11.7.22

Τι ακολουθεί για την Ελλάδα και την Κύπρο; Ένας Αύγουστος “κόλαση”, αν πιστέψουμε τις τουρκικές ανακοινώσεις

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ενώ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο άβουλος Αντόνιο Γκουτέρες, υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο του ψευδοκράτους των κατεχομένων, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αγρόν ηγόρασαν…

Αντί να ασχοληθεί σοβαρά, μαζί με τον επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, με το Κυπριακό και την αντιμετώπιση των παγίδων που στήνουν οι αντιπρόσωποι του κ. Γκουτέρες, ο κ. Αναστασιάδης έχει το βλέμμα του στραμμένο στις προεδρικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στις 20 Ιουλίου, ισλαομιστής πρόεδρος της Τουρκίας προγραμματίζει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μυαλό του έχει την προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου. Θα επιχειρήσει αυτή την τεράστια πρόκληση; Ή θα εστιαστεί στο Αιγαίο, όπου έχει εκπονήσει σχέδια κατάληψης ελληνικών νησιών; Όπως και να έχουν τα πράγματα, στο νησί ασχολούνται με πιο …σοβαρά ζητήματα.

Γιατί, λοιπόν, ο κ. Αναστασιάδης έχει το βλέμμα του, και όχι μόνο, στις εκλογές του Φεβρουαρίου;

Πρώτον, διότι στην πραγματικότητα θα επιθυμούσε και μία τρίτη θητεία, διότι του αρέσει ο ρόλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τα ψέματα. Απόλαυσε το Προεδρικό μία ολόκληρη δεκαετία, τα ταξίδια, τα ακριβά ιδιωτικά αεροπλάνα και ξενοδοχεία και ότι άλλο έρχεται «πακέτο» με την προεδρία.

Δεύτερον, δεν θέλει με τίποτα να τον αντικαταστήσει ο σημερινός πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δίνει την πολιτική μάχη της ζωής του, την οποία και θα χάσει. Δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τον Πάφιο πολιτικό, διότι -πάνω απ’ όλα- τον υπονομεύει ο κ. Αναστασιάδης. Πως να το πω για να γίνει κατανοητό: Δεν μπορεί να τον μυρίσει, και

Τρίτον, εάν δεν καταφέρει με ίντριγκες και πολιτικές «συνωμοσίες» να παραμείνει Πρόεδρος, θα ενισχύσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, διότι τον θεωρεί, αν θέλετε, και πολιτικό του «παιδί».

  • Δεν γνωρίζω αν είναι καλό αυτό ή κακό για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, αλλά η διάψευση του κ. Αναστασιάδη στον Άρη Βικέτο, ότι δήθεν στηρίζει τον κ. Νεοφύτου, είναι για τα μπάζα. Δεν τον πιστεύει κανείς, μα κανείς. Άλλωστε δεν κρύβει τις επιθυμίες του στους συνομιλητές τους, αυτούς τους οποίους εμπιστεύεται.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε τη γνωστή προκλητική ομιλία στο συνέδριο του ΔΗΣΥ και από τότε οι εκλογικοί παρατηρητές «πονοκεφαλιάζουν» για να αναλύσουν τους «χρησμούς» του. Ποιους χρησμούς του δηλαδή; Απλά ανακάτεψε την τράπουλα και επιχείρησε να αποκοιμίσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο του κόμματος, για τις πραγματικές του προθέσεις.

Είπε μία βαριά κουβέντα, η οποία αντί να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματος, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, τους μούδιασε περισσότερο, καθώς είναι «σκισμένοι» στα δύο, μεταξύ του κ. Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι περισσότεροι προτιμούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλουν την καταστροφή του κόμματος. Αυτά είναι… Πάνω από την Πατρίδα, το κόμμα. Πως το είπε παρακαλώ ο κ. Αναστασιάδης; Αφού ζήτησε να υποστηριχθεί ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, πρόσθεσε:

«…Αυτό υπαγορεύει η Ιστορία μας, αυτό θέλει η πατρίδα μας, αυτό ζητώ ως ο Επίτιμος Πρόεδρος της παράταξης από όλους ανεξαίρετα που έχουν το στίγμα του συναγερμικού στο αίμα τους που ρέει, το συναγερμικό DNA».

Ασυναρτησίες… Υπάρχει συναγερμικό DNA; Κουβέντες του καφενέ που δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος.

Τι άλλο ζήτησε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υποβάθμισε τον εαυτό του στον τελευταίου είδους και τύπου κομματάρχη;

  • «Μην προδώσετε την παράταξή μας, μην προδώσετε την πατρίδα μας. Δεν ζητούμε τίποτα άλλο παρά την προσήλωση, την αγάπη στην πατρίδα και τη στήριξη στη σιγουριά, στη σταθερότητα, στην προοπτική».

Ποιος άραγε του έγραψε αυτή την ομιλία και τον εξέθεσε; Με τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε, πρέπει να έστησε τον κορμό και με τη βοήθεια των σαϊνιών του Προεδρικού και του ΔΗΣΥ, να ολοκληρώθηκε αυτή η ομιλία, η οποία θα παραμείνει στην κυπριακή πολιτική ιστορία ως η χειρότερη.

Ο κ. Αναστασιάδης εκβίασε τον κόσμο του Συναγερμού, τους ανθρώπους που ψήφιζαν και τον ίδιο για δεκαετίες, και οι οποίοι -φαίνεται στην πλειοψηφία τους- να κοιτάνε άλλες λύσεις. Και αυτές είναι σίγουρα η υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη, αλλά και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, αλλά δείχνει μία αξιοθαύμαστη ανεξαρτησία. Μιλά με τη δική του φωνή, όχι αυτή του κομμουνιστικού κόμματος. Και αυτό είναι θετικό.

Ο κ. Πρόεδρος της Κύπρου, πρέπει να αποφασίσει σύντομα τι πραγματικά επιθυμεί και να βγει και να το δηλώσει αντρίκεια. Διότι, η Κύπρος βρίσκεται σε δεινή θέση, επειδή στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι πολιτικοί, έχουν το μικρόβιο των λεγόμενων «πικρών» υποχωρήσεων και μας έφτασαν στο σημείο να λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Το περιεχόμενο των εκθέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι ήδη γνωστό. Είναι κόλαφος για την επίσημη Λευκωσία. Και ευθύνη έχει και το Προεδρικό και το υπουργείο Εξωτερικών. Επέτρεψαν τον εξευτελισμό του κυπριακού λαού και των δικαίων του από τους χαρτογιακάδες των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, δεν τους καίγεται καρφί.

  • Τι ακολουθεί; Ένας Αύγουστος κόλαση, αν πιστέψουμε τις τουρκικές ανακοινώσεις. Και στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβεται. Μιλά κάθε μέρα για τα σχέδια του. Το τελευταίο διάστημα περισσότερο απειλεί την Ελλάδα και βρίζει χωρίς ντροπή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ελληνοτουρκιικές σχέσεις βρίσονται πέρα από το …ναδίρ.

Από τη στιγμή που η Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Κασουλίδης δεν έχουν καν, ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τις κυρώσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστεί ένα ακόμα εξευτελισμό.

Η κατοχική Τουρκία θα εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα ερευνήσει, μπορεί και να «τρυπήσει» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον υπουργό του των Εξωτερικών, πιθανότατα θα πάνε διακοπές. Αν και κανονικά έπρεπε να πάνε σπίτι τους. Απέτυχαν οικτρα…

Σε ότι αφορά το Αιγαίο, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι δεν θα προχωρήσει στο απονενοημένο βήμα του πολέμου. Όμως, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση στον αέρα και τη θάλασσα. ο Έβρος είναι απόρθητο φρούριο. Παρά κάτω κτίζεται η αμερικανική βάση, η θέση της οποίας στα στρατηγικά σχέδια, φτάνει, ίσως και να ξεπερνά τη Σούδα. Η Ελλάδα είναι εξοπλισμένη στον υπερθετικό βαθμό. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι σύμμαχοι και εταίροι μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Θα επανέλθω στον Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, που κάνει την …πάπια για την «πατάτα» που ξεφούρνισε. Διότι πρόκειται για τεράστιο διπλωματικό σκάνδαλο.

Θυμίζω ότι στα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) στην Αθήνα και του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, άφησε απαράδεκτα υπονοούμενα εναντίον υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δηλαδή είναι άνθρωποι του αυταρχικού προέδρου της Ρωσίας. Χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη.

Τέρμα τα αστεία: Από τη στιγμή που αρνείται να δώσει το παραμικρό στοιχείο, όσα είπε είναι καραμπινάτα ψέματα.

Αν δεν ήταν αυτός που είναι, δεν θα είχα ασχοληθεί με την αφεντιά του. Αλλά επειδή παίζει όχι καθαρά παιγνίδια στις Βρυξέλλες, πρέπει να τον ξεμπροστιάσουμε, διότι είναι επικίνδυνος.

Απ’ ότι πληροφορήθηκα από συναδέλφους έθετε εμπόδια στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, όταν αντιπροσώπευε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Έλεγε άσχημες κουβέντες. Υποψιάζομαι ποιοι τον παρέσυραν να ισχυριστεί τα της εμπλοκής του Βλαντιμίρ Πούτιν στις κυπριακές προεδρικές εκλογές. Δυστυχώς ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, παρέσυρε και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να είπε σε Κύπριο πολιτικό, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης «είναι της σκληρής γραμμής» και αυτό δεν αρέσει στους εταίρους μας.

Ναι, έχουμε μπλέξει και το γνωρίζω. Αλλά ο κ. Σχοινάς πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Και λυπάμαι ότι οι συνάδελφοι βοηθούν να ξεχαστούν οι αστήρικτοι ισχυρισμοί του. Είναι όπως με το θέμα της διαφθοράς του πολιτικού και του οικονομικού κόσμου. Πόσοι ασχολούνται, πόσοι ψάχνουν;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Οι πληροφορίες για την πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία είναι ανησυχητικές και έντονα ενοχλητικές. Πιστεύω, πάντως, ότι αν ο Ερντογάν εκτελέσει το σχέδιο -διότι σχέδιο υπάρχει- θα ενταφιάσει κάθε ελπίδα για να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal