13.7.22

Φυσικό αέριο - Goldman Sachs: 500 ευρώ τον μήνα ο «λογαριασμός» αν κλείσει οριστικά η «κάνουλα»


 Εφιαλτικό είναι το σενάριο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει οριστικά την παροχή φυσικού αερίου, προειδοποιεί η Goldman Sachs,

Ο επενδυτικός κολοσσός εκτιμά πως το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευτεί κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα ( 300%  σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020) που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ρεύματος και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει μέσα σε ένα χρόνο περίπου 5.650 ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλαδή 470-500 ευρώ το μήνα.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 65%.  

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών ενεργειακών βιομηχανιών , όπως π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χαρτιού, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικής, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες από αυτέςς που καταναλώνουν μεγάλο όγκο φυσικού αερίου να  αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Συγκρίνοντας το σήμερα με το 2020, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 200% σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής ARERA.

Σε Γερμανία και η Ιταλία, που ως γνωστόν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την κάνουλα, θα επηρεαστεί περίπου το 65% έως 80% της βιομηχανικής τους παραγωγής.

 naftemporiki.gr