11.7.22

Φυσικό αέριο: Διακόπτεται η παροχή από τον Nord Stream 1 – Προβληματισμός στην Ευρώπη

 

Αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία προκειμένου να γίνουν οι ετήσιες εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ροή, ο αγωγός που μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία, επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και, επισήμως, ο αγωγός θα επανέλθει σε λειτουργία το πρωί της 21ης Ιουλίου.

Ανησυχία για αντίποινα

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα πιέζοντας για τερματισμό του πολέμου.


Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει δηλώσει ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 πέρα από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό με φυσικό αέριο,  ανατρέποντας τους σχεδιασμούς για πλήρωση των αποθηκών για τον χειμώνα και επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει σε λήψη έκτακτων μέτρων από τις κυβερνήσεις και επώδυνα υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Ήδη, την ώρα που πολλές χώρες εξαρτώνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, η Μόσχα ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, σε μια κίνηση αντιποίνων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ωστόσο, η Μόσχα επιμένει διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν εργαλειοποιεί το πετρέλαιο κατο φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση,υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο συντήρησης ήταν ένα τακτικό, προγραμματισμένο γεγονός και ότι κανείς δεν «εφευρίσκει» καμία επισκευή.

Μειωμένες παραδόσεις

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Γαλλία: Σε «θέση μάχης»

Σε προετοιμασία για «πλήρη διακοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου κάλεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτηρίζοντάς την ως «την πιο πιθανή εξέλιξη» κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς, στην Νότια Γαλλία.

«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι σήμερα η πιο πιθανή εξέλιξη. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

https://www.ot.gr

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη