8.7.22

Ιστορική μέρα που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής: Ελλάδα -Aζερμπαϊτζάν-Βουλγαρία για τον αγωγό στην Κομοτηνή

 

File photo Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) μαζί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ(Δ) εγκαινιάζουν τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria) στην Κομοτηνή, Παρασκευή 08 Ιουλίου 2022. Η τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού Φυσικού Αερίου IGB, πραγματοποιείται παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Κιρίλ Πετκόφ, καθώς και των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ


Με θερμά λόγια για ιστορική μέρα που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής χαιρέτισαν την έναρξη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς IGB, στην Κομοτηνή, ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αγωγός ” δίνει μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας”

Αναλυτικά  

Ιστορική χαρακτήρισε τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parvis Shahbazov.

Είπε πως ο εν λόγω αγωγός διαφοροποιεί τις πηγές ενέργειας και δίνει νέα δυναμικη στον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον IGB.

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Μητσοτάκης: Η Ρωσική εισβολή καθιστά αναγκαίο όσο ποτέ το συντονισμό της Ευρώπης 

“Οι βάσεις αυτού του έργου κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGB είχαν τεθεί από το 2009, ωστόσο η ολοκλήρωση του στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο δείχνει τη μεγάλη του αξία”, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή των εγκαινίων του , στην Κομοτηνή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αγωγός ” δίνει μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας” .

Επίσης υπογράμμισε ότι “η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθιστά ήδη αναγκαία όσο ποτέ τη συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρου μας απέναντι στη συνειδητή επιλογή της Μόσχας να μετατρέψει τις φυσικές πηγές σε μοχλό άσκησης πολιτικών πιέσεων, σε ένα ωμό εκβιασμό. Είναι κάτι που οι Βούλγαροι γείτονες μας το γνωρίζουν ήδη πολύ καλά, από πρώτο χέρι”.

Συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov

Η διεθνής ενεργειακή κρίση και η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως ανέφερε, ο κ. Σκρέκας: «οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον τομέα της ενέργειας και η Ελλάδα αξιοποιεί τον αγωγό TAP, καλύπτοντας το 20% των αναγκών της χώρας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν».

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέδειξε τη σημασία που έχει ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και οδεύσεων ενέργειας, μέσω του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ανατολίας (TANAP), του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και του Αγωγού Νότιου Καυκάσου (SCPX).

Ο κ. Σκρέκας έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού IGB και τόνισε ότι πρόκειται για μια υποδομή στρατηγικής σημασίας που συμβάλλει στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Επίσης, παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της ελληνικής Κυβέρνησης για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο. «Η Ελλάδα» επισήμανε, «συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με την έναρξη της κατασκευής του νέου Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη ενώ τα επόμενα χρόνια θα προστεθεί ένας ακόμα πλωτός σταθμός αποθήκευσης κι αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, ένας στην Κόρινθο κι άλλος ένας στην περιοχή της Καβάλας».

Τέλος, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι στηρίζουν τις δράσεις για τη χρήση ανανεώσιμων αερίων, όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο, στα υφιστάμενα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και τη δημιουργία νέων εξειδικευμένων υποδομών για το σκοπό αυτό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν.Ρούμπος 
Ελλάδα Αθήνα 

https://hellasjournal.com