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά αεροσκάφη -σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ, το πρώτο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά των νήσων Κάσου – Καρπάθου, στα 27.000 πόδια στις 10:57 το πρωί και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά Κάσου – Καρπάθου, στα 27.000 πόδια επίσης.

https://www.in.gr