12.8.22

Νέο βίντεο των Belh@ara ! Η γαλλική και η ελληνική Φρεγάτα υπό κατασκευή στο ναυπηγείο της Naval Group



 Όλο και πιο κοντά για την ελληνική φρεγάτα που θα κάνει την διαφορά και τρομοκρατεί τους Τούρκους

Νέο βίντεο από το Naval news  στα αγγλικά που δείχνει την ναυπήγηση των δύο Belh@ara του Γαλλικού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως προ μηνών επικαλούμενος την Βουλή των Ελλήνων, και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες FDI, ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός Tayfun Ozberk, και αρθρογράφος στο Naval News, παρουσιίασε μια ελληνική πανίσχυρη δύναμη, με πλοία που αρμενίζουν στο Αιγαίο, προκαλώντας τρόμο ουσιαστικά στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. 

 

“Στην Βουλή των Ελλήνων δημοσιεύθηκαν οι λεπτομέρειες της σύμβασης της Ελλάδας με τη Naval Group για τις φρεγάτες FDI (Frégate de défense et d'intervention) του Ελληνικού Ναυτικού στις 9 Φεβρουαρίου.

Το έγγραφο περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, όπως εξοπλισμό, διαμορφώσεις, ημερομηνίες, κόστη, σχέδια πληρωμών και ούτω καθεξής.

Μετά από μια μακρά περίοδο σχεδιασμού, αναζήτησης και αξιολόγησης προσφορών από τις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες του κόσμου, το έπος του Ελληνικού Ναυτικού πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Το πιο πρόσφατο ορόσημο στην όλη διαδικασία, ήταν η επίσκεψη της Γαλλίδας Υπουργού άμυνας και του Έλληνα ομολόγου της στο ναυπηγείο της Naval Group στην Lorient (Βρετάνη) στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ν.Παναγιωτόπουλος δεν έκανε νέες ανακοινώσεις σχετικά με την προμήθεια φρεγατών, αλλά η παρουσία του εκεί ήταν ένα ισχυρό σήμα, και για το θέμα των Κορβετών.

Η σύμβαση για τις φρεγάτες FDI παρέχει το χρονοδιάγραμμα και άλλα σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις φρεγάτες.

Το έγγραφο ορίζει δύο διαμορφώσεις για τις φρεγάτες, Standart-1 και Standart-2:

Η Standard-1 αναφέρεται σε μια ελαφρύτερη διαμόρφωση χωρίς πρόσθετες δυνατότητες, όπως εκτοξευτές Sylver A50 VLS 2×8 (με 16 πυραύλους ASTER) αλλά και  σύστημα πυραύλων εγγύς άμυνας RAM (Rolling Airframe Missile) (PDMS).

Η Standard-2 αναφέρεται σε μια πιο εξοπλισμένη διαμόρφωση, που θα διαθέτει εκτοξευτές, Sylver A50 VLS 4×8 (με 32 βλήματα ASTER) και RAM PDMS.

Η Ελλάδα θα αγοράσει τρεις φρεγάτες FDI από την Naval Group, με μια επιπλέον φρεγάτα να είναι διαθέσιμη προαιρετικά.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες θα είναι σε διαμόρφωση Standard-1 ή γαλλική διαμόρφωση, ενώ η τρίτη θα είναι σε Standard-2.

Εάν επιλεγεί η πρόσθετη επιλογή μίας ακόμη φρεγάτας, η τέταρτη φρεγάτα θα είναι επίσης διαμόρφωσης Standard-2.

Και οι δύο διαμορφώσεις θα είναι εξοπλισμένες με αντιπλοϊκούς πυραύλους 2×4 Exocet MM40 Block 3c, πυροβόλο  Super Rapido 76 mm και οπλικό σύστημα τηλεχειρισμού Nexter Narwhal 2×20 mm.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Standard-2 περίπου ένα χρόνο μετά την παράδοση της τρίτης φρεγάτας, ενώ η παράδοση της πρόσθετης φρεγάτας έχει προγραμματιστεί μετά τις αναβαθμίσεις των δύο πρώτων εάν ασκηθεί η επιλογή.

Χρονοδιάγραμμα:

31.10.2022 – Κοπή τροπίδας 2ης φρεγάτας
30.11.2022 – Σε δεξαμενή η 1η φρεγάτα
31.10.2023 – Κοπή τροπίδας 3ης φρεγάτας
30.11.2023 – Σε εργασίες σε ειδική δεξαμενή η 2η φρεγάτα
31.08.2024 – Πρώτη θαλάσσια δοκιμή της 1ης φρεγάτας
31.03.2025 – Παράδοση 1ης φρεγάτας
30.06.2025 – Σε θαλάσσια δοκιμή η 2η φρεγάτα
31.10.2025 – Παράδοση 2ης φρεγάτας
30.06.2026 – Δοκιμές στην θάλασσα της 3ης φρεγάτας
31.10.2026 – Παράδοση 3ης φρεγάτας
31.01.2027 – Ολοκλήρωση της αναβάθμισης της 2ης φρεγάτας σε επίπεδο Standard-2
30.09.2027 – Ολοκλήρωση της αναβάθμισης της 1ης φρεγάτας σε Standard-2

Η FDI είναι ένας πολεμικό πλοίο επιφάνειας πρώτης γραμμής με εκτόπισμα κλάσης 4.500 τόνων.
Πολυχρηστική και ανθεκτική, η Φρεγάτα είναι ικανή να λειτουργεί είτε μόνη της, είτε εντός ναυτικής δύναμης.

 

Έχει δυνατότητες για όλους τους τύπους πολέμου: επιφανείας, εναέριο, ανθυποβρυχιακό, καθώς και για προβολή ναυτικής δυνάμεως.

Συγκεντρώνοντας τις καλύτερες γαλλικές ναυτικές τεχνολογίες σε μια συμπαγή πλατφόρμα, η FDI είναι μια ισχυρή και καινοτόμος φρεγάτα, σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη όλων των σύγχρονων απειλών.

Είναι Ισχυρά οπλισμένη (πύραυλοι -επιφανείας Exocet MM40 B3C, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 15/30, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλο), η FDI είναι σε θέση να μεταφέρει  ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο (κατηγορία 10 τόνων, όπως το  ελικόπτερο NH90) και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (έως 700 κιλά).

Μπορεί επίσης να δεχθεί ένα απόσπασμα των Ειδικών Δυνάμεων με τα δύο σκάφη καταδρομών τους.

Είναι εξοπλισμένη με το ραντάρ νέας γενιάς Seafire με τέσσερα σταθερά πάνελ, που αναπτύχθηκε από την Thales, το οποίο, σε συνδυασμό με το σύστημα πυραύλων, προσφέρει απαράμιλλες αμυντικές δυνατότητες περιοχής”, καταλήγει ο Tayfun Ozberk,  πρώην αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού που είναι ειδικός στον πόλεμο επιφανείας, ειδικά στα παράκτια ύδατα.

  ;https://www.pentapostagma.gr/