2.7.22

Η πώληση των F-16 προς την Τουρκία είναι μία “χλωμή” ιστορία: Ο κ. Μπάιντεν, μαζί με τον Ερντογάν, θα χάσουν στο Κογκρέσο…


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Όλες οι πληροφορίες που έχει η Hellas Journal συγκλίνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών παραμένουν στην ίδια θέση σε ότι αφορά την Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτη της, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η θέση στην οποία συμφωνούν είναι ότι η Τουρκία δεν είναι ένας γνήσιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και ότι ο Ερντογάν μετά και τον εκβιασμό εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, είναι αναξιόπιστος. Οι πλείστοι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν βάσιμες υποψίες ότι παίζει στο ΝΑΤΟ ένα ανάρμοστο παιγνίδι που εξυπηρετεί μόνο τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας.

Όταν το ΝΑΤΟ κυριαρχείται από αναταραχή, όπως συνέβη ξανά με ευθύνη του Ερντογάν, ωφελείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Χωρίς να κουνήσει καν το δάκτυλο του, είναι ως να καθοδηγεί τις αρνητικές εξελίξεις μέσα στη Δυτική Συμμαχία.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρίστοφερ βαν Χόλεν, δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις δηλώσεις του Προέδρου Μπάιντεν που υμνούσαν τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας. Το αντίθετο συνέβη. Η στάση του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου -διότι σύντομα θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα- είναι εξαιρετικά προβληματική.

Ο κ. Βαν Χόλεν το έθεσε πολύ ορθά:

  • «Ας είμαστε ξεκάθαροι: ο Ερντογάν που εκβιάζει τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με την προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι κατακριτέος. Υποτιμά αυτό που πρεσβεύει η Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο μόνος ωφελούμενος από αυτόν τον εκβιασμό, εκτός από τον Ερντογάν, είναι ο Πούτιν».

Και είναι μία θέση η παραπάνω, την οποία μοιράζονται πολλοί σοβαροί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον. Ακόμα και όσοι βλέπουν την εξωτερική πολιτική με στυγνό τρόπο και στη βάση μόνο των στρατηγικών συμφερόντων, δέχονται το αυτονόητο: ότι ο κ. Μπάιντεν δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν.

Αν επιχειρούσα να κάνω μία πρόβλεψη είναι αυτή: Δεν θα αντέξει πολύ ο «Σουλτάνος». Σύντομα θα εκραγεί εναντίον της Αμερικής, από τη στιγμή που θα αντιληφθεί ότι ο κ. Μπάιντεν δεν μπορεί να υλοποιήσει κάποιες έωλες υποσχέσεις που του έδωσε. Ένας εκ των οποίων συζήτησα το θέμα στην αμερικανική πρωτεύουσα, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παίζει το παιγνίδι του «καλού» και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μαζί με άλλους νομοθέτες τον ρόλο του «κακού».

Δεν γνωρίζω αν ισχύει, αλλά ομολογώ πως μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν, στη Ρώμη, το είχαμε υποψιαστεί πολλοί. Αλλά στην ισπανική πρωτεύουσα άλλαξε η ρητορική του κ. Μπάιντεν.

Μετά τη συνάντηση της Μαδρίτης δεν έχω την ίδια αίσθηση. Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Μπάιντεν έχει πειστεί από τους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ακόμα και με τα προβλήματα που δημιουργεί ο Ερντογάν, η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος της Αμερικής. Κάτι που δεν ισχύει. Πολύτιμος σύμμαχος είναι της Ρωσίας.

  • Κάποιοι πληροφοριοδότες ισχυρίστηκαν ότι ο κ. Μπάιντεν δεν θέλει να ακούει για τον Ερντογάν, για πολλούς λόγους, με πιο βασικό τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και επίσης υποστήριξαν ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν η αντιπολίτευση κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές.

Ούτε αυτή η ανάλυση φαίνεται να είναι ορθή στη βάση των λεγομένων του κ. Μπάιντεν. Τι είπε για τον Ερντογάν;

Τον επαίνεσε για την απόσυρση του βέτο στο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και πρόσθεσε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για αυτό που κάνατε συνθέτοντας την κατάσταση σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και για όλη την απίστευτη δουλειά που κάνετε για να προσπαθήσετε να εξαχθεί το σιτάρι από την Ουκρανία. Κάνεις εξαιρετική δουλειά», είπε στον Τούρκο πρόεδρο, στη Μαδρίτη. Τρελλά πράγματα…

Οι δηλώσεις αυτές είναι λόγια στήριξης. Βοηθούν τον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, αν και μέχρι τις εκλογές η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών θα συνταχθούν εναντίον του.

Ο κ. Μπάιντεν άφησε τη γλώσσα του να πάει …περίπατο. Και αποκάλυψε μία υπόσχεση που έδωσε στον Ερντογάν, ενώ δεν είχε κανένα λόγο να το πράξει από την αρχή. Είπε ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Φαίνεται ότι έχει καιρό να μιλήσει με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές…

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ δεν υποχωρεί από τη θέση που εξέφρασε ήδη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων θα κάνει ότι περνά από τη θέση του για να ηττηθεί και ο Ερντογάν, και η Τουρκία, αλλά και η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν.

Όποιος εισηγήθηκε στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Άγκυρα, δεν προσφέρει υπηρεσία στις αρχές της Αμερικής: Την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

https://hellasjournal.com/