Στρατιωτική ανάλυση
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΥΑΣ) συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα προκειμένου η θητεία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Yaşar Güler θα παραταθεί κατά ένα χρόνο.
Παράταση θητείας είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη για τους Διοικητές των Αεροπορικών και Ναυτικών Δυνάμεων Hasan Küçükakyüz και Adnan Özbal.
Ωστόσο σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ εάν δεν υπάρξει παράταση, αντικαταστάτες τους θα είναι ο Πτέραρχος Atilla Gülan και ο Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu.
Επίσης νέοι Στρατηγοί θα προαχθούν και φέτος.
Αντιστράτηγοι υπό προαγωγή είναι, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Kemal Yeni, ο Διοικητής 3ης Στρατιάς Yavuz Türkgenci, Διοικητής της ΕDOK( Διοίκηση Εκπαίδευσης και Δόγματος Χερσαίων Δυνάμεων) Sinan Yayla, o Γενικός Διευθυντής Ασφαλείας του τουρκικού ΥΠΑΜ İrfan Özsert.
Η επιλογή Γενικής θέσης θα γίνει μεταξύ του Διοικητή Αεροπορικής Εκπαίδευσης Cemal Kadıoğlu, του Επιτελάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας İsmail Güneykaya και του Επικεφαλή αξιολόγησης της Πολεμικής Αεροπορίας Mehmet Özlü.
Ο Nureddin Nebati, υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, ο Mahmut Özer, υπουργός Εθνικής Παιδείας και ο Στρατηγός Musa Avsever, ο οποίος ήταν Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων πέρυσι, θα παραστούν στη φετινή συνάντηση για πρώτη φορά.
Παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar, ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu.
Στο μεταξύ εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα από την γείτονα χώρα που αναφέρονται σε έναν πρωταγωνιστή της κρίσης των Ιμίων.
Σύμφωνα με τους Τούρκους ο "ήρωας του Kardak, κομάντο της SAT αντιναύαρχος Ercan Kireçtepe, ο οποίος φυλακίστηκε για 5 χρόνια για υποθέσεις συνωμοσίας της FETO, βρίσκεται επίσης στη λίστα προαγωγής φέτος".
Σε Twittter αναφέρεται ότι ο Ercan Kireçtepe, ο οποίος τοποθέτησε την τουρκική σημαία στους βράχους Kardak, διορίστηκε στη Διοίκηση της Ομάδας SAT. Ο υποναύαρχος Ercan Kireçtepe Beykoz διορίστηκε στη Διοίκηση της Ομάδας SAT. Ο υποναύαρχος Ercan Kireçtepe φυλακίστηκε για τη συνωμοσία της FETO. Ένα από τα 12 SAT Commando που προσγειώθηκαν στους βράχους Kardak το 1996.
Επίσης τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ercan Kireçtepe και Turhan Ecevit, αξιωματικοί του ναυτικού που είχαν φυλακιστεί για χρόνια στη δίκη Poyrazköy, προήχθησαν στο ναυαρχείο.
Kireçtepe ήταν φυλακισμένος για 4,5 χρόνια και ο Ετζεβίτ για 7,5 μήνες .
Επιπλέον, σε Ανώτατους Αξιωματικούς προήχθησαν δύο ονόματα εξ υπαξιωματικών
Ο Kireçtepe και ο Ecevit ήταν στην ομάδα SAT που τοποθέτησε την τουρκική σημαία στους βράχους Kardak κατά τη διάρκεια της κρίσης Kardak το 1996.
Ο Ercan Kireçtepe διορίστηκε στη Διοίκηση SAT Commando στο Beykoz Anadolu Kavağı με τον βαθμό του Αντιναυάρχου 24 χρόνια αργότερα.
Το Anadolu Kavağı, είναι μια γειτονιά στο βόρειο άκρο του Βοσπόρου στην περιοχή Beykoz της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία.
Το «Anadolu» είναι το τουρκικό όνομα για την Ανατολία και «kavak» σήμαινε «πόλος έλεγχος» στα οθωμανικά τουρκικά, υποδηλώνοντας τη στρατηγική σημασία της θέσης του.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι ο 67χρονος Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Yaşar Güler επρόκειτο να αποστρατευθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω του ορίου ηλικίας του.
Με κατεπείγον νόμο τον Ιούνιο, το AKP αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά 5 έτη, διατηρώντας τον έτσι στη θέση του....
Είχαμε επισημάνει τότε ότι αυτό αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη των προθέσεων Ερντογάν, που συνηγορεί υπέρ της αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες με πολύ πιθανή κατάληξη θερμό επεισόδιο, ακόμη και γενικευμένη Ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι όταν μια χώρα προετοιμάζεται για στρατιωτική αντιπαράθεση με μια άλλη δεν αλλάζει τη στρατιωτική της Ιεραρχία νωρίτερα, πόσο μάλλον η Τουρκία.
Ενισχυτικό ή όχι του γεγονότος ότι ο Ερντογάν θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές του 2023 σε βάρος της χώρας μας, θα αποτελέσουν οι κρίσεις στο τουρκικό στράτευμα, αφού η τυχόν παραμονή Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Για τους γνωρίζοντες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντα τον κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτιζε ο Στρατός ξηράς, οι αποκαλούμενες Χερσαίες Δυνάμεις κατά του Τούρκους και όχι η Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό.
Η κατά τα άλλα πολυδιαφημιζόμενη διακλαδικότητα από τους Τούρκους δεν ισχύει σε επίπεδο "καρέκλας" Ανώτατων Αξιωματούχων και είναι βέβαιο ότι οι Χερσαίες Δυνάμεις της Τουρκίας, επικουρούμενες από τον ΥΠΑΜ Ακάρ ότι έχουν την πρωτοκαθεδρία, κάτι που δεν θα ήθελε να διαταράξει ο Ερντογάν στην παρούσα φάση, η οποία είναι κρίσιμη για την Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό της αλλά κυρίως στις εξωτερικές της σχέσεις και εξελίξεις σε Συρία έναντι των Κούρδων αλλά και στα Ελληνοτουρκικά.
Μια άλλη επισήμανση είναι ότι ο Γκιουλέρ και ο Ακάρ έχουν διαχρονικά ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους.
Επίσης στο "πραξικόπημα" του 2016, είναι γνωστός ο κομβικός ρόλος που διαδραμάτισε για τους πραξικοπηματίες η αεροπορική βάση του Μουρτέντ, πλησίον Άγκυρας, προκαλώντας το μένος του Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια την διέλυσε , στέλνοντας τα μαχητικά αεροσκάφη της σε άλλες αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας, ενώ ήταν αθρόες οι συλλήψεις Τούρκων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, με την κατηγορία ότι ανήκαν στην οργάνωση FETO του Γκιουλέν, η οποία φέρεται ως υπεύθυνη για την οργάνωση του πραξικοπήματος.
Κοινώς ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται την Πολεμική Αεροπορία του και τον ρόλο που μπορεί να παίξει σε εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Ελλάδα.
Ωστόσο η επαναφορά του θέματος των Ιμίων από τα τουρκικά ΜΜΕ, με την προαγωγή του Ercan Kireçtepe και την τοποθέτηση στη Διοίκηση των τουρκικών SAT , κατατείνει στην κατεύθυνση περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας.
Ωστόσο αυτή ενδεχομένως έχει και πολιτική χροιά, θέλοντας να εκφράσει μέσω αυτής την ενότητα των Τούρκων απέναντι στον κοινό εχθρό, την Ελλάδα.
Αναμένουμε τις υπόλοιπες κρίσεις για να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αφού τυχόν παραμονή στην κατεχόμενη θέση του του Διοικητή της 1ης Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη και τομέα την Ανατολική Θράκη ή προαγωγή του σε θέση υψηλότερη σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους που αναφέραμε νωρίτερα, θα αποτελέσει μια ακόμη σοβαρή στρατιωτική ένδειξη περιατέρω κλιμάκωσης με τη χώρα μας, όπως και η τύχη του Διοικητή της 4ης Στρατιάς Αιγαίου .
Οψόμεθα...