21.6.22

Fuel Pass 2: Στα 80 ευρώ η νέα επιδότηση - Στα 100 ευρώ για τα νησιά

 


Το βασικό περίγραμμα των νέων παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι των υψηλών τιμών στα καύσιμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Θα χορηγηθεί επιδότηση καυσίμων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, η οποία και θα είναι αισθητά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ θα αφορά περίπου 3 εκατομμύρια εργαζομένους.  

Η νέα επιδότηση, γνωστή ως fuel pass 2 θα είναι αισθητά αυξημένη, στα 80 από 45 ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ειδικά για τα νησιά η  επιδότηση θα ανέρχεται στα 100 ευρώ από 55 μέχρι σήμερα.

Πρακτικά η επιδότηση μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα, όπως εξήγησε ο κ Μητσοτάκης. Όσον αφορά στο ντίζελ η ενίσχυση παραμένει στα 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Στόχος είναι να κρατηθεί η τιμή στην αντλία κάτω από τα 2 ευρώ. 

Ξεχωριστή παρέμβαση θα υπάρξει για τους αγρότες, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει πια η τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπευθεί αυτή η πληρωμή και να γίνει εντός του Αυγούστου. 

Το συνολικό κόστος της νέας παρέμβασης ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας για τα καύσιμα θα ανέλθουν στα 580 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα εξειδικευτούν σήμερα στις 15:00, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

«Όπως διαπιστώνετε, αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου. Και βέβαια έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί: στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα, στην αναδρομική αποζημίωση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε επίσης πως μόλις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενημερώθηκε πως έλαβε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πιο δραστική παρέμβαση στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από 1ης Ιουλίου. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση του power pass, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα  αντικατάστασης 400.000 παλιών, ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. «Αντιλαμβάνομαι κ. Υπουργέ ότι έχει μια πολύ θετική ανταπόκριση και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μας επιτρέπει να μπορέσουμε ταυτόχρονα να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να χαμηλώσουμε τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά, καθώς οι ενεργοβόρες συσκευές αποτελούν σημαντικό συστατικό κομμάτι των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Να στηρίξουμε και την τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα πώλησης αλλά και τοποθέτησης κλιματιστικών, ψυγείων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως «τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά, σε απόλυτο βαθμό, τις συνέπειες μιας παγκόσμιας αναταραχής». Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση πως μπορούν να τις αμβλύνουν να βάλουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην έντασή τους. «Για να το πω διαφορετικά, συνεχίζουμε τη μάχη για τον δίδυμο στόχο μας: μέσα στην αβέβαιη διεθνή συγκυρία, η κυβέρνηση να ανακουφίζει την κοινωνία, να απελευθερώνει την οικονομία, αλλά να κινείται πάντα -και σας το τονίζω αυτό- μέσα στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών» τόνισε.

 

naftemporiki.gr