24.7.22

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Κυπρο: Συναντήσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman) θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 26 Ιουλίου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (Jamal Khashoggi), το 2018.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργού Εξωτερικών, οι δύο ηγέτες πρόκειται να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, οι οποίες, σύμφωνα με μια ελληνική διπλωματική πηγή, αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας και ενός υποθαλάσσιου καλωδίου δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Μάιο στους κύριους όρους για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την τοποθέτηση ενός καλωδίου δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία υπό την ονομασία «Διάδρομος δεδομένων East to Med», ο οποίος πρόκειται να αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.

Εκτιμάται ότι η  επίσκεψη θα παρακολουθείται στενά μετά τη δολοφονία του Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη που πυροδότησε σάλο στη Δύση, με τις υπηρεσίες πληροφοριών να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο διάδοχος ενέκρινε άμεσα τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post.

Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες έχουν επισκεφθεί έκτοτε το Ριάντ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (J. Biden) την περασμένη εβδομάδα, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (E. Macron) επισκέφθηκαν επίσης την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σημειώνουμε ότι ο Πρίγκηπας διάδοχος θα επισκεφθεί και την Κυπριακή Δημοκρατία. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή τουσ την Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας η διεθνής κοινότητα είδε τον Ταγίπ Ερντογάν να του κάνει τεμενάδες, ενώ πήγε ο ίδιος και τον αποχαιρέτησε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Ο Πρίγκιπας Διάδοχος θα αφιχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα (19:00), όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και τελετή υπογραφής συμφωνιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Μπιν Σαλμάν, κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη και είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, για τις επενδύσεις που σχεδιάζει να κάνει η Σαουδική Αραβία στη χώρα μας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες επρόκειτο να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συμφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας και ενός υποθαλάσσιου δικτύου οπτικής ίνας.

Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Μάιο σχετικά με τους βασικούς όρους για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την τοποθέτηση ενός δικτύου οπτικής ίνας που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Το “East to Med data Corridor”, ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο δίκτυο οπτικής ίνας, θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Η ΔΕΗ και ο τηλεπικοινωνιακός φορέας της Κύπρου CYTA θα έχουν επίσης μερίδιο στο έργο, εν αναμονή των τελικών εταιρικών εγκρίσεων, δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης,

Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Μάιο σχετικά με τους βασικούς όρους για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την τοποθέτηση ενός δικτύου οπτικής ίνας που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Το “East to Med data Corridor”, ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο δίκτυο οπτικής ίνας, θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.

Η ΔΕΗ και ο τηλεπικοινωνιακός φορέας της Κύπρου CYTA θα έχουν επίσης μερίδιο στο έργο, εν αναμονή των τελικών εταιρικών εγκρίσεων, δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης,

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από: Reuters – Saudi crown prince to visit Greece to sign energy, telecoms deals, Hellas Journal και άλλες πηγές