7.7.22

Συστηματική ανθελληνική πολιτική προς την Ομογένεια Β. Ηπείρου αλλά και την Ήπειρο

 


Τρία σημαντικά γεγονότα που πρόσφατα έχουν συμβεί καταδεικνύουν την εξαιρετικά ανθελληνική πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης. Πρώτον υπήρξε ένα παραλήρημα επεκτατικότητας στο αλβανικό κοινοβούλιο για τους τσάμηδες που στρέφονται επιθετικά για την κατάκτηση εδαφών στην Ελληνική Ήπειρο, δεύτερον η προγραμματισμένη απογραφή πληθυσμού στη γειτονική χώρα τον Οκτώβριο κρύβει κίνδυνους δόλιας μείωσης της δύναμης της ομογένειας στη Βόρειο Ήπειρο και τρίτον οι δηλώσεις του αλβανού πρόεδρου Ιλίρ Μέτα στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ότι δεν συμφωνεί σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.


1. Αλυτρωτικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας στο αλβανικό κοινοβούλιο για τους τσάμηδες
Για το πρώτο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το πόρταλ Βαλκανικό Περισκόπιο echedoros-a.gr και pelasgoskoritsas.gr στις 22 Ιουνίου 2022 η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) Ομόνοια κατήγγειλε το επεκτατικό παραλήρημα στο αλβανικό κοινοβούλιο για τους τσάμηδες. Αναλυτικά στις 20 Ιουνίου 2022 οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Δημοκρατία και Ένταξη» και ο Πρόεδρος του PDIU Σπετίμ Ιντρίζι διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της αλβανικής Βουλής με θέμα «Μην ξεχνάτε την Τσαμουριά».

Είναι προφανές ότι το αλβανικό κοινοβουλευτικό σύστημα πάσχει από τεράστια διαφθορά και δεν ασπάζεται τις αξίες του πολιτικού πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής της αλβανίας εξέφρασε σε επίσημη συνεδρία τάσεις φανατικού ανθελληνισμού και επιθετικού μίσους εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το 1994 η αλβανική Βουλή είχε ψηφίσει νομοθεσία για την ανακήρυξη της 27ης Ιουνίου στο αλβανικό ημερολόγιο ως "Ημέρα της γενοκτονίας κατά των αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες σωβινιστές".

Ειδικότερα στις 23 Μαΐου 2022, ζήτημα Τσάμηδων είχε θέσει στις δηλώσεις της η αλβανή υπουργός Εξωτερικών Όλτα Χάκα κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια. Αναλυτικά η Χάκα είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τα "ανθρώπινα δικαιώματα της κοινότητας των Τσάμηδων", δηλαδή τους μουσουλμάνους που μιλούσαν την αλβανική γλώσσα και προσπαθούσαν να εξοντώσουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τους Έλληνες της Ηπείρου στην διάρκεια της κατοχής.

2. Η απογραφή πληθυσμού στην αλβανία τον Οκτώβριο κρύβει κίνδυνους δόλιας μείωσης της δύναμης της ομογένειας στη Βόρειο Ήπειρο
Στο δεύτερο θέμα, σύμφωνα με στοιχεία από το πόρταλ himara.gr, η απογραφή πληθυσμού στη αλβανία τον επόμενο Οκτώβριο του 2022, μετά από διετή αναβολή, συνιστά απειλή για την Ομογένεια της Βορείου Ηπείρου επειδή η αναγραφή της θρησκείας και της εθνικότητας θα είναι προαιρετικές ερωτήσεις. Βέβαια είναι ολοφάνερο ότι σκοπίμως η αλβανική κυβέρνηση υποβιβάζει σημαντικά την δήλωση αυτών των δύο πολύ σημαντικών παραγόντων, μιας και με αυτό τον τρόπο η επίσημα καταγεγραμμένη δύναμη της ομογένειας δεν θα μπορεί να φανερωθεί. Ενώ σε περίπτωση αναγραφής της χριστιανικής θρησκείας ή της Ελληνικής εθνικότητας, αυτοί οι πολίτες θα μπουν στο στόχαστρο των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών (SHISH). Άλλωστε σε κάθε δημογραφική καταγραφή στην αλβανία σημειώνονται λαθροχειρίες για λόγους απομείωσης της Ελληνικής κοινότητας, ενός πληθυσμού που είναι γηγενής και όχι μειονότητα.

3. Ο αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δηλώνει δημόσια ότι δεν συμφωνεί σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Σχετικά με το τρίτο θέμα και σύμφωνα με δημοσίευμα του πόρταλ του "ΕΘΝΟΣ", στις 7 Ιουνίου 2022 ο αλβανός πρόεδρος Ίλιρ Μέτα δήλωνε ότι το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας ταξύ αλβανίας και Ελλάδας δεν έχει ακόμη λυθεί και ότι αναφορικά με τη λύση αυτού του ζητήματος η αλβανία επιθυμεί να καταλήξει σε λύση που να μην είναι απόλυτα σύμφωνη
με το Διεθνές Δίκαιο αλλά να συμπεριλαμβάνει και τις αποφάσεις των εκάστοτε συνταγμάτων. Εδώ οι ομοιότητες με την τουρκική ρητορική είναι εμφανείς και η επιρροή της τουρκικής εξωτερική πολιτικής στα αλβανικά δρώμενα κάτι παραπάνω από ολοφάνερη.

4. Συμπεράσματα & Εκτιμήσεις
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στα παραπάνω θέματα δεν υπάρχει η σωστή απόκριση από την Ελληνική κυβέρνηση. Ακριβώς αυτή η εγκληματική απουσία στρατηγικού ορίζοντα από τα Ελληνικά κέντρα αποφάσεων για όλα τα Βαλκάνια και η τυφλή πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ διαμορφώνουν μια πολύ δυσμενή κατάσταση για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αλλά και για τους Έλληνες γενικότερα, ανεξάρτητα αν αυτό δεν είναι σήμερα πολύ αισθητό.

Συμπερασματικά είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ ικανοποιεί κάθε απαίτηση των αλβανών κατά Ελλάδας και Σερβίας (με το Κόσοβο) μαζί με την προώθηση της σκοπιανής αλυτρωτικής ατζέντας για να αφαιρεί την ρωσική επιρροή στην βαλκανική χερσόνησο. Όμως αυτό είναι ένα zero sum game, δηλαδή με αυτό τον τρόπο εάν ικανοποιούνται τα συμφέροντα της αλβανίας, των Σκοπιών και της Τουρκίας, αντιστοίχως υποβιβάζεται εθνική ασφάλεια, διακινδυνεύεται η εδαφική ακεραιότητα και δραστικά απομειώνεται η γεωπολιτική αξία της Ελλάδος.


Ιωάννης Ροΐδης 

________
Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό εα κ. Αθανάσιο Καραντζίκο