23.7.22

Τρίτη μέρα ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στο παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο


 Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου με το πρώτο φως δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Το πύρινο μέτωπο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου, και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά.

Η επιχείρηση κατάσβεσης δυσχεραίνεται εξαιτίας του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης.

Παράλληλα, θα συνεχίστουν και σήμερα Σάββατο οι προσπάθειες της Περιφέρειας και του Στρατού με τα μηχανήματα και τα πεζοπόρα τμήματα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας που ισχύουν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, δεν υπάρχουν σε κάποια σημεία δρόμοι πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και έτσι μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να καταπολεμηθεί η φωτιά.

Οι Αρχές της περιοχής αλλά και οι οικολογικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην προστασία του δάσους της Δαδιάς, εκτιμούσαν χθες ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από ανθρώπινη παρέμβαση.

Ειδικότερα, όλες οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Η φωτιά χθες ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες.


Με πληροφορίες από ertnews.gr/kathimerini.gr