15.8.22

Σε συναγερμό παραμένουν η Αθήνα και η Λευκωσία λόγω πληροφοριών για νέες προκλητικές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας


 Οι προκλητικοί τόνοι της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Ούτε το γεγονός ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ξεκίνησε αρχικά να ερευνά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ο κίνδυνος παραμένει “ζωντανός”.

Ο συναγερμός στις δύο πρωτεύουσες παραμένει σε ισχύ καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντολή το επόμενο διάστημα για την εισβολή του γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, προκλήσεις από τους Τούρκους σημειώθηκαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, με πτήσεις μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 11:05 πάνω από την Κίναρο και στις 11:08 πάνω από τα Μαύρα Λέρου, στα 27.000 πόδια.

Στις 11:09, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από την Κανδελιούσα, στα 23.000 πόδια.

Η Άγκυρα επιμένει στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίου, με ακραίες αναφορές και στη Μικρασιατική Καταστροφή. Και βεβαίως δεν αναγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Κώστα Βενιζέλου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η κατοχική δύναμη σκοπεύει να ξεκινήσει «παιχνίδια» με το γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους», όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Ο «Φιλελεύθερος» επισημαίνει ότι η Άγκυρα έχει δεδομένα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή και ότι το σχέδιο Ερντογάν «είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα είναι πλέον ξεκάθαρο πως όταν ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. «Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και “δικό του” φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους» επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

Η προσοχή, λοιπόν, είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά που θα λήξει η NAVTEX, που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν έφτασε, ως γνωστό, στο Γιορουκλέρ 1 -29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα- για γεώτρηση.

Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι σεισμικές έρευνες έδειξαν πως στην περιοχή αυτή μπορεί να εντοπιστούν κοιτάσματα. Εάν εντοπιστεί ενδεχομένως να παραμείνει περισσότερο καιρό.

Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα «μετακομίσει» στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μάλιστα σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια.

Συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους. Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα.

Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές.

  • «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας», το μήνυμα του Νίκου Δένδια

Στο χθεσινό μήνυμά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τη β’ φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

  • Ο Νίκος Αναστασιάδης υπέρ της επανάνεωσης

Υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, με την αγαστή συμβίωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη.

«48 χρόνια που η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της επιμένουν στην κατοχή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και επανενωμένη πατρίδα», ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.