14.8.22

“Πέντε τουρκικές φρεγάτες περικύκλωσαν μια γαλλική στην Κύπρο”…

Ο αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού, ναύαρχος Pierre Vandier μίλησε στο γαλλικό κοινοβούλιο. Μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κινεζικές φιλοδοξίες, τη χρήση UAV, την αντιπαράθεση με την Τουρκία και το μέλλον του Γαλλικού Ναυτικού. Ο Pierre Vandier επέστρεψε στη θεωρία της αποτροπής. Πράγματι, το Γαλλικό Ναυτικό διαθέτει ένα μόνιμο υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης στη θάλασσα, το οποίο αντικαθίσταται κάθε εξήντα ημέρες από ένα άλλο.

Ο Γάλλος ναύαρχος μίλησε για τη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το ρωσικό ναυτικό δυναμικό, εκτός από το καταδρομικό Moskva, δεν έχει επηρεαστεί. Η υποβρύχια δύναμη δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν καθόλου από την αρχή της σύγκρουσης. Πράγματι, η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι κατά κύριο λόγο επίγεια.

“Στην Ουκρανία, το ναυτικό μέρος της σύγκρουσης αναφέρθηκε ελάχιστα, αν και κάλυψε λίγο πολύ όλους τους τομείς απασχόλησης ενός σύγχρονου ναυτικού. Την πέμπτη ημέρα του πολέμου, ο Πούτιν απείλησε με τρομερές συνέπειες για όποιον παρενέβη στην ειδική του επιχείρηση και, για να τονίσει τους λόγους του, έστειλε έξι υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBN), δύο στον Ειρηνικό και τέσσερα από το Μούρμανσκ, που μας κάνει να συνειδητοποιήσουν την αξία μιας ανεξάρτητης πυρηνικής δύναμης».

«Στη συνέχεια η Ρωσία επέβαλε αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα, βυθίζοντας δύο ουκρανικά πλοία και έντεκα εμπορικά πλοία. Χρησιμοποιούσε ναυτικές πλατφόρμες για να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ.  Ένα άλλο παράδειγμα αντιπλοϊκού πολέμου ήταν οι πυραυλικές επιθέσεις που προκάλεσαν την απώλεια του Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού ναυτικού.

»Βυθίστηκε σε λίγες ώρες, απόδειξη της φονικότητας και της βίας του σύγχρονου ναυτικού πολέμου. Μην ξεχνούμε ότι το Βασιλικό Ναυτικό έχασε 14 πλοία σε 72 ημέρες σύγκρουσης κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ το 1982. Προετοιμαστήκαμε για αυτό το είδος σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της Άσκησης Polaris 21 και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό».

Για την Κίνα
“Οι Κινέζοι κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή έναν στόλο πέντε παγοθραυστικών για να μπορούν να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό, με την στήριξη των Ρώσων. Σύντομα δεν θα είναι πλέον απαραίτητο να πάτε στη Θάλασσα της Κίνας για να βρείτε κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις”, είπε.

Υπενθύμισε ότι μέχρι το 2030, η χωρητικότητα του κινεζικού ναυτικού θα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του αμερικανικού ναυτικού, καθώς ο κινεζικός στόλος αυξάνεται γεωμετρικά. Στη Μεσόγειο, επίσης, ορισμένα ναυτικά παρουσιάζουν τριψήφια αύξηση της χωρητικότητας από το 2008 έως το 2030.

«Εναντίον του κινεζικού ναυτικού, θα νικήσουμε αν πολεμήσουμε μαζί, συνασπισμένοι», τόνισε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λόγω διαφόρων οικονομικών κανονισμών, το γαλλικό ναυτικό δεν ήταν ποτέ τόσο μικρό όσο είναι σήμερα και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Γαλλικό Ναυτικό
Μιλώντας για το γαλλικό ναυτικό τόνισε ότι το υποβρύχιο Suffren επανήλθε σε υπηρεσία ενώ ένα λόγο για την έκτη φρεγάτας πολλαπλών αποστολών (FREMM), Normandie. Δήλωσε ότι το μελλοντικό αεροπλανοφόρο νέας γενιάς θα διαδεχθεί το Charles de Gaulle το 2037 και ότι οι εργασίες για το SNLE 3G θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Ο Pierre Vandier είπε επίσης ότι  επιχείρηση κατά των ναρκωτικών διεξήχθη στον Ατλαντικό Ωκεανό, με υποστήριξη UAV Schiebel. Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έξι UAV Schiebel. Όσον αφορά τα μεγάλα υποβρύχια drones, η Naval Group έχει ξεκινήσει μελέτες για την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου.

Η Τουρκία
Ο ναύαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο περιστατικό με τους Τούρκους στις Ν/Δ ακτές της Κύπρου. Οι Τούρκοι θεώρησαν ότι αυτοί οι τομείς εμπίπτουν στην κυριαρχία τους, η γαλλική φρεγάτα περικυκλώθηκε από πέντε τουρκικές φρεγάτες.

https://www.defence-point.gr