7.7.22

Αποκλειστικό-Newpost: Όλο και πιο ισχυρή η Συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας - Ελληνικά Rafale πάνω από το Παρίσι για την «Άλωση της Βαστίλης»

 


Τα Ελληνικά Rafale θα βρεθούν «φτερό-φτερό» δίπλα στα Γαλλικά όπως ακριβώς έγινε την 25η Μαρτίου.

Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία ανταποδίδουν την πτήση των Γαλλικών Rafale πάνω από την Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost την ερχόμενη εβδομάδα ένα ζεύγος Ελληνικών Rafale αναμένεται να πετάξει για την Γαλλία.

Οι «ριπές» της 332 Πολεμικής Μοίρας «Γεράκι»  θα πετάξουν πάνω από το Παρίσι μαζί με Γαλλικά μαχητικά την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ημέρα Εθνικής Εορτής της Γαλλίας για την «Άλωση της Βαστίλης».

Τα Ελληνικά Rafale θα βρεθούν «φτερό-φτερό» δίπλα στα Γαλλικά όπως ακριβώς έγινε την 25η Μαρτίου όταν τα Rafale του Marine Nationale απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle,το οποίο είχε καταπλεύσει στο Φάληρο και πέρασαν μαζί με τα Ελληνικά γεράκια πάνω από την Αθήνα. Στη Γαλλία εκτός από τα δύο Rafale της 332 Μοίρας θα μεταβεί και C-130 το οποίο θα μεταφέρει την Ελληνική αποστολή, ιπτάμενους και τεχνικούς. 

Την ίδια ώρα σε ρυθμούς «after burner» συνεχίζεται στη «φωλιά» των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα αλλά κυρίως πάνω από το Αιγαίο η εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών. Καθημερινά οι έξι ‘’ριπές’’ απογειώνονται  ακόμα και δύο ή τρεις φορές με τους πιλότους να «γράφουν» συνεχώς ώρες πτήσης και την εκπαίδευση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι «φονικοί» Meteor φορτώνονται και δοκιμάζονται όπως και οι Mica ενώ και οι αντιπλοικοί Exocet έχουν ήδη μπει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης με σενάρια κρούσης air to sea.Ειδικά για τους Meteor οι ιπτάμενοι της HAF κάνουν λόγο για ένα πραγματικό υπερόπλο το οποίο αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στον air to air πόλεμο. Ενώ στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μπουν σύντομα και οι πανίσχυροι Scalp, το Στρατηγικό όπλο των Γαλλικών «Δελταπτέρυγων».  Το Αεροπορικό Επιτελείο δεν κρύβει την ικανοποίηση του από τους ξέφρενους εκπαιδευτικούς ρυθμούς στα Rafale ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τους επόμενους μήνες η 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» αναμένεται να περάσει την πρώτη της αξιολόγηση. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η Μοίρα γίνεται πλήρως επιχειρησιακή με τα μαχητικά της να αναλαμβάνουν κάθε είδους πολεμικές αποστολές.

Τις προηγούμενες ημέρες επέστρεψε από τη Γαλλία και το τελευταίο κλιμάκιο τεχνικών το οποίο εκπαιδεύτηκε από τους Γάλλους και συνεχίζει στην 114 Πτέρυγα Μάχης μέχρι να πιστοποιηθεί και αυτό τον προσεχή Αύγουστο. Ταυτόχρονα στην Τανάγρα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την κατασκευή των μεταλλικών υποστέγων τα οποία θα φιλοξενούν τα υπόλοιπα μαχητικά που θα φτάνουν το επόμενο διάστημα από τη Γαλλία. Στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023 αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να προσγειωθούν στην Τανάγρα μαζί και τα έξι καινούργια Rafale που αναμένει η Πολεμική Αεροπορία ώστε ο στόλος να φτάσει τα δώδεκα. Ενώ σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα παραληφθούν και τα υπόλοιπα δώδεκα προκειμένου να συμπληρωθεί η Μοίρα με 24 «φονικές» ριπές.

Η  ενίσχυση του οπλοστασίου της HAF με τα Rafale είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι έχει προκαλέσει τεράστιο άγχος στους γείτονες καθώς βλέπουν τα Ελληνικά «φτερά» να ενσωματώνουν ταχύτατα ένα πανίσχυρο μαχητικό .Την ώρα που  έρχονται και τα 83  Viper ενώ στο βάθος «ακούγονται» και τα αόρατα Stealth F-35.

https://www.newpost.gr/