17.7.22

Δεν υπάρχει ίχνος ζωής… Εκκένωση γύρω από το σημείο της συντριβής του Αντόνοφ An-12: ‘Εντονη η μυρωδιά καμένου καυσίμου (video)

 


Πεντακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας συνετρίβη λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ το Αντόνοφ που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νότια Σερβία προς το Αμμάν της Ιορδανίας με 8 έως 10 επιβαίνοντες, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Το αεροπλάνο μετέφερε “επικίνδυνο φορτίο” χωρίς να έχει ακόμη διευκρινισθεί το είδος του αν και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για πυρομαχικά.

Επιτόπου μετέβη η επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας για να ελέγξουν την τοξικότητα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους.



ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:
 Την άμεση απόσυρση όλων των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου, όπου κατέπεσε, χθες το βράδυ, το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, ζήτησε το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης.

Όπως είπε ο κ. Κιβράκης έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών για να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί του στρατού Ξηράς, ανέλαβαν με ειδικό εξοπλισμό την αυτοψία, ορίζοντας περίμετρο ασφαλείας. Τα συντρίμμια έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα μεγαλύτερη των 800 μέτρων. Από τις αναθυμιάσεις δύο πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να κλείσουν παράθυρα και κλιματισμό.

Σχετικά με το φορτίο 12 τόνων που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, ειδικοί διευκρινίζουν ότι ως επικίνδυνο φορτίο ορίζονται όχι μόνο τα πυρομαχικά «αλλά και οι μπαταρίες και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει φωτιά».

Με drone πάνω από το σημείο της πτώσης του Αντόνοφ An-12, προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν στοιχεία για το περιεχόμενο του φορτίου.

Δεν υπάρχει ίχνος ζωής τουλάχιστον στην άτρακτο η οποία κάηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ανακοίνωσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Με μήνυμα από το 112,  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στις τοπικές κοινότητες Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου του δήμου Παγγαίου, προκειμένου να κρατήσουν κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή τους με τον αέρα της περιοχής, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Τα παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, που συγκάλεσε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την ασφαλή μετάβαση των αρχών στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ακόμη ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα υπάρχει επέμβαση του στρατού με ειδικές ομάδες πυροτεχνουργών, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το αεροσκάφος είχε οχταμελές πλήρωμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος μετέφερε υλικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, πιθανόν 12 τόνους εκρηκτικής ύλης, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση για τη χρήση μάσκας στο σημείο της πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είναι ουκρανικό της εταιρείας Meridian, και είχε ξεκινήσει από τη Νις της Σερβίας.

Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή να σταλεί drone στην περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως το Antonov κατά πάσα πιθανότητα μετέφερε επικίνδυνο φορτίο, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των διασωστών.

Στην περιοχή πολύ έντονη είναι η μυρωδιά καμένου καυσίμου, ενώ πυκνό είναι και το σύννεφο καπνού, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι πολύ μικρές και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης καθώς η πυροσβεστική έχει δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλέγμα για να αποτραπεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν ότι ο πιλότος του Αντόνοφ An-12 το οποίο κατέπεσε χθες βράδυ στην περιοχή της Καβάλας ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης.

Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Το An-12 κατά τις ως τώρα πληροφορίες ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αεροσκάφος είχε οκταμελές πλήρωμα, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό τι μετέφερε. Η ΥΠΑ αναμένει ακόμα σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται στο σημείο μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η εντολή που έχουν λάβει είναι να απομακρυνθούν όλοι από το σημείο της συντριβής και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι αστυνομικές δυνάμεις και τα σωστικά συνεργεία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος που συνετρίβη, είναι «ειδικό» και υπάρχει πληροφορία ότι μετέφερε πυρομαχικά.

Ασθενοφόρα έχουν φτάσει στο σημείο που κατέπεσε αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ, κοντά στην περιοχή του Παλαιοχωρίου, Καβάλα, Κυριακή 17 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς, καθώς είχε οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, το αεροσκάφος, που πιθανόν είναι κάργκο και συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας στην περιοχή της Ελευθερούπολης, εκτελώντας δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.

Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το αεροσκάφος Αντόνοφ το οποίο κατέπεσε χθες Σάββατο το βράδυ στην περιοχή της Καβάλας μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για σοκαριστική εικόνα, που τρομοκράτησε τους κατοίκους, καθώς το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12 κατέπεσε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, μιλώντας για το τραγικό δυστύχημα.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει το συντονιστικό όργανο προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες ενέργειες, ενώ είπε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των οικισμών, που βυθίστηκαν στο σκοτάδι αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, με ένα drone που σήκωσαν νωρίτερα πάνω από το σημείο της πτώσης του Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου Καβάλας, προσπάθησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αντλήσουν κάποια πληροφορία για το ακριβές φορτίο που κουβαλούσε το αεροσκάφος.

Ωστόσο, οι έντονοι καπνοί και οι μικρές εστίες φωτιάς σε συνδυασμό με το απόλυτο σκοτάδι δυσχέραναν την προσπάθεια.

Οι κάτοικοι της περιοχής είδαν και κατέγραψαν σε βίντεο την πτώση του φλεγόμενου αεροσκάφους, το οποίο οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι ρωσικό αλλά νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σέρβικο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο πιλότος του αεροσκάφους στις 22:48 εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Χρυσούπολης και αμέσως μετά κατέπεσε φλεγόμενο.

Το αεροσκάφος αμέσως μετά την πτώση του τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ανατολικά του όρους ‘Αθως, το Antonov 12 δείχνει να επιστρέφει προς τα παράλια της Μακεδονίας. Στο τέλος της χερσονήσου του Αγίου ‘Ορους το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών, χάνει ύψος φλεγόμενο και σε μικρή απόσταση από σπίτια, προσκρούει.

‘Οπως τόνισε ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης ήταν ηρωϊκή η ψυχραιμία του πιλότου που κατάφερε με φλεγόμενο κινητήρα κι ενώ είχε σχέδιο πτήσης με επικίνδυνο φορτίο να οδηγήσει το αεροσκάφος μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η ενημέρωση επιβεβαιώνει ότι προφανέστατα πήρε φωτιά ένας από τους τέσσερις κινητήρες και γι’ αυτό έγινε η στροφή των 180 μοιρών επιστρέφοντας προς το αεροδρόμιο της Καβάλας, το οποίο ενήργησε άμεσα αναμένοντας αναγκαστική προσγείωση καθώς απέμεναν 3 ή 4 λεπτά από τη στιγμή που ο πιλότος εξέπεμεψε σήμα κινδύνου.

  • «Επί 20 λεπτά έχανε ύψος φλεγόμενο»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος που είδε από το σπίτι του που απέχει 17 χιλιόμετρα από τον τόπο της συντριβής, την ανατριχιαστική εικόνα του αεροσκάφους «με τον φλεγόμενο δεξιό κινητήρα».

Όπως περιγράφει, «από τις 22.15 το αεροσκάφος πετούσε αργά. Επί 20 λεπτά όλοι έβλεπαν τις φλόγες στον κινητήρα. Μόλις πέρασε το όρος Παγγαίο, φάνηκε η λάμψη από την έκρηξη της πρόσκρουσης. Οι κάτοικοι άκουγαν επί μια ώρα εκρήξεις».

Ειδικότερα, η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, καθώς το αεροσκάφος τύπου Antonov είχε 4 κινητήρες, εκ των οποίων ο ένας πήρε φωτιά και για αυτό ο πιλότος ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα, όμως δεν τα κατάφερε. Η Πυροσβεστική έχει κάνει σύσταση να φορούν μάσκες όσοι βρίσκονται στην περιοχή λόγω των αναθυμιάσεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το OPEN TV, στην περιοχή πραγματοποιούνται εκτενείς έρευνες, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για απογείωση σούπερ πούμα από τη Λήμνο προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες. Στο σημείο έχουν φτάσει από νωρίς πυροσβέστες, οι οποίοι ωστόσο δίνουν αγώνα για να φτάσουν στο κυρίως μέρος του αεροσκάφους, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο εξαιτίας των συνεχών εκρήξεων.