25.7.22

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ)

 Στο Μοναστήρι του Αη Λιά ψηλά στο Χελυδόρι


Στις 20 Ιουλίου εόρταζε η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ζαχόλης.
Η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ζάχολης, βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια του Χελυδορίου (Κούτου), ανάμεσα στη Ζάχολη και τον Πύργο, τέως κοινότητες, σε υψόμετρο 750 μ. περίπου.
Στο παρελθόν, όλοι οι περιηγητές, οι επισκέπτες και οι προσκυνητές, μιλούσαν για το θαυμάσιο τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι και για την πλούσια βλάστηση, δάση με πεύκα και έλατα, καλλιεργημένες εκτάσεις, πολλά νερά. Αυτή η εικόνα είχε μείνει στη μνήμη όλων μας.
Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση δεν είναι η ίδια με εκείνη που περιγράφεται στις εντυπώσεις των επισκεπτών.
Από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, του έτους 2000, η οποία εξαπλώθηκε από την Αχαΐα μέχρι την ανατολική Κορινθία και δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της, κάηκε ολοσχερώς και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Μόνο το καθολικό, στο μέσον της αυλής, σώθηκε από την πύρινη λαίλαπα.
Η πρόσβαση στον ιερό αυτό τόπο γίνεται από τη Ζάχολη μέσω Δερβενίου ή από τον Πύργο, μέσω Λυγιάς.
 Απόσπασμα από την εκπομπή "Ελάτε να μαγειρέψουμε μαζί" που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό σταθμό "ΗΛΕΚΤΡΑ TV" της Κορινθου που ΄καταγράφεται μιά ξενάγηση - οδοιπορικό στο ιστορικό αλλά και καταστραμένο μοναστήρι της περιοχής μας. Την παρουσίαση της ιστορίας του μοναστηριού κάνει ο  κ. Δημήτριος Κάσιος. στο video που ακολουθεί: