20.7.22

ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας: Δεν υπάρχει «αραβικό ΝΑΤΟ»


Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν επιβεβαίωσε, το Σάββατο, ότι η σύνοδος κορυφής της Τζέντα, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν, επικεντρώθηκε στην εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπιν Φαρχάν είπε ότι το Βασίλειο πρόταξε χέρι φιλίας στο γειτονικό Ιράν για την επίτευξη ομαλών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες που έγιναν με το Ιράν ήταν θετικές, αλλά δεν έφεραν αποτελέσματα. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξαν μηνύματα από το Ιράν στη σύνοδο κορυφής της Τζέντα. Επισήμανε ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι η μόνη λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι κανένα είδος στρατιωτικής ή τεχνικής συνεργασίας με το Ισραήλ δεν τέθηκε ή συζητήθηκε και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως για παράδειγμα ένα «αραβικό ΝΑΤΟ». Επανέλαβε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για «αμυντική συμμαχία» με το Ισραήλ.

Επεσήμανε ότι το σύστημα κοινής αραβικής δράσης έχει φτάσει στο στάδιο της «ωριμότητας», προσθέτοντας: «Ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πώς να το πετύχουμε... δεν περιμένουμε κανέναν να εκπληρώσει τις ανάγκες μας».

Πρόσθεσε, «Δεν συζητήσαμε το θέμα της παραγωγής πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής της Τζέντα... και ο ΟΠΕΚ + συνεχίζει το έργο του για να αξιολογήσει τις αγορές και τι χρειάζονται».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κύριος στρατηγικός μας εταίρος, τονίζοντας ότι «η εταιρική σχέση του Βασιλείου με την Αμερική είναι παλιά και συνεχής... και οι συμφωνίες που υπογράψαμε με την Αμερική δεν ήρθαν εν μία νυκτί».

Απαντώντας στον εκπρόσωπο των καναλιών Al-Arabiya και Al-Hadath, ο μπιν Φαρχάν είπε ότι «οι συμφωνίες που υπογράψαμε με την Αμερική κράτησαν μήνες».

Ο Μπιν Φαρχάν αναφέρθηκε στην απόφαση να ανοίξει ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας για την πολιτική αεροπορία , τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση «δεν σημαίνει κανένα προοίμιο για μια μεταγενέστερη απόφαση».

Al Arabiya

--