26.7.22

Readiness στις Μοίρες μαχητικών της Κίνας: Το Πεκίνο απείλησε επίσημα(!) να “κατεβάσει” το αεροσκάφος της Πελόζι – Πυραυλικός Συναγερμός στην Ταϊβάν (upd)

 

Του Βασίλη Καπούλα

Ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή του Ειρηνικού καθώς η Κίνα απείλησε με στρατιωτικά μέτρα εναντίον του αεροσκάφους που θα μεταφέρει την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Στην Ταιβάν ηχούν σειρήνες πυραυλικής επίθεσης με τον λαό να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο καθώς αμερικανικά μαχητικά θα συνοδεύουν το αεροσκάφος της Πελόζι. Η πιθανότητα εμπλοκής είναι μεγάλη.

Η Πελόζι θα είναι ο ανώτερος αξιωματούχος και πολιτικός των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν από τότε που ο τότε Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Νιουτ Γκίνγκριτς ταξίδεψε στην Ταϊπέι το 1997. Το Πεκίνο αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε κινήσεις που φαίνεται να προσδίδουν νομιμότητα στην Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα.

Εντός των ΗΠΑ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σε Πεντάγωνο και State Department και όλοι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εύχονται να αναβληθεί με έναν διπλωματικό τρόπο το ταξίδι αυτό.

Πριν λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, επιβεβαίωσε δημοσίως τις απειλές προς τις ΗΠΑ. Τις ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν και αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος Zhao Lijian δήλωσε σε καθημερινή ενημέρωση μέσων ενημέρωσης ότι η κινεζική πλευρά θα λάβει «αναγκαστικά και ισχυρά» μέτρα εάν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί.

“Η Κίνα έχει εκφράσει επανειλημμένα τη σθεναρή της αντίθεση.

Πρόσφατα η Κίνα, το ξεκαθάρισε σε πολλές περιπτώσεις στις ΗΠΑ ότι αντιτίθεται σθεναρά στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στο ταξίδι, τότε η Κίνα θα αναλάβει αυστηρά και ισχυρά μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια και οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε σοβαρές συνέπειες.

Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στο δικό τους δρόμο, η Κίνα θα λάβει ισχυρά μέτρα για να ανταποκριθεί και να αντισταθεί αποφασιστικά”.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Διοίκηση της Κίνας έχει δώσει εντολή για αύξηση ετοιμότητας απογείωσης σε Μοίρες μαχητικών ενώ επεξεργάζεται ακόμη και σενάρια No Fly Zone γύρω από την Ταϊβάν. Σε κάθε περίπτωση έχει δοθεί διαταγή το αεροσκάφος της Πελόζι να μην προσγειωθεί στην Ταϊβάν.

Ο χρόνος της επίσκεψης Πελόζι είναι ευαίσθητος για την Κίνα, καθώς συμπίπτει με την επέτειο της 1ης Αυγούστου από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Μπορεί επίσης να συμπίπτει με το ετήσιο συνέδριο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο παράκτιο θέρετρο Beidaihe.

Το κονκλάβιο είναι ακόμη πιο σημαντικό φέτος, καθώς ο Σι θα πρέπει να δημιουργήσει το έδαφος για να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής του κόμματος στο 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Νοέμβριο.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:00

“Πυραυλικός Συναγερμός στην Ταϊβάν”

Οι δρόμοι άδειασαν και οι άνθρωποι έλαβαν εντολή να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους σε περιοχές της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της Ταϊπέι, για άσκηση αεροπορικής επιδρομής καθώς το νησί εντείνει τις προετοιμασίες απόκρουσης κινεζική επίθεσης.

Οι σειρήνες ήχησαν στη 1:30 μ.μ. (0530 GMT) για τις υποχρεωτικές ασκήσεις εκκένωσης δρόμων, οι οποίες ουσιαστικά κλείνουν πόλεις στη βόρεια Ταϊβάν για 30 λεπτά.

Μια “ειδοποίηση εισερχόμενων πυραύλων” εστάλη μέσω μηνύματος κειμένου ζητώντας από τους ανθρώπους να εκκενώσουν αμέσως και να μεταβούν σε ασφαλή περιοχή,

«Είναι απαραίτητο να γίνουν προετοιμασίες σε περίπτωση πολέμου», είπε ο δήμαρχος της Ταϊπέι Κο Γουέν-τζε σε ομιλία του μετά την επίβλεψη των ασκήσεων για την άσκηση με το όνομα Wan An, που σημαίνει αιώνια ειρήνη.

«Τα κινεζικά μαχητικά παρενοχλούν συχνά την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ακόμη και το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο. Αυτά τα περιστατικά μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε καιρό ειρήνης», είπε ο Κο.

Στην Ταϊπέι, η αστυνομία ζήτησε από τα οχήματα να μετακινηθούν στην άκρη του δρόμου και οι περαστικοί κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια κατέβασαν τα ρολά και έσβησαν τα φώτα για να αποφύγουν να γίνουν στόχοι σε περίπτωση επίθεσης τη νύχτα.

Οι πυροσβέστες εξασκήθηκαν στην κατάσβεση πυρκαγιάς που προκλήθηκε από επίθεση πυραύλων.

Οι σειρήνες ήχησαν για 30 λεπτά.

Άλλα τμήματα της Ταϊβάν θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις εκκένωσης δρόμων αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν έχει θέσει την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας κορυφαία προτεραιότητά της και είπε ότι μόνο οι άνθρωποι της μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

«Όταν όλοι λάβουν το μήνυμα κειμένου, μην πανικοβληθείτε», είπε ο Τσάι σε μια υπενθύμιση στο κοινό στο Facebook νωρίς τη Δευτέρα. «Πολίτες, παρακαλούμε να απομακρυνθείτε σύμφωνα με τις οδηγίες».

Δείτε βίντεο

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
02:17
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:02

Η Κίνα απείλησε με στρατιωτική απάντηση τις ΗΠΑ λόγω Πελόζι!

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η Κίνα ενημέρωσε ιδιωτικά τον Λευκό Οίκο ότι εάν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, ενδέχεται να ακολουθήσει στρατιωτική απάντηση!

Η Κίνα έχει εκδώσει αυστηρές ιδιωτικές προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν για το επικείμενο ταξίδι στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Έξι άτομα που γνωρίζουν τις κινεζικές προειδοποιήσεις είπαν ότι ήταν πολύ ισχυρότερες από τις απειλές που είχε κάνει το Πεκίνο στο παρελθόν, όταν ήταν δυσαρεστημένο με τις ενέργειες ή την πολιτική των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Ένα άτομο είπε ότι η Κίνα είχε εκφράσει «εντονότερη αντίθεση» στις ΗΠΑ κατ’ ιδίαν από ό,τι πριν. Αρκετά άλλα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι η ιδιωτική ρητορική προχώρησε ακόμη περισσότερο απειλώντας με πιθανή στρατιωτική απάντηση.

Το Πεκίνο δεν έχει εκφράσει ρητά την πιθανή αντίδρασή του.

Ο στρατός της θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμποδίσει την Πελόζι να προσγειωθεί στην Ταϊβάν ή να προβεί σε άλλες ενέργειες για να εμποδίσει την επίσκεψή της, όπως να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσει το αμερικανικό στρατιωτικό της αεροσκάφος.

Αρκετοί άνθρωποι δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να αξιολογήσει εάν η Κίνα διατύπωνε σοβαρές απειλές ή επιθυμεί πράγματι να εμπλακεί σε ακραίες καταστάσεις.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αντιτίθενται στο ταξίδι λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης της έντασης στα στενά της Ταϊβάν, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η διοίκηση είχε προτρέψει την Πελόζι να ακυρώσει το ταξίδι της. Ο John Kirby, επικεφαλής επικοινωνιών του NSC, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα του NSC παρείχε «πλαίσιο, γεγονότα και γεωπολιτικές σχετικές πληροφορίες» και ότι η Πρόεδρος πήρε τις δικές της αποφάσεις.

Η διαμάχη σχετικά με το ταξίδι έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους της Ουάσιγκτον, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Σε μια άλλη ένδειξη αυξημένης ανησυχίας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Νικ Μπερνς διέκοψε ξαφνικά μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα και επέστρεψε στο Πεκίνο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την Ταϊβάν.

Το Πεντάγωνο επεξεργάζεται στρατιωτικές επιλογές

Για το λόγο αυτό, ο αμερικανικός στρατός επεξεργάζεται επιλογές για την προστασία της αντιπροσωπείας της Πελόζι, η οποία θα πετάξει με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Τα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνουν μετακίνηση αεροπλανοφόρων ή αποστολή μαχητικών για στενή αεροπορική υποστήριξη.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να παρερμηνευτεί από την κινεζική πλευρά ως επιθετικό και όχι αμυντικό μέτρο.

Τα σχέδια της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να γίνει η Ανώτερη Αξιωματούχος που έχει επισκεφθεί ποτέ την Ταϊβάν, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Τώρα, καθώς ολοκληρώνει αυτά τα σχέδια, η κινεζική κυβέρνηση απειλεί με μαζικά αντίποινα. Όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για μια πιθανή κρίση που κανείς δεν θέλει πραγματικά.

Αυτή η λεπτή κατάσταση εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Μπλοφάρει η Κίνα ή θα μπορούσε η επίσκεψη της Πελόζι να πυροδοτήσει πραγματικά μια αντιπαράθεση; Αξίζουν τα οφέλη της επίσκεψης στην Πελόζι αυτή τη στιγμή;

Την Τετάρτη, όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Πελόζι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ταϊβάν τον Αύγουστο (ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του Απριλίου αφού βρέθηκε θετική στον Covid-19), αποκάλυψε άθελά του την εσωτερική σύγκρουση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το ακόμη απροειδοποίητο ταξίδι.

«Ο στρατός πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σίγουρος «σε ποια κατάσταση βρίσκεται».

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε υποστήριξη στην Ταϊβάν», είπε η Πελόζι στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, αν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι σχεδίαζε το ταξίδι, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

«Κανείς από εμάς δεν έχει πει ποτέ ότι είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας όταν πρόκειται για την Ταϊβάν. Αυτό πρέπει να το αποφασίσει η Ταϊβάν».

Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένοι στρατιωτικοί ηγέτες ανησυχούν για το ταξίδι, δεν είναι οι μόνοι. Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγός Mark A. Milley, ο αρχηγός της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, Ναύαρχος John C. Aquilino, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με περιοχή την Ασία , Kurt Campbell και άλλοι, ενημέρωσαν την Pelosi ή σχετικά με τις εκτιμήσεις πληροφοριών για τους κινδύνους και τον στρατιωτικό σχεδιασμό που θα ήταν απαραίτητος εάν πάει.

Βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία έχουν εκφράσει ανησυχίες για μια επίσκεψη που πιστεύουν ότι θα θεωρηθεί πρόκληση, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες για αύξηση της συνεργασίας με ορισμένες χώρες σχετικά με την Ταϊβάν στην περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι της διοίκησης.

«Ποιος ξέρει, ίσως οι Κινέζοι να υποχωρήσουν και να μην συμβεί τίποτα εκεί», είπε ο Zack Cooper, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute. «Αλλά είναι σαφές ότι το Πεκίνο βλέπει αυτό το ταξίδι της Πελόζι διαφορετικά και ως πολύ πιο σοβαρή ρήξη με την πολιτική του παρελθόντος από ό,τι εκτιμούν ορισμένοι Αμερικανοί».

https://warnews247.gr/


Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη