11.8.22

Αποφασιστική κίνηση της Αθήνας με Χαρδαλιά και Φλώρο αποσόβησε «θερμό» επεισόδιο στη Ρόδο και ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

         


  
Όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους Tούρκους να κοιτούν άπραγοι

Η Τουρκία έστειλε χθες είκοσι μαχητικά στο FIR Αθηνών, εκ των οποίων τα οκτώ ήταν οπλισμένα. Η μανία των τούρκων χειριστών ήταν τόσο μεγάλη που ως αποτέλεσμα σημειώθηκαν 7 αερομαχίες. Είναι οι περισσότερες των τελευταίων τριάντα ημερών περίπου καθώς στα μέσα περίπου Ιουλίου είχαν σημειωθεί μετά από πολύ καιρό 9 αερομαχίες!

Παράλληλα επιχείρησε να «καπελώσει» την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης που διενήργησε η Ελλάδα νοτίως της Ρόδου, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή είναι δικής της δικαιοδοσίας. Εξέδωσε μάλιστα και σχετική ΝΟΤΑΜ ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και δύο ακταιωρούς της ακτοφυλακής της κοντά στην περιοχή των ερευνών. Με αποφασιστική παρέμβαση της Αθήνας και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο να σπεύδουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων για να συντονίσουν την κατάσταση σε περίπτωση που η υπόθεση εξελισσόταν σε «θερμό» επεισόδιο, τελικώς όλα τα εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση συντονίστηκαν με τον Ελληνικό Θάλαμο Επιχειρήσεων, αφήνοντας τους τούρκους να κοιτούν άπραγοι μέχρι που αποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης.

Με το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το διαβόητο πλέον, Αμπντουλχαμίντ Χαν να είναι αγκυροβολημένο στην καρδιά της περιοχής που δέσμευσε η Άγκυρα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ο ατμός που είχε αρχίσει να μαζεύεται επικίνδυνα στο καζάνι της Ανατολικής Μεσογείου απειλώντας να τινάξει το καπάκι, άρχισε πλέον να υγροποιείται, αποφορτίζοντας την ένταση, ωστόσο το Πεντάγωνο παραμένει σε ετοιμότητα καθώς εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα θα κινηθεί στη ρότα που ακολούθησε το Ορούτς Ρέις. Μια ρότα που το έφερε πολύ κοντά στο Καστελόριζο και μέσα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι εφημερίδων όπως της Μιλιετ που αναφέρει: Το Αμπντουλχαμίτ στην Γαλάζια Πατρίδα. Η Ακσάμ προχωρά σε έμμεσες απειλές τονίζοντας στον τίτλο της: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ιστορική Χουριέρ είναι πιο λιτή αναφέροντας απλά στον τίτλο της: Τα μηνύματα του Αμπντουλχαμίντ.

Μπορεί βέβαια ο Ερντογάν να μην έστειλε τώρα το μεγαλύτερο γεωτρύπανό του στο Καστελόριζο ή την κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο κατά τον απόπλου δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ελλάδα χωρίς όμως να αναφερθεί άμεσα σε αυτή.
«Όταν αρχίσει τις εργασίες του το Αμπντουλχαμιτ Χαν πιθανότατα θα προκύψουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να κάνουν μαγκιές με πλάτες άλλων. Κι όσο δεν τους δίνουμε σημασία, δεν τους λαμβάνουμε υπ’ όψη το τέλος αυτών που γίνονται όλο και πιο κακομαθημένοι μια μέρα θα είναι να χτυπάνε το κεφάλι στον τοίχο και να συνέλθουν» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος
Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» ήταν η ανάρτηση στο think tank στο οποίο προεδρεύει ο Γιαϊτζί

Στην Αθήνα αποδίδουν την εξέλιξη με τον γεωτρύπανο στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας που απέδωσε με αποτέλεσμα σύμμαχοι να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη το πρωί Ελλάδα και Κύπρος πραγματοποίησαν στην θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Λεμεσού και εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης. Μια άσκηση την δέσμευση των περιοχών αμφισβήτησε η Τουρκία καθώς θεωρεί ειδικά την δυτική περιοχή, δικής της δικαιοδοσίας.

GALLE

RY

https://www.pentapostagma.gr/