1.8.22

Αλ. Δεσποτόπουλος στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για το τουρκικό γεωτρύπανο: Η αντίδραση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι κεραυνοβόλα αν παραβιάσει χώρο εθνικής κυριαρχίας ή οριοθετημένη ΑΟΖ


Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη

«Η έξοδος του νέου γεωτρύπανου συνδυάζεται με την επιχείρηση της Τουρκικής Προεδρίας αφενός να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της δύσης και αφετέρου να ικανοποιήσει το εσωτερικό εκλογικό σώμα, σε μία πολύ δύσκολη για εκείνη πολιτική συγκυρία» αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, γνωστός Διεθνολόγος και ερευνητής τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ με αφορμή το νέο τουρκικό γεωτρύπανο και την ελληνοτουρκική ένταση. 

Μιλώντας επίσης για τις συμφωνίες της Ευρώπης στα ενεργειακά με Ισραήλ, Αίγυπτο και Αζερμπαϊτζάν κρίνει πως "η συνεργασία μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι καίριας σημασίας και είναι θετικό ότι ενθαρρύνεται ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών".

Ενώ εξηγεί πως "η χρήση αζέρικου φυσικού αερίου ευνοεί και την Άγκυρα, αλλά όχι στο βαθμό που οι λοιπές εναλλακτικές μορφές ευνοούν εμάς".

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

-Κύριε Δεσποτόπουλε, μήνας της Παναγιάς ξεκινάει ή μήνας του «Βόηθα Παναγιά» στα ελληνοτουρκικά με αφορμή την προαναγγελθείσα έξοδο του νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο;   

Η εντατικοποίηση της προσπάθειας της Τουρκίας να υφαρπάξει ελληνικές θαλάσσιες ζώνες με το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας και να επιβάλει την διχοτόμηση στην Κύπρο έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία έντασης στην περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας. Η έξοδος του νέου γεωτρύπανου εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή και συνδυάζεται με την επιχείρηση της Τουρκικής Προεδρίας αφενός να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της δύσης και αφετέρου να ικανοποιήσει το εσωτερικό εκλογικό σώμα, σε μία πολύ δύσκολη για εκείνη πολιτική συγκυρία. 

-Θεωρείτε πως το Abdülhamid Han θα συνοδεύεται και από άλλα γεωτρύπανα όπως κυκλοφόρησε μια πληροφορία ή ακόμη κι από πολεμικά σκάφη της γείτονος, κάτι που θα καταστήσει την ένταση μεγαλύτερη;   

Δεν το γνωρίζω. Πιθανολογώ ότι θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για την πιθανή κλιμάκωση της έντασης είναι το που θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο. Θα εκπλαγούμε ευχάριστα αν το Αμπντουλχαμίντ Χαν παραμείνει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Πιθανά να κατευθυνθεί προς την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντίδραση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι άμεση και κεραυνοβόλα αν το σκάφος αυτό παραβιάσει χώρο εθνικής κυριαρχίας ή οριοθετημένη αποκλειστική οικονομική ζώνη. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε αμφισβήτηση κυριαρχία ή θα επιβληθεί από τους Τούρκους το τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

 

-Όσο ο Ερντογάν επί της παρούσης απομακρύνεται από τις ΗΠΑ με αφορμή τα F-16 και προσεγγίζει Ιράν-Ρωσία, θεωρείτε πιθανό κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή πιστεύετε ότι θα προσανατολιστεί στη Συρία;   

Η Συρία είναι το νούμερο ένα θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η πιθανή δημιουργία κουρδικού κράτους αντιμετωπίζεται από την γειτονική μας χώρα ως συστημική απειλή, που μπορεί να διαταράξει τη συνοχή της και την εδαφική ακεραιότητά της. Την ίδια στιγμή, όσο η Τουρκία διαπραγματεύεται τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρεί την απειλή έντασης ως διπλωματικό χαρτί. 

 

-Πως κρίνετε τις νέες κινήσεις της ΕΕ με Ισραήλ, Αίγυπτο και Αζερμπαϊτζάν με σκοπό την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο; Ευνοούν την χώρα μας ή την Τουρκία λόγω του Νοτίου Διαδρόμου;    

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και υγραερίου. Η συνεργασία μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι καίριας σημασίας και είναι θετικό ότι ενθαρρύνεται ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών. Η ευρωπαϊκή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ευνοεί την Ελλάδα, αφού μπορούμε να συμβάλουμε στο νέο ενεργειακό χάρτη, την ίδια στιγμή που περιορίζεται η επιρροή της Τουρκίας.

Η χρήση αζέρικου φυσικού αερίου ευνοεί και την Άγκυρα, αλλά όχι στο βαθμό που οι λοιπές εναλλακτικές μορφές ευνοούν εμάς. Περαιτέρω, ο ρωσικός κίνδυνος ξύπνησε στην Ευρώπη την αντίδραση στον αναθεωρητισμό, κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον σημαντικά στην Άγκυρα. 

https://www.pentapostagma.gr