15.8.22

Ντοκουμέντα για τον τορπιλισμό του καταδρομικού “Ελλη”: 15 Αυγούστου 1940, ανήμερα της Παναγιάς(video)

File photo Φωτογραφία αρχείου του καταδρομικού ΕΛΛΗ, που τορπιλίστηκε από τους Ιταλούς στην Τήνο στις 15 Αυγούστου του 1940, που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με το αφιέρωμα που παρουσιάζει η ΕΡΤ,με το ιστορικό ντοκουμέντο που φέρει τον τίτλο «ΚΑΤΑΠΛΟΥΣ ΝΕΑΣ ‘ΕΛΛΗΣ’ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1951».Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 ΑΠΕ ΜΠΕ/ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ/STR
 

Στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπιλίζει το ελληνικό εύδρομο καταδρομικό «Έλλη», που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Τιμώντας την επέτειο των 80 ετών από το ιστορικό γεγονός αυτό, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς ενημερωτικών εκπομπών «Μηχανή του Χρόνου», παραγωγής 2016.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών “Μηχανή του Χρόνου”, με παρουσιαστή τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζεται το στρατιωτικό παρασκήνιο του τορπιλισμού του ευδρόμου καταδρομικού «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940, από το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο».

Γίνεται λόγος για τα σχέδια των Ιταλών για επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρουσιάζονται οι ιταλικές επιθετικές ενέργειες που είχαν ως στόχο να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας και αναλύεται η πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά, που απέκρυπτε τις ιταλικές επιθέσεις από την κοινή γνώμη. Παρουσιάζεται αναλυτικά το χρονικό του τορπιλισμού του καταδρομικού, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα, στη χρονική στιγμή του τορπιλισμού, στη σημασία του εορτασμού στην Τήνο, με παρουσίαση του χρονικού της εύρεσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Περιγράφονται οι συγκλονιστικές στιγμές του τορπιλισμού, οι προσπάθειες διάσωσης του πλοίου και των ναυτών, με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του Κυβερνήτη του πλοίου Άγγελου Χατζόπουλου, και σχολιάζεται η πολιτική του Μεταξά, που επέβαλε λογοκρισία στον Τύπο της εποχής. Τέλος, μέσα από τη μαρτυρία του δύτη Αλέξη Παπαδόπουλου γίνεται αναφορά στο ναυάγιο του πλοίου στα νερά της Τήνου.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν ο ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης, οι ιστορικοί Κώστας Δανούσης και Νίκος Γιαννόπουλος, οι δημοσιογράφοι Ιωάννης Θεοδωράτος (δημοσιογράφος-αμυντικός αναλυτής) και Κάρολος Μωραΐτης, ο λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Ζήσης Φωτάκης, ο λαογράφος Αλέκος Φλωράκης και η ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου. Επίσης, στην εκπομπή φλοξενούνται οι μαρτυρίες-ντοκουμέντα του ναύαρχου ε.α. Γεώργιου Μόραλη και των επιζώντων του «Έλλη», του σημαιοφόρου Μάριου Χορς, του ανθυποπλοίαρχου Δημήτριου Τσαπακίδη, του σηματωρού Αλέξανδρου Σκληβανιώτη, καθώς και του αδερφού του, Ανάργυρου, οι οποίες ζωντανεύουν τις στιγμές του τορπιλισμού.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

https://hellasjournal.com