30.6.22

Ελληνικό «stealth» χτύπημα την ώρα που εξελίσσονταν το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν για τα τουρκικά F-16

 

Το ταξίδι στην 5η γενιά των stealth αεροσκαφών για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μόλις ξεκινά.

Την στιγμή που ο «τζόγος» για τα 40 νέα F-6 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο που ζητά η Τουρκία εξελίσσεται. Την ώρα που επί 48ωρο στο ΝΑΤΟ έγιναν όλοι μάρτυρες των εκβιασμών Ερντογάν, που στόχο είχε να βγάλει από το ναδίρ της τουρκική αεροπορία, η Ελληνική ρελάνς «εκτοξεύτηκε» από τη Λεωφ. Μεσογείων και μάλλον θυμίζει χτύπημα με ΑΙΜ-120D, που βεβαίως δεν βρίσκεται-προς το παρόν- στο Ελληνικό οπλοστάσιο…

  • Το γεγονός πως μέσα στο 24ωρο το επίσημο αίτημα της Ελλάδας (LOR) προς τις ΗΠΑ, για μια πολεμική μοίρα 20 stealth αεροσκαφών, θα βρίσκεται στα χέρια του γραφείου ODC της Αμερικανικής πρεσβείας, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση των F-35.

«Είναι μια διαδικασία που δρομολογήθηκε εδώ και καιρό. Πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.», σημειώνουν λακωνικά αρμόδιες πηγές.

Πάντως ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πήρε στα χέρια του την LOR από το αεροπορικό Επιτελείο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για να την μελετήσει προσωπικά.

Υπέγραψε και στη συνέχεια ταξίδεψε με τον πρωθυπουργό στην Ισπανική πρωτεύουσα. Το γεγονός πως η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση του ανατολίτικου παζαριού που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος για τα F-16 που του λείπουν, δείχνει την έμμεση απάντηση στη συνέχεια του ανοίγματος της ψαλίδας στην αεροπορική υπεροχή.

  • Από την στιγμή που θα πάρουν στα χέρια τους οι Αμερικανοί την LOR θα ξεκινήσουν παράλληλες διαδικασίες και συνομιλίες οι οποίες αφορούν τα όπλα του F-35, την αεροπορική βάση που θα φιλοξενεί τα μαχητικά 5ης γενιάς, αλλά και την αποστολή του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να σχηματιστεί ο πυρήνας των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας που θα εκπαιδευτεί πάνω στο «αόρατο» αεροσκάφος…

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του επίσημου αιτήματος για τα F-35, πρόθεση του υπουργείου Εθνικής άμυνας είναι μέσα στον επόμενο μήνα να προχωρήσει και το LOR που αφορά στην αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, που αποφασίστηκε προ 48ωρου από την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής. Και με αυτό τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία ανεβάζει ρυθμούς και ποσοστά στον διαλειτουργικό της στόλο.

Το μαχητικό 5ης γενιάς θα φέρει την γαλανόλευκη από το 2028, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με την ολοκλήρωση του προγράμματος VIPER. Και αυτό σημαίνει πως ένα σημαντικό μέρος της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου θα είναι πλήρως διαλειτουργικό με το νέο Stealth απόκτημα. Και φυσικά με τα 24 νέα Γαλλικά αεροσκάφη που τότε, θα βρίσκονται ήδη μια τετραετία στα υπόστεγα της 332 Μοίρας «Γεράκι» στην Τανάγρα.

Το αεροπορικό Επιτελείο ομιλεί για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα με μέγιστες ταχύτητες οι οποίες είναι εφικτό να «κλειδώσουν» λόγω της MDCA, η οποία θα προσπεράσει γραφειοκρατικούς σκοπέλους.

Τα γεγονότα όμως σ’ ότι έχει να κάνει με το Stealth αεροσκάφος είναι πως ο αρχικός σχεδιασμός είναι για μια πολεμική Μοίρα. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομία κλίμακας έχει οδηγήσει το αεροπορικό Επιτελείο, να συμπεριλάβει στην LOR και την option- μελλοντικά- για δεύτερη μοίρα F-35.

Αυτές οι συζητήσεις βεβαίως, όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές που έχουν χειριστεί πολλές φορές αυτά τα θέματα, θα εκκινήσουν αφού πρώτα αρχίσουν τα stealth αεροσκάφη να φτάνουν στην Ελληνική βάση που θα τα φιλοξενήσει, κατά συνέπεια τα +20 F-35 θα μπουν στο κάδρο των συζητήσεων μετά το 2030…

https://hellasjournal.com