14.7.22

Η Τουρκία πρέπει να γίνει μία κανονική χώρα για να μπορέσει να αγοράσει τα F-16: Κάτι, βεβαίως, που αποκλείεται να συμβεί… (video)

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο (δεξιά) και τον Τάσο Ζαμπά (αριστερά), που εισήγαγε τον Αμερικανό νομοθέτη στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Φωτογραφία Πέτρος Κασφίκης
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ασταμάτητες είναι οι ει εξελίξεις που αφορούν το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 άλλων που διαθέτει, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται παροπλισμένα.

Ο «τραμπουκισμός» του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας -και του συνόλου των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ- έχει επιβεβαιώσει στους πιο σημαντικούς Αμερικανούς νομοθέτες ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα για συνεννόηση και συνεργασία με τη σημερινή ισλαμική Τουρκία.

Το »μπούλιγκ» στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη, οι απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, οι γενοκτονικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής, οι συνεχείς εισβολές στη Συρία και το Ιράκ, η παράνομη δράση της στη Λιβύη και την Αρμενία και πολλές άλλες ενέργειες της Τουρκίας, έχουν λειτουργήσει ως γεγονότα που έπεισαν βουλευτές και γερουσιαστές ότι η κατοχική δύναμη έχει ήδη εγκαταλείψει τη Δύση.

  • Τις τελευταίες ημέρες οι πάντες κρεμόντουσαν από τα χείλη του γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ειδικά μετά την αποκάλυψη του Politico ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει μονομερώς βέτο στο τουρκικό αίτημα.

Με λίγα λόγια, το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ κρατάει το κλειδί για τα F-16. Και για να επιτρέψει να πουληθούν τα αμερικανικά μαχητικά, η Τουρκία πρέπει να γίνει μία κανονική χώρα. Και όπως είπε ο Αμερικανός νομοθέτης στη Hellas Journal αυτό είναι δύσκολο να συμβεί.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας, με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει καμία τύχη το αίτημα της κατοχικής δύναμης για την αγορά των 40 μαχητικών και τον εκσυγχρονισμό 80 άλλων F-16, που έχει αγοράσει κατά καιρούς η Τουρκία.

Οι όροι του κ. Μενέντεζ στην Τουρκία -θα έλεγα προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν- είναι αυστηροί. Δεν θα βρεθεί κανείς στην αμερικανική πρωτεύουσα να υποστηρίξει ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας θα τους αποδεχθεί. Διότι στην ουσία όλοι οι όροι αφορούν αυτό που ο ίδιος είναι: αντιαμερικανός, αντισημίτης, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν που απειλεί συμμάχους και εταίρους της Αμερικής, όπως την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτά πρέπει να σταματήσουν…

Έχει σημασία ότι ο πρώτος όρος αφορά τους S-400, το ρωσικό σύστημα που αγόρασε ο Ερντογάν από τη Μόσχα, παραβιάζοντας τη διαλειτουργικότητα με το πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ. Ο λόγος που προβάλλει το πρόβλημα των S-400, είναι επειδή η Τουρκία λόγω αυτού του ρωσικού συστήματος, τιμωρήθηκε από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος -κατά τα άλλα- έκανε τραγικά λάθη: έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να επιβάλει κάποιες από τις πολιτικές του στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, με την απώλεια της εξουσίας από τον Τραμπ, έφυγαν και οι πολιτικές του από την εξωτερική πολιτική της Αμερικής.

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, δίνει την ευκαιρία τους ομογενείς ακτιβιστές και στους νομοθέτες που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, να πουν κατάμουτρα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι παρανομεί ασύστολα με την υποστήριξη του προς την Τουρκία για τα F-16.

Απ’ εκεί και πέρα -όπως διαβάσατε σε άλλες στήλες (ΕΔΩ)- ο κ. Μενέντεζ ετοίμασε ένα «πακέτο» όρων και προϋποθέσεων, το οποίο θα παραδώσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν αυτό αποφασίσει να στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο. Μέχρι της στιγμής, το αμερικανικό υπουργείο δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που προκαλεί απορίες.

  • Γιατί, ενώ ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε δημόσια το τουρκικό αίτημα στη Μαδρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι υπόλοιποι μανδαρίνοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δen προωθούν το αίτημα στους Αμερικανούς νομοθέτες; Άβυσσος η ψυχή τους… Προφανώς δεν έχουν ακόμα ικανό αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών να τους υποστηρίξουν.

Επίσης, ο γερουσιαστής ζητά να σταματήσουν οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Και θέτει θέμα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κατάλογος με τους όρους είναι μεγάλος και το αναγνώρισε και ο κ. Μενέντεζ. Αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα εκκρεμή θέματα προκειμένου να επιτραπεί η πώληση και η αναβάθμιση των F-16.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ:

«Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα (σ.σ.: εννοεί να επιτραπεί η πώληση). Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα».

Πιο καθαρά δεν μπορούσε να το δηλώσει ο Αμερικανός νομοθέτης. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα κ. Ερντογάν… Δεν μπορεί να τα θέλεις όλα δικά σου.

«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ. «Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια πρότυπα (standard), με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους».

Ο γερουσιαστής και άλλοι νομοθέτες έχουν θέσει στην κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, και το θέμα των σχέσεων του Ερντογάν με τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Για το ζήτημα αυτό αναμένονται εκπλήξεις…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal