29.7.22

Κραυγάζει πάλι ο Ερντογάν για τα νησιά Επανέρχεται στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της  Ελλάδας με αιχμή την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, ο Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας την Συνθήκη της Λωζάνης και επιτιθέμενος εκ νέου στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Προειδοποίησε μάλιστα πως η Τουρκία θα αντιδράσει για τα νησιά και την στρατιωτικοποίηση τους.

Σε  συνέντευξη του, στο δίκτυο TRT Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε αρχικά στη συμφωνία για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών από την Ουκρανία και στη συνέχεια μίλησε – σε εμπρηστικό τόνο – για το γεύμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.  «Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη στο αρχοντικό Vahdettin. Σε αυτό το δείπνο, του είπα: ”Ας μην εμπλέξουμε ​​τρίτη χώρα στις μεταξύ μας διαβουλεύσεις”.

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. Έδωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο. Από εκεί επέστρεψε στο Νταβός. Έκανε παρόμοια πράγματα» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Προχωρώντας σε απειλές, ο  Τούρκος πρόεδρος είπε τα εξής: «Σε οποιοδήποτε αρνητικό βήμα κατά της Τουρκίας, θα αντιδράσουμε». Σημείωσε κλιμακώνοντας τις απειλές του ότι «παρακολουθώντας μια κατάσταση που είναι αντίθετη στους όρους της  Συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία νησιών του δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Θα μάθει»…

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος  του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη. Κάλεσε την Ελλάδα «να τερματίσει τις πολιτικές διάκρισης κατά της “τουρκικής” μειονότητας», όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας». Σημείωσε επίσης : «Για μια ακόμη φορά καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει αυτές τις πολιτικές διάκρισης κατά της ‘τουρκικής’ μειονότητας. Η Τουρκία θέλει την επίλυση αυτών των προβλημάτων με πολιτική αρχών και συνέπειας. Αλλά δυστυχώς όταν βλέπουμε πολιτικές όπως στο τελευταίο θέμα με τον Μητσοτάκη που άλλα είπε στον πρόεδρο της δημοκρατίας μας και άλλα και στο αμερικάνικο κογκρέσο, τότε η τράπεζα της διπλωματίας καταστρέφεται από την Ελλάδα».

https://slpress.gr