3.7.22

Ξύπνησαν οι εθνικιστές στα Σκόπια: Μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

Supporters of the opposition party VMRO DPMNE and other citizens protest against the French proposal to resolve the dispute between North Macedonia and Bulgaria in Skopje, Republic of North Macedonia, 02 July 2022. EPA, GEORGI LICOVSKI
 

Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της σλαβικής αντιπολίτευσης συμμετείχαν το βράδυ χθες Σάββατο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η μέχρι προ ημερών γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

Τη συγκέντρωση οργάνωσε κυρίως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, αν και ο ηγέτης του κόμματος αυτού, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απέφυγε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, προκειμένου η συγκέντρωση να προσλάβει ευρύτερο, εξωκομματικό χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεγάλο μέρος του σλαβικού στοιχείου της χώρας αντιτίθεται στην πρόταση, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης.

Ομιλητές στη συγκέντρωση υποστήριξαν ότι η ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης της Ε.Ε. από την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσσκι θα οδηγούσε στην «αφομοίωση και στον εκβουλγαρισμό της χώρας» και ζήτησαν την άμεση απόρριψή της.

Η Γαλλία πριν από περίπου δύο εβδομάδες κατέθεσε πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη Βουλή και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην «υφιστάμενη μορφή της».

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι έλαβε «τροποποιημένη» πρόταση που της υπέβαλε η γαλλική προεδρία της ΕΕ (έληξε την 30ή Ιουνίου), η οποία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση στα Σκόπια, είναι «μακράν πιο ευνοϊκή» για τη Βόρεια Μακεδονία σε σχέση με την αρχική.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει νέα γαλλική πρόταση, πέραν της αρχικής, που ικανοποιεί» τις βουλγαρικές αιτιάσεις.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε από προχθές ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό για την «τροποποιημένη» πρότασης, κρίνοντας ότι «αποτελεί βάση για την οικοδόμηση εθνικής στρατηγικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ανέφερε ότι θα γνωστοποιήσει τη θέση της επί της «τροποποιημένης» πρότασης μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (ανήκει στο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) δήλωσε χθες ότι το ΥΠΕΞ, το οποίο χειρίζεται το θέμα, προτείνει στην κυβέρνηση την αποδοχή της πρότασης.

Η Βουλγαρία επί ενάμισι χρόνο εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των διμερών σχέσεων. Η στάση της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» την Αλβανία, δεδομένου ότι η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο χωρών των Βαλκανίων πρέπει να προχωρήσουν μαζί, δεν πρέπει να διαχωριστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ — του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, North Μacedonia (...)

https://hellasjournal.com