7.7.22

Ρωσικό ηλεκτρομαγνητικό όπλο κατά Bayraktar των Ουκρανών, Stupor (vid.)


 

To Stupor είναι το ρωσικό ηλεκτρομαγνητικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία για κατάρριψη των αντιπάλων UAV και drones, των τουρκικών Bayraktar TB-2 περιλαμβανομένων, αλλά και, σύμφωνα με τους Ρώσους, των αμερικανικών Switchblades.

“Το όπλο απέδειξε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητά του καταρρίπτοντας ουκρανικά drones”, ανέφερε ρωσική στρατιωτική πηγή. “Απλώς πατάς το κουμπί και το όπλο προκαλεί παρεμβολές στο σήμα που καθοδηγεί το drone, το οποίο υποχρεώνεται να προσγειωθεί. Η ανάγκη για ένα τέτοιο όπλο ήταν μεγάλη διότι οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό drones”, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το όπλο σχεδιάστηκε από το ρωσικό Main Robotics Research & Test Center.Το όπλο είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2017 στο International Military-Technical Forum. Το όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά άλλου είδους ηλεκτρονικού εξοπλισμού του αντιπάλου, σύμφωνα με τους Ρώσους που αναφέρουν ότι το Stupor έχει εμβέλεια 2 χλμ. και μπορεί να φορτιστεί από απλή μπαταρία αυτοκινήτου.https://www.defence-point.gr