27.7.22

Ο Ερντογάν προκαλεί χωρίς αιδώ την Ελλάδα και την Κύπρο: Στέλνει το γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” στη Μεσόγειο (video)



 Στις 9 Αυγούστου θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han για να ξεκινήσει «αποστολή στη Μεσόγειο», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνουμε ότι σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ερσιν Τατάρ πήγε με πλοίο από την κατεχόμενη Κερύνεια στην Μερσίνα όπου “επιθεώρησε” το τουρκικό ερευνητικό. Ο Τατάρ ανάρτησε φωτογραφίες του μπροστά στο γεωτρύπανο, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, προμηνύεται “θερμός”ο Αύγουστος στη Μεσόγειο. Ενώ το προηγούμενο διάστημα η τουρκική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει πως αυτό θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, το βράδυ της Τρίτης έδωσε ακριβή ημερομηνία.

Στις 6 Ιουλίου το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας είχε γνωστοποιήσει με ανακοίνωση του ότι το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περίπου έναν μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 13 Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε τελετή για τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα είχε ανακοινώσει ότι το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ονομαστεί Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ.

«Aυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης και γίνονται οι τεχνικές προεργασίες πριν τις γεωτρήσεις. Με τη βοήθεια του Θεού με την έναρξη του έργου κι αυτού του πλοίου μας θα πραγματοποιήσουμε τις έρευνες μας πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και αποδοτικά», δήλωσε, χωρίς πάντως να διευκρινίζει πού θα κατευθυνθεί το πλοίο.

Ο υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ δήλωσε:

“Ένας τέταρτος “αδερφός” έφτασε στον στόλο μας. Ο Abdülhamit Han είναι ένα σκάφος βαθιάς γεώτρησης. Θα το στείλουμε στην πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο. Εάν δεν πάει τίποτα στραβά, θα τον στείλουμε από τη Μερσίνα. Θα είναι η πρώτη του αποστολή με τη συμμετοχή του Προέδρου μας. Το πεδίο των καθηκόντων του είναι η δική του ναυτική αρχή. Θα είναι στις περιοχές μας (σ.σ.: αναφέρεται στη Μεσόγειο). Ελπίζω ο Πρόεδρός μας να ανακοινώσει τον τόπο,” τόνισε.

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα, καθώς οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων», είχε πει χαρακτηριστικά από την κατεχόμενη Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση και στην ισχύ του τουρκικού στόλου, αλλά και στην αποκαλούμενη από τους Τούρκους «Γαλάζια Πατρίδα», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες που κατασκεύασαν το δικό τους πολεμικό πλοίο.

«Τα μη επανδρωμένα υποβρύχιά μας θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη γαλάζια πατρίδα, θα αλλάξουν τις ισορροπίες στις θάλασσες και θα διαταράξουν τα παιχνίδια», είχε ισχυριστεί ο Οκτάι.