25.7.22

Οι καύσωνες η νέα θανατηφόρα… πανδημία της Ευρώπης: Πλήρως ανέτοιμη για τον εφιάλτη, λέει το Politico – Με πλεονέκτημα η Ελλάδα

 Εκτός των άλλων, η Ελλάδα  έχει και το πλεονέκτημα ότι της κάνει...αέρα η Τουρκία!
Juan

 Η ήπειρος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να προστατεύσει τις πόλεις, τις υποδομές και τη νοοτροπία της στη θερμότητα.

Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την υπερβολική ζέστη που γνώρισε αυτόν τον κολασμένο Ιούλιο. Αυτό υποστηρίζει και τεκμηριώνει το politico.eu σε ρεπορτάζ των KARL MATHIESEN , ZIA WEISE και PIETER HAECK.

Όπως αναφέρουν, αυτό είναι προφανές από τον αριθμό των νεκρών από το κύμα καύσωνα μέχρι στιγμής – με περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όταν δημοσιοποιηθούν δεδομένα στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ολλανδία και από μεγάλο μέρος της Κεντρικής και την Ανατολική Ευρώπη, όπου η ζέστη παρέμεινε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η ανετοιμότητα της Ευρώπης φάνηκε όταν τεράστιες φλόγες εξαπλώθηκαν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία την περασμένη εβδομάδα και, αντί να αναπτύξει επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε για την αγορά τους.

Θα μπορούσε επίσης να φανεί στον αντίκτυπο που είχε το κύμα καύσωνα σε ολόκληρη την οικονομία – με την ενέργεια, τις μεταφορές και τις τεχνολογικές υποδομές να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Καθώς οι θερμοκρασίες έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι επιστήμονες του κλίματος προειδοποίησαν ότι δεν επρόκειτο για περίεργο περιστατικό: Η θερμότητα αυτού του ακραίου και υψηλότερου θα επιστρέφει όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ η σοβαρότητα του καύσωνα ήταν νέα, η αντίδραση και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις -ή δεν λαμβάνουν- στην υπερβολική ζέστη μπορεί να καθορίσει πόσοι θα πεθάνουν και το επίπεδο αναστάτωσης στην κοινωνία και στην οικονομία.

«Πραγματικά έτσι το αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Maarten van Aalst, διευθυντής του κλιματικού κέντρου του Ερυθρού Σταυρού και μέλος του επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. «Κατά κάποιον τρόπο, αυτές οι εκατοντάδες ζωές που χάνονται κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα είναι όλες χαμένες ζωές».

Στο υψηλότερο επίπεδο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απλώς αποτυγχάνουν να σχεδιάσουν επαρκώς για έναν θερμότερο πλανήτη. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αναπτύξει εθνικά σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Συχνά όμως είναι αραιά και δεν χρηματοδοτούνται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, κάθε χώρα μέλος καλείται να αναφέρει πόσα δαπανά για τη λεγόμενη «προσαρμογή του κλίματος» — συνολικά και ανά τομέα.

Η ανάλυση του POLITICO για τα ρεπορτάζ του δείχνει ότι 20 από τις 27 χώρες είτε παρέχουν περιορισμένες ή καθόλου λεπτομέρειες για τα σχέδια δαπανών τους. «Απλώς δεν το έχουν», είπε ο Wouter Vanneuville, ειδικός στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Αντιμετώπιση καταστροφών

Η ζέστη είναι η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή της Ευρώπης. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μεταξύ 76.000 και 128.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα καύσωνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΧ που κοινοποιήθηκαν στο POLITICO.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφηκε όχι στην τυπικά καυτή Ισπανία ή Ιταλία, αλλά στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές πολιτικές και τα επίπεδα προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , λιγότερες από τις μισές από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν σχέδια δράσης για τη διαχείριση των επιπτώσεων της υπερβολικής ζέστης στην υγεία — και από αυτές που έχουν, περισσότερες από τις μισές χρηματοδοτούνται ανεπαρκώς.

«Η ασυμφωνία μεταξύ του επιπέδου κινδύνου και του ρυθμού δράσης είναι ένα σκάνδαλο», δήλωσε ο Μάρτιν Χέρμαν, γιατρός με έδρα το Μόναχο και πρόεδρος της Γερμανικής Συμμαχίας για την Προστασία του Κλίματος και την Υγεία, ενός δικτύου εργαζομένων στον τομέα της υγείας. «Δεν ξέρουμε πότε έρχεται το επόμενο μεγάλο πράγμα και δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

Ορισμένες χώρες άρχισαν να αναλαμβάνουν δράση μετά από ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα το 2003. Η Γαλλία υιοθέτησε ένα λεγόμενο σχέδιο σχεδίου για καλύτερη ειδοποίηση και προστασία των κατοίκων. Πολλές από τις δημοτικές αρχές της κατέγραψαν επίσης τους πιο ευάλωτους πολίτες τους, ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή με συμβουλές υγείας όταν πλησιάζει ένα κύμα καύσωνα.

Ο Van Aalst είπε ότι τέτοιες πολιτικές έχουν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας. Αλλά τα επίπεδα ετοιμότητας ποικίλλουν ευρέως.

Πέντε χρόνια αφότου το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε τοπικά σχέδια δράσης για τη θερμότητα, μια έρευνα σε 300 γερμανικές περιφερειακές αρχές από την εφημερίδα Die Zeit διαπίστωσε ότι το 80% δεν είχε κανένα πρωτόκολλο. Η χώρα επίσης δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές με τον ρυθμό και την κλίμακα που καταπίνουν τώρα τεράστιες εκτάσεις γης. Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ξέσπασαν 11 πυρκαγιές σε τέσσερις ημέρες.

Ακόμη και όταν τρέχουν σε φλεγόμενα χωράφια και δάση, οι πυροσβέστες παλεύουν με έναν μπερδεμένο γραφειοκρατικό ιστό, δήλωσε ο Ulrich Cimolino της Ένωσης Γερμανικών Πυροσβεστικών Σωμάτων.

Οι ηγέτες των ταξιαρχιών πρέπει να ζητήσουν πυροσβεστικά ελικόπτερα από το τοπικό κέντρο διοίκησης, το οποίο πρέπει να ζητήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία πρέπει να ρωτήσει το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο στη συνέχεια ελέγχει εάν είναι διαθέσιμοι πιλότοι της περιφερειακής ή ομοσπονδιακής αστυνομίας ή στρατού για να πετάξουν.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η διαδικασία διαρκεί μία έως δύο ώρες, είπε ο Τσιμολίνο στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης . Ωστόσο, ορισμένες πολιτείες απαιτούν επίσης τη συμπλήρωση εντύπων – όλα όσο η φωτιά εξαπλώνεται – που σημαίνει ότι η έγκριση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Συγκρίνετε αυτό με την Ελλάδα, όπου οι αρχές ανέπτυξαν αυτήν την εβδομάδα 15 αεροσκάφη για να καταπολεμήσουν τις φλόγες στην περιοχή της Αθήνας μέσα σε 26 λεπτά από τον εντοπισμό της φωτιάς, ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή .

Οικονομικό χτύπημα

Το κίνητρο προσαρμογής σε υψηλότερες θερμοκρασίες είναι επίσης οικονομικό. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, το κύμα καύσωνα είδε τις κρίσιμες υποδομές να αποτυγχάνουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Στο Λονδίνο, το αεροδρόμιο του Λούτον αναγκάστηκε να διακόψει τις πτήσεις αφού η ζέστη κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης. Μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού συστήματος του ΗΒ έκλεισε. Στην Ολλανδία, το Άμστερνταμ κατέφυγε σε ψεκασμό νερού στις γέφυρες του για να τις διατηρήσει λειτουργικές, ενώ στην Ιταλία, ο αυτοκινητόδρομος και οι σιδηροδρομικές γραμμές που συνδέουν την Τεργέστη με την υπόλοιπη χώρα έπρεπε να κλείσουν καθώς οι πυρκαγιές κατέκλυσαν την περιοχή.

Στη Γαλλία και το Βέλγιο, οι πυρηνικοί σταθμοί σταμάτησαν ή σταμάτησαν τη λειτουργία τους καθώς το νερό ψύξης έγινε πολύ ζεστό.

Ακόμη και ο κυβερνοχώρος δεν είναι προστατευμένος από τη ζέστη. Τόσο η Google όσο και το τμήμα cloud της Oracle υπέστησαν «αστοχίες» στις μονάδες ψύξης στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα – με την Oracle να επισημαίνει τις «ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες» ως αιτία.

Τα κέντρα δεδομένων της Ευρώπης, τα οποία τροφοδοτούν κάθε είδους καθημερινές δραστηριότητες στον ιστό, είναι δύσκολο να παραμείνουν ψύχραιμα στις καλύτερες στιγμές. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα κέντρα δεδομένων μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν τοποθετηθεί σε βόρεια κλίματα και κυρίως δίπλα σε πηγές νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ψύξη των διακομιστών.

Καθώς η καυτή ζέστη αρχίζει να φθάνει σε αυτές τις περιοχές, ειδικά εάν συνοδεύεται από ξηρασία, οι χειριστές των κέντρων δεδομένων θα πρέπει να ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή: Βεβαιωθείτε ότι οι μονάδες ψύξης νερού τους είναι προσαρμοσμένες σε ένα ολοένα και πιο ζεστό μέλλον, ενώ παράλληλα εξετάζονται τα υψηλά τους επίπεδα. χρήση του νερού καθώς γίνεται πιο σπάνιο εμπόρευμα.

Η προσαρμογή των υποδομών και των πόλεων ώστε να είναι ανθεκτικές στη θερμότητα θα έχει επίσης υψηλό κόστος.

Τα περισσότερα σπίτια της Βόρειας Ευρώπης είναι κατασκευασμένα για να συγκρατούν αντί να αποβάλλουν τη θερμότητα και συνήθως δεν διαθέτουν μονάδες κλιματισμού, πράγμα που σημαίνει ότι για να γίνουν πιο ανθεκτικά στη θερμότητα θα απαιτηθούν μαζικές ανακαινίσεις. Τα ισπανικά σπίτια είναι κλιματιζόμενα με περίπου τετραπλάσιο ρυθμό από τα γαλλικά. Οι εκτιμήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνονται από 1 έως 5 τοις εκατό των σπιτιών.

Οι πόλεις τείνουν επίσης να σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος με τον οποίο η θερμότητα μπορεί να παγιδευτεί όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει σε ακραία επίπεδα, δημιουργώντας το λεγόμενο φαινόμενο «θερμικής νησίδας» . Το να κατακτήσετε ένα πιο ζεστό μέλλον θα σημαίνει φύτευση δέντρων, προσαρμογή των οικοδομικών κωδίκων και επένδυση σε υλικά που μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζεστό και το κρύο.

Αλλαγή νοοτροπίας

Το τελικό όριο της προετοιμασίας βρίσκεται στο μυαλό των Ευρωπαίων. Παρόλο που οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδιδαν όλο και πιο ξέφρενες προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο για τη ζωή από τη ζέστη-ρεκόρ, πολλοί άνθρωποι μάζεψαν τα μπάρμπεκιου και την αντηλιακή τους λοσιόν, έτοιμοι για καλοκαιρινή διασκέδαση.

Είναι ένα «αίνιγμα», είπε ο van Aalst, γιατί για τους περισσότερους ανθρώπους η ζέστη είναι διαχειρίσιμη. Τμήματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης χλεύασαν τις «νιφάδες χιονιού» επειδή εγείρουν ανησυχίες για τους ηλικιωμένους, τους νέους και τους ασθενείς, που διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τις ζεστές μέρες.

«Μπορούμε να γελάσουμε με την ιδέα ότι μια ωραία μέρα στην παραλία είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Αλλά αυτές είναι οι πραγματικές επιπτώσεις που μόλις είδαμε στις χώρες μας», είπε.

Στη Γερμανία, ακόμη και ιδρύματα που είναι υπεύθυνα για ευάλωτα άτομα, όπως οι οίκοι ευγηρίας και τα νηπιαγωγεία, συχνά δεν αντιμετωπίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες ως απειλή.

Αυτή την εβδομάδα στη Βαυαρία, όπου καμία τοπική διοίκηση δεν έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για τη θερμότητα, «στους 36 βαθμούς Κελσίου, τα σχολεία εξακολουθούν να διοργανώνουν αθλητικούς αγώνες και μετά εκπλήσσονται όταν τα παιδιά καταρρέουν», δήλωσε ο Herrmann από τη Συμμαχία για την Προστασία του Κλίματος και Υγεία.

«Δεν έχουμε ακόμη αυτό το κοινωνικό αντανακλαστικό, για να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο της ζέστης».

Πηγή politico.eu