15.7.22

Θα προκαλέσει ξανά τις ΗΠΑ και όλη τη Δύση: Την άλλη εβδομάδα ο Ερντογάν θα συναντήσει τον Πούτιν στην Τεχεράνη!

 

Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει άρθρο του Dan Bilefsky για την επικείμενη συνάντηση (την άλλη εβδομάδα) του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) στην Τεχεράνη και γενικότερα για τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Στην συνάντησή τους οι δύο Πρόεδροι πρέπει να διαχειριστούν μια συμβιωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία  πολλές φορές διέρχεται περιόδους ύφεσης, ενώ τώρα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι για τον Ρώσο Πρόεδρο Putin οι συναντήσεις στην Τεχεράνη θα του δώσουν την ευκαιρία να επιδιώξει την ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής του υποστήριξης, ως αντιστάθμισμα της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά και των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Για τον Τούρκο Πρόεδρο οι συναντήσεις στην Τεχεράνη θα αποτελέσουν ευκαιρία να προβάλλει την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη, που διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο  μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και Ρωσίας-Δύσης γενικότερα. Ιδιαίτερα θα προβάλλει και το ρόλο της Τουρκίας για το φλέγον ζήτημα διάθεσης του ουκρανικού σίτου στις διεθνείς αγορές.

Τις  συναντήσεις αυτές θα απασχολήσει και η Συρία, ένα θέμα όμως το οποίο περιπλέκει τις σχέσεις Ρωσίας -Τουρκίας αφού οι δύο χώρες από το 2015 είχαν επιλέξει αντίθετα στρατόπεδα εκεί.

Σημειώνεται γενικότερα ότι η Τουρκία αποτελεί έναν απρόβλεπτο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και ότι τα τελευταία χρόνια ο Ρώσος Πρόεδρος Putin έχει προσεγγίσει τον Erdogan στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διασπείρει διχόνοια εντός του ΝΑΤΟ.

Αλλά και ο Erdogan επεδίωξε την σύσφιξη των σχέσεων με την Ρωσία τόσο λόγω ανάγκης καλών σχέσεων με τον ισχυρό του γείτονα, αλλά και για να χρησιμοποιήσει τη σχέση αυτή ώστε να αποσπάσει υποχωρήσεις από την Δύση, όπως επιχείρησε ήδη μπλοκάροντας την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, συναντώντας τον Putin, αλλά και ιρανούς ηγέτες στην Τεχεράνη, ο Erdogan θα μπορούσε για μια ακόμη φορά να προκαλέσει την Δύση και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης τις ομοιότητες που παρουσιάζουν ως ηγέτες ο Erdogan και ο Putin καθώς έχουν ασκήσει επί δεκαετίες ισχυρή επιρροή στις χώρες τους, και προσπαθούν να την επεκτείνουν διεθνώς,  δεν ανέχονται διαφωνίες, ενώ διατηρούν μία έντονη νοσταλγία για το ιστορικό παρελθόν των χωρών τους. Για αυτούς τους λόγους, ο  Erdogan παρομοιάζεται με Σουλτάνο καθώς επιδιώκει ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Putin με τον Μέγα Πέτρο καθώς θεωρεί ότι ιστορική του αποστολή είναι η ανοικοδόμηση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. 

ΠΗΓΗ: New York Times – For Erdogan, talks with Putin next week putspotlight on a complicated relationship/ https://hellasjournal.com/