25.8.22

Κακοκαιρία: 50.000 κεραυνοί έπεσαν έως τις 17:00 - Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες



 Ισχυρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν και σήμερα σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, προκαλώντας κατά τόπους προβλήματα. Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός και η υπηρεσία «112» προειδοποίησε με μήνυμά της για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε επτά περιοχές της χώρας, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

128 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, σήμερα έγιναν 128 κλήσεις προς το κέντρο επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν για αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκε να γίνουν και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Ειδικότερα στην Αττική έγιναν 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων, 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων, και 6 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Διονύσου. Συγκεκριμένα χρειάστηκε η συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τα αυτοκίνητά τους στη λεωφόρο Σταμάτας- Δροσιάς. Επίσης αρκετές ήταν και οι κλήσεις που έγιναν στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για άντληση υδάτων από σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σύμφωνα με δεδομένα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στη χώρα μας ήταν ίσο με 102mm και καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Κάβοντορο. Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στον Άγιο Στέφανο και ήταν ίσο με 63mm.

Παράλληλα στην χώρα μας το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε σχεδόν 50.000 κεραυνούς εώς τις 17:00. 

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΜΥ αναβάθμισε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το ισχύον έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Σύμφωνα με την ΕΜΥ από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022)» τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τις εξής περιοχές:

Α. Τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ΕΔΩ.

https://naftemporiki.gr