12.8.22

Τι συμβαίνει με την ανταλλαγή των BMP-1 & Marder; Παίρνει πολιτική διάσταση η υπόθεση



 Σύριζα: Αποστρατικοποίηση νησιών προωθείται δια της πλαγίας όπως επιθυμούν διεθνείς παράγοντες

Τι συμβαίνει με το deal BMP-1 αντί Marder;

Τις τελευταίες μέρες διαχέονται πληροφορίες πως αρχίζουν και απομακρύνονται από τα νησιά BMP-1 πριν έρθουν Marder προς αντικατάστασή τους. 

Δημοσιογραφικά γραφεία κυριολεκτικά έχουν πάρει "φωτιά" καθώς λόγω της αυγουστιάτικης ραστώνης πρέπει... "σώνει και ντε" να βγουν θέματα. 

Από την μια λοιπόν υπάρχουν εκείνοι που διατείνονται πως ξεκίνησε η απόσυρση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από τη Χίο. Άλλοι πάλι απαντούν πως όντως κάποια BMP-1 έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να συντηρηθούν και στη θέση τους έχουν ήδη τοποθετηθεί τα Μ-1113 αλλά και κάποια από τα αμερικανικά Μ-1117, που όπως έχουμε γράψει έρχονται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα

Υπάρχει και μια ακόμη πλευρά της υπόθεσης με άλλες πληροφορίες που αναφέρουν πως η παραλαβή των πρώτων εκσυγχρονισμένων και εργοστασιακά συντηρημένων Marder 1A3 θα λάβει χώρα εντός του Αυγούστου.

Τέλος, πηγές αναφέρουν πως έχει ήδη αποφασιστεί ότι τα Marder, όταν έλθουν στην Ελλάδα, να μην μεταφερθούν στα νησιά αλλά στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες της Θράκης.

Ποιες από όλες αυτές τις πληροφορίες θα αποδειχτούν ακριβείς μένει να το δούμε οσονούπω. 

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ 

Πάντως το θέμα έλαβε και πολιτική διάσταση. Χθες οι υπεύθυνοι του τομέα Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας, επικαλούμενοι δημοσιεύματα, ζήτησαν να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και το Υπουργείο Άμυνας στις πληροφορίες για εσπευσμένη απόσυρση των τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 από τα νησιά.

Η κοινή τους δήλωση έχει ως εξής: 

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν εσπευσμένη απόσυρση των ΒΜΡ1 από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία. Ειδικά, καθώς ακόμη αναμένουμε τα γερμανικά Marder τα οποία απαιτούν σημαντικό χρονικό διάστημα από την παραλαβή μέχρι να καταστούν επιχειρησιακά, κι ενώ δεν έχει τηρηθεί καμιά θεσμική διαδικασία απόφασης για αντικατάσταση των ΒΜΡ1.

Μόλις δύο μήνες πέρασαν από την ημέρα που πληροφορηθήκαμε από το Γερμανό Καγκελάριο Σολτς ότι η Ελλάδα θα στείλει στην Ουκρανία τα σοβιετικής κατασκευής ΒΜΡ1 τα οποία θα αντικατασταθούν από γερμανικά Marder. Σημειώναμε τότε τα εξής: «Είτε θα στείλουν τα δικά μας ΒΜΡ 1 στην Ουκρανία αφού έχει τελειώσει ο πόλεμος εκεί, ώστε στο μεταξύ να έχουν αντικατασταθεί επιχειρησιακά από τα γερμανικά. Είτε λογαριάζουν να παραδώσουν τα ΒΜΡ 1 πριν καταστούν επιχειρησιακά τα γερμανικά, αποδυναμώνοντας έτσι την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όπως το παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά λογική, στη δεύτερη περίπτωση έχουμε έγκλημα!».

Η δήλωσή μας εκείνη δέχτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα καθησυχαστικά και ειρωνικά σχόλια για κινδυνολογία από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Τωρινά δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί από το Υπουργείο Άμυνας, αναφέρουν εσπευσμένη απόσυρση των ΒΜΡ1 από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποφασίστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προμήθεια της τάξης του μισού δις ευρώ για αμφίβια ΤΟΜΑ των οποίων η κύρια σκοπιμότητά είναι η επιχειρησιακή δυνατότητα ανακατάληψης νήσων, έξω από κάθε λογική προτεραιοποίησης αμυντικών αναγκών. Η απουσία λογικής είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα στον αμυντικό σχεδιασμό. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η πλουσιοπάροχη οικονομικά ενίσχυση της δυνατότητας ανακατάληψης νήσων με αμφίβολη σχέση κόστους οφέλους και την ίδια στιγμή, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, να αδυνατίζει επικίνδυνα η ήδη υπάρχουσα άμυνα των νήσων χάριν της Ουκρανίας;

Δυστυχώς ερμηνεία υπάρχει. Είναι η εκτέλεση συμβολαίων και ανάληψη διεθνών «υποχρεώσεων» από τις συνεννοήσεις Μητσοτάκη - Δημητριάδη με αμφίβολη ακόμη και τη σύμφωνη γνώμη ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ της ίδιας κυβέρνησης.

Και η αποστρατικοποίηση νησιών προωθείται δια της πλαγίας όπως επιθυμούν διεθνείς παράγοντες, και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία ως μη όφειλε και είχε συμφέρον, και προσφέρει στους ίδιους παράγοντες κοστοβόρα εξοπλιστικά προγράμματα αμφίβολης προτεραιοποίησης για την άμυνα της χώρας, προγράμματα που το κόστος θα επωμισθεί ο ελληνικός λαός όταν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι πλέον εδώ. Ο κ. Δημητριάδης ήδη δεν είναι.

Επιπλέον, η απουσία θεσμικών διαδικασιών στην απομάκρυνση των ΒΜΡ1 ξεπερνά κάθε προηγούμενο ακόμη και των πεπραγμένων της παρούσας κυβέρνησης. Έχει προηγηθεί η συμφωνία με τη γερμανική πλευρά για την υποτιθέμενη αντικατάστασή τους με γερμανικά οχήματα ή απομακρύνονται τα ΒΜΡ1 και… βλέπουμε; Έχει υπάρξει σχετικά συνεδρίαση και απόφαση του ΚΥΣΕΑ ή είναι όλα χειρισμοί του Μαξίμου;

Η εξάντληση της τετραετίας προκειμένου να εκτελεστούν τα «συμβόλαια» και οι «υποχρεώσεις» και προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποδεικνύει ότι παραμένει δεδομένος και χρήσιμος, μπορεί να συμφέρει κάποιους από τους διεθνείς παράγοντες όσο διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία, και βέβαια τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά δεν έχει τίποτα θετικό για τον ελληνικό λαό και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.

Η επίσπευση της απομάκρυνσης και παράδοσης των ΒΜΡ 1, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης από τις υποκλοπές, και εν μέσω της χειρότερης κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών και παράνομων διεκδικήσεων των τελευταίων 25 ετών, δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός θα γίνεται όλο και πιο αδίστακτος όσο τρίζει η καρέκλα του.

Ο ΥΠΕΘΑ θα ψελλίσει κάτι για αυτά που συμβαίνουν ή και αυτός «απλώς προεδρεύει» όπως ο Πρωθυπουργός με την ΕΥΠ;

 

Το θέμα τέλος έχει σχολιάσει και ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου