30.7.22

Που αναμένεται να “τρυπήσει” το “Αμπντουλχαμίτ Χαν” -Τα έξι σημεία που μπορεί να τολμήσουν οι Τούρκοι!

 

Έξι σημεία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου φαίνεται πως έχει μαρκάρει η Τουρκία για να τοποθετήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, το οποίο θα αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια στις 9 Αυγούστου.

Το σημείο που θα κατέβει τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να αποτρέψουν νέα τουρκικά τετελεσμένα και εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες ότι οι κινήσεις τους θα έχουν αποτέλεσμα.

Από τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία, φαίνεται πως η Τουρκία θα κινηθεί σε «απόσταση ασφαλείας» από τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στις οποίες δραστηριοποιούνται ξένοι κολοσσοί που είναι στα οικόπεδα 5, 10 και 6.

Ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείεται η τουρκική κίνηση να μην περιοριστεί μόνο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Δένδιας, είχαν στη Λευκωσία συνομιλίες κατά τη διάρκεια των οποίων εξέτασαν τις νέες τουρκικές προκλήσεις εναντίον και των δύο χωρών. Συζήτησαν σειρά αντιδράσεων και καθόρισαν τα επόμενα βήματα με στόχο την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων.

Σε κοινές δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε «αναμένουμε ότι το γεωτρύπανο θα έλθει και έχουμε επίσης συζητήσει για κάποιες κινήσεις, με την ελπίδα ότι αυτές θα αποτρέψουν τη δημιουργία αυτών των εντάσεων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη».

Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε πως «βρισκόμαστε πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το δίκαιο της θάλασσας».

«Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ ισχύουν και αναμένουμε η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ι. Κασουλίδης τόνισε «οι συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και η συνεχιζόμενη υβριδική τακτική της Τουρκίας διαμορφώνουν ένα δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Ενώ σημείωσε ότι παρακολουθούνται οι «παρεμβάσεις της Τουρκίας ένα κρεσέντο προκλητικής ρητορικής, συνεχείς απειλές, έναν σκληρό δημόσιο διάλογο για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως «σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε το δρόμο του ορθολογισμού, που δεν είναι άλλος από αυτόν του διεθνούς δικαίου των διεθνών συνθηκών, περιλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για προώθηση συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν κινητικότητα και να ενισχύσουν το κλίμα εμπιστοσύνης, η τ/κ πλευρά προχώρησε στην απόρριψή τους, προτάσσοντας τη λύση δύο κρατών.

«Στόχος ήταν και παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε.

Εξάλλου, εκφράζοντας στήριξη στα ΜΟΕ που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη για την αναμενόμενη, όπως είπε, απόρριψή τους από την τ/κ πλευρά.

«Συμμεριζόμαστε τη ρεαλιστική προσέγγισή σας όσον αφορά τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που βέβαια δυστυχώς δεν είναι ευοίωνες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Απορρίπτοντας και καταδικάζοντας «οποιαδήποτε πρόταση περί λύσης δύο κρατών, την οποία επαγγέλλονται Τούρκοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τ/κ κοινότητας», ο κ. Δένδιας τόνισε πως η επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου «αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

https://warnews247.gr