1.8.22

Άτακτη υποχώρηση των Κοσοβάρων: Από το φόβο του πολέμου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επέβαλαν αναβολή των μέτρων κατά των Σέρβων

 

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανέβαλε την εφαρμογή της απόφασης που θα υποχρέωνε τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας να υποβάλουν αίτηση για πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από ιδρύματα της Πρίστινας λόγω εντάσεων μεταξύ της αστυνομίας και των τοπικών κοινοτήτων που σήκωσαν οδοφράγματα στους δρόμους.

Μετά από τις εντάσεις το απόγευμα της Κυριακής και διαβουλεύσεις με τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), η κοσοβάρικη κυβέρνηση είπε ότι θα καθυστερήσει το σχέδιό της για ένα μήνα και θα ξεκινήσει την εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι διαδηλωτές στάθμευσαν φορτηγά γεμάτα με χαλίκι και άλλα βαριά μηχανήματα σε δρόμους που οδηγούν στα δύο συνοριακά περάσματα, Jarinje και Bernjak, σε μια περιοχή όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι ήταν υποχρεωμένη να κλείσει τα συνοριακά περάσματα.

“Η συνολική κατάσταση ασφάλειας στους βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένη”, ανέφερε σε δήλωση η KFOR, η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε την αυξημένη ένταση σε αυτό που αποκάλεσε «αβάσιμους κανόνες διάκρισης» που επιβλήθηκαν από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε ικανοποίηση χθες Κυριακή για την απόφαση που ανέφερε πως έλαβε η κυβέρνηση του Κοσόβου να αναβάλει ως την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιό της να απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης αυτής εξαιτίας της έντασης που προκλήθηκε σε κοινότητες Σέρβων, με οδοφράγματα και επεισόδια με την αστυνομία.

«Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», ανέφερε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στην «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βορρά χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας και έγγραφα που εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν ιδρύματα υπό την κοσοβάρικη πρωτεύουσα, την Πρίστινα.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από περισσότερες από 100 χώρες, αλλά όχι από τη Σερβία ή τη Ρωσία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η Hellas Journal πληροφορήθηκε ότι στο κτίριο του Γενικού Επιτελείου έφτασε επειγόντως ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η πληροφορία είναι σοβαρότατη και προμήνυε κλιμάκωση. Φαίνεται ότι αργοτερα προκάλεσε την παρέμβαση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι είπε ότι θα δώσει στους Σέρβους μεταβατική περίοδο 60 ημερών για να αποκτήσουν πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου, ένα χρόνο αφότου εγκατέλειψαν την προσπάθεια επιβολής τους λόγω παρόμοιων διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι από την 1η Αυγούστου, όλοι οι πολίτες από τη Σερβία που επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να λάβουν ένα επιπλέον έγγραφο στα σύνορα για να τους δοθεί άδεια εισόδου.

Παρόμοιος κανόνας εφαρμόζεται από τις αρχές του Βελιγραδίου για τους Κοσοβάρους που επισκέπτονται τη Σερβία.

Την Κυριακή, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί “προς την κατεύθυνση των αστυνομικών μονάδων, αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς”.

Ανέφερε επίσης ότι οργισμένοι διαδηλωτές ξυλοκόπησαν αρκετούς Αλβανούς που περνούσαν στους δρόμους που είχαν αποκλειστεί και ότι ορισμένα αυτοκίνητα δέχθηκαν επίθεση.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν για περισσότερες από τρεις ώρες στη μικρή πόλη της Βόρειας Μιτρόβιτσα που κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

Πριν από ένα χρόνο, αφού οι ντόπιοι Σέρβοι απέκλεισαν τους ίδιους δρόμους λόγω πινακίδων κυκλοφορίας, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανέπτυξε ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και το Βελιγράδι πέταξε μαχητικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει υψηλή και η εύθραυστη ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο διατηρείται από μια αποστολή του ΝΑΤΟ που διαθέτει 3.770 στρατιώτες στο έδαφος του. Ιταλικές ειρηνευτικές δυνάμεις ήταν ορατές μέσα και γύρω από τη Μιτρόβιτσα την Κυριακή.

Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν το 2013 σε έναν διάλογο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προσπαθήσουν να επιλύσουν εκκρεμή ζητήματα, αλλά μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.