12.7.22

ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ


Μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Εθνομάρτυρα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην ομώνυμη πλατεία του Δήμου Αγίας Παρασκευής την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έγινε ήταν ο Σεβασμιώτατος
Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μανώλης Μηλιαράκης, που διάβασε και τον χαιρετισμό του Ιωάννη Σιεκέρσαββα, προέδρου του προσφυγικού κυπριακού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια», ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ Γιώργος Συλλούρης και η εγγονή της αδελφής του Ήρωα, Μαγδαληνή Σταυρινίδη.



Ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος επισήμανε για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη ότι « ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν ήταν μια συνηθισμένη προσωπικότητα, που ξεχώρισε κάπως από τον μέσο όρο συμπεριφοράς των ανθρώπων. Συνιστά κορυφή πανύψηλη στην πρόσφατη Ιστορία μας. Είναι πρώτος ανάμεσα στους λίγους και τους εκλεκτούς, «εν τοις αρίστοις έχων αυτός το πρωτείον» και τόνισε ότι «όταν διακήρυττε ότι θα’παιρνε το μονοπάτι που πάει στη λευτεριά, ήξερε χωρίς καμιά αμφιβολία, ότι η λευτεριά κερδίζεται μόνο με αίμα και πως είναι πάντα «απ’τα κόκκαλα βγαλμένη», μα δεν δείλιασε. Και είναι αυτή η συνειδητή αντιμετώπιση του θανάτου, στα χρόνια της εφηβείας και των ονείρων, που τον κατέστησαν όχι μόνο πανελλήνιο, αλλά παγκόσμιο σημείο

αναφοράς". 


Στην εκδήλωση τραγούδησε ο γνωστός καλλιτέχνης Χρήστος Κάλλοου με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο πρόεδρος της Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. Ευάγγελος Κουρής, ο πρόεδρος ΣΑΚ Γιώργος Κουρούκλης, η δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, ο στρατηγός Δημήτρης Αλευρομάγειρος , ο γενικός γραμματέας Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος Αλέξης Κωνσταντίνου,  ο πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου, ο πρόεδρος του Σωματείου «Επιτροπή Ελληνισμού» Ιωάννης Αμπατζόγλου, εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Δημήτριος Βλαχογιάννης και οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μπλάθρας και Νίκος Ιγγλέσης


Αναρτήθηκε από τη συνεργάτιδά μας, Σοφία Παπανικολαου