30.7.22

Fuel pass 2: Πώς και πότε θα λάβετε την επιδότηση

 

Του Γιώργος Παλαιτσάκη 

gpalaitsakis@naftemporiki.gr

Επιδότηση κλιμακούμενη από 45 έως 100 ευρώ θα εισπράξουν εντός των προσεχών ημερών περίπου 3,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι για ποσότητα 180 λίτρων αμόλυβδης βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης, που θα έχει καταναλώσει έκαστος κατά την τρίμηνη περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022. 
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα τεθεί σε λειτουργία από μεθαύριο Δευτέρα 1 Αυγούστου στην ψηφιακή πύλη vouchers.gov.gr. Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων θα μπορούν να γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:

- 01.08.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1.

- 02.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3.

- 03.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5.

- 04.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7.

- 05.08.2022 και για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.

Από τις 5.8.2022 και εξής, θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.
Δικαιούχος της επιδότησης είναι κάθε μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, κάτοχος ενός οχήματος, Ι.Χ. αυτοκινήτου ή δικύκλου, βενζινοκίνητου, πετρελαιοκίνητου ή ακόμη και ηλεκτροκίνητου! Όποιος εκ των δικαιούχων δεχτεί να λάβει την επιδότηση μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής κάρτας θα λάβει ποσό προσαυξημένο κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με το ποσό που θα λάβει, για ίδιας κατηγορίας όχημα, όποιος αιτηθεί τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού (κατά την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του μέτρου η προσαύξηση αυτή είχε καθοριστεί στα 5 ευρώ).
Συνολικά, περίπου 3.100.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα λάβουν τον Ιούλιο επιδοτήσεις συνολικού ύψους 315 εκατ. ευρώ, προκαταβολικά εν μέρει, για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2022.
Αναλυτικά, τις επόμενες μέρες θα χορηγηθεί νέα επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) που θα καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου). Το μέτρο θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Επιλέξιμα θα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και μη δυνάμενο να υπερβεί τα 45.000 ευρώ.
- Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
- Όσοι επιλέξουν τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας δικαιούνται ενίσχυση προσαυξημένη κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με αυτήν που θα ισχύει για όσους προτιμήσουν την κατάθεση των χρημάτων της επιδότησης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.