31.8.22

Το κόμμα του Ερντογάν θα κλείσει και κάποιοι θα πάνε φυλακή, λέει επιφανής Τούρκος βουλευτής: Είναι εγκληματική οργάνωση

 


Κατά δέκα μονάδες μειώνονται τα ποσοστά του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Sosyo Politik Saha, ενώ πολύ υψηλό φαίνεται ότι είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών, φτάνοντας στο 38,1%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Δεκεμβρίου 2021 και 2 Ιανουαρίου 2022 σε 20 πόλεις της Τουρκίας με τη συμμετοχή 1876 ατόμων, στο ερώτημα ‘ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας;’ το 65,6% απάντησε ‘Οικονομική κρίση/Ανεργία’, το 12,5% ‘έλλειψη δημοκρατίας’, το 9,9% ‘προεδρικό σύστημα’, το 5,6% ‘τρέχουσα κατάσταση του νομικού συστήματος’, το 5,3% ‘κουρδικό ζήτημα’.

 

  • Στην ερώτηση “βρίσκετε επιτυχημένο το προεδρικό σύστημα;’ το 24,3% των συμμετεχόντων απάντησε ‘επιτυχές’ και το 60% ‘αποτυχημένο’.

Στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν κάποια από τις συμμαχίες, το 33,3% απάντησε “Θα ψηφίσω την Εθνική  Συμμαχία (ΑΚΡ – ΜΗΡ)” και το 32,7% “Θα ψηφίσω τη Λαϊκή Συμμαχία (κόμματα αντιπολίτευσης CHP-Καλό Κόμμα)”, το 13,2% απάντησε “Είμαι αναποφάσιστος”, το 12,5% απάντησε “Μπορώ να ψηφίσω μόνο αν περιλαμβάνει το κόμμα που ψήφισα”, το 8,3% απάντησε “Όχι, δεν θα ψηφίσω σε καμία περίπτωση”. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες θα ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ της Λαϊκής Συμμαχίας και η πλειοψηφία των ανδρών υπέρ της  Εθνικής Συμμαχίας.

Στο ερώτημα “εάν γίνουν γενικές εκλογές αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;” το 27% των συμμετεχόντων απάντησε ΑΚΡ, το 22,9 % CHP, 11,9 % “Είμαι αναποφάσιστος”, 10,3% Καλό Κόμμα, 9,4% φιλοκουρδικό HDP, 6,3% MHP, 5,7% “Εγώ δεν θα ψηφίσω”.

  • Μετά την κατανομή των ψήφων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: AKΡ: 32.8%, CHP: 27,8%, Καλό Κόμμα 12.5%, φιλοκουρδικό HDP: 11,5%, MHP: 7,6%.

Με βάση τη δημοσκόπηση, ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος κερδίζει στις προεδρικές εκλογές τόσο τον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όσο και τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίστοιχα.

Με αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 33,5% έναντι 30,2% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και με αναποφάσιστους 27,8%.

 

Με αντίπαλο τον Μανσούρ Γιαβάς ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 33,4% έναντι 22,3% του Μανσούρ Γιαβάς και ποσοστό 23,5% παραμένουν αναποφάσιστοι. Με αντίπαλο τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 32% έναντι 31,4% του Εκρέμ Ιμάμογλου με αναποφάσιστους το 24,8%.

Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών των Ιούνιο

Πάντως ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος κατρακυλούν οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ανέλθει στο 50% έως τον Μάιο του 2022 και ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πτώση της ήδη αρνητικής απόδοσης της τουρκικής λίρας.

Το δολάριο διαπραγματεύονταν στις 13,78 τουρκικές λίρες σήμερα το πρωί. Την ίδια ώρα το ευρώ ήταν στα επίπεδα των 15,62 τουρκικών λιρών. Το δολάριο πήρε ανοδική πορεία έναντι της λίρας παρά την προσφορά συναλλάγματος από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας μετά την πτώση από το ιστορικό υψηλό του 18,4 στο 10. Ακόμη και η μετάβαση στο νέο σύστημα μέσω ανταλλαγής συναλλάγματος που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε σχετικά χαμηλή λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας. Η Κεντρική Τράπεζα έχασε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά τον Δεκέμβριο.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα στις αγορές να οδηγήσει σε εκλογές πριν από το 2023. Στην έκθεσή του σήμερα το πρωί, ο Ατίλα Γεσίλαντα από την Ίστανμπουλ Αναλιτίκς αναφέρει ότι “το βασικό μας σενάριο είναι ότι ο Ερντογάν και η τουρκική εθνοσυνέλευση θα κηρύξουν πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο”.

Αυξήσεις στις τιμές προϊόντων

Πάντως οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων από τις 29 Δεκεμβρίου, όταν οι αλυσίδες καταστημάτων ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν εκπτώσεις, τελικά οι εκπτώσεις δεν ήρθαν ποτέ. Οι ενώσεις καταναλωτών ανακοίνωσαν ότι η αύξηση των τιμών των παραγωγών κατά 80% που ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία έχει αρχίσει να αντανακλάται στην αγορά.

Το δολάριο, το οποίο εκτινάχθηκε στις 18 τουρκικές με την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο τον περασμένο μήνα, προκάλεσε υψηλές αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα, από τα τρόφιμα μέχρι τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και από τα αυτοκίνητα μέχρι τα ηλεκτρονικά είδη. Στη συνέχεια, με την ανακοίνωση της εγγυημένης συναλλαγματικής κατάθεσης του Ταγίπ Ερντογάν, διαμορφώθηκε η προσδοκία ότι θα έπαιρναν πίσω τις αυξήσεις καθώς το δολάριο μειώθηκε στις 10 τουρκικές λίρες σε μια μέρα. Αντίθετα, με τα μεγάλα χαράτσια που ανακοινώθηκαν το ένα μετά το άλλο στις αρχές του χρόνου, η έκπτωση αντικαταστάθηκε και πάλι από αυξήσεις τιμών.

Αλλά και το ψωμί, ένα από τα βασικά ήδη ανάγκης – λόγω της αύξησης στο κόστος παραγωγής του σιταριού – το οποίο ήταν 1,92 τουρκικές λίρες πέρυσι, αυξήθηκε σε 4,25 λίρες το 2022. Η αύξηση του κόστους παραγωγής από λιπάσματα έως φυτοφάρμακα θα αντανακλάται στην τιμή του ψωμιού, η οποία πρόσφατα αυξήθηκε στις 3,5 τουρκικές λίρες στην Κωνσταντινούπολη. Αν δεν ληφθούν μέτρα φαίνεται πολύ δύσκολο για τους πολίτες να βρουν φέτος ψωμί κάτω από 5 λίρες, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Μανίσα, Μπεκίρ Μπασεβίργκεν.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αννα Ανδρέου/ΑΓΚ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

 https://hellasjournal.com/