15.6.22

Στους αιθέρες το πρώτο ελληνικό F-16V, αύριο το δεύτερο – ΕΑΒ με… “σπασμένα φρένα” (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)


Πληροφορούμαστε ότι η πτήση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει ούτε μία παρατήρηση. Το αεροσκάφος “δουλεύει” εξαιρετικά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι με τη βεβαιότητα πλέον ότι η δουλειά που γίνεται είναι απλά αψεγάδιαστη, όλα θα κυλήσουν πλέον ακόμα πιο γρήγορα…

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή πτήση του δεύτερου F-16V -πέραν του πρωτοτύπου που πετάει στις ΗΠΑ όπως έχουμε ήδη αναφέρει- που έχει προγραμματιστεί  για τις 11 το πρωί. Συγχαρητήρια σε όλους και πάλι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :


Καλοί είναι οι σχεδιασμοί για το μέλλον, για την Πολεμική Αεροπορία μετά το 2030, όμως η τουρκική απειλή είναι εδώ και είναι άμεση. Κατά συνέπεια, η είδηση που ακολουθεί και αφορά τα αναβαθμισμένα F-16V έχει μεγαλύτερη αξία και από ενδεχόμενη αγορά του… Battlestar Galactica. Όπως πληροφορείται το DP, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, τέθηκε σε λειτουργία ο κινητήρας του πρώτου -εάν εξαιρεθεί το πρωτότυπο που πετάει ήδη στις ΗΠΑ- αναβαθμισμένου F-16V και ακολουθεί η πρώτη του πτήση! Στον προγραμματισμό ακολουθεί αύριο και το δεύτερο.

Οι Αμερικανοί πιλότοι πιάνουν δουλειά και θα εκτελέσουν τα προβλεπόμενα στα προγράμματα δοκιμών, ώστε προτού βγει το 2022 η Πολεμική Αεροπορία να έχει πάρει στα χέρια της τα πρώτα τέσσερα F-16V με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και άλλες σημαντικότατες βελτιώσεις, που θα καταστήσουν άμεσα το αεροσκάφος σε απόλυτο κυρίαρχο του Αιγαίου και όχι μόνο. Μην έχουμε και καμία έκπληξη και δεν είναι μόνο τέσσερα. Διότι με τη φόρα που έχουν πάρει στην ΕΑΒ τίποτα δεν θα μας εκπλήξει…

Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται εξαιρετικά θετικά και αυτό αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην παρόξυνση της τουρκικής ρητορικής… Ο υπερφίαλος πρόεδρος Ερντογάν και ο υπερεθνικιστής κυβερνητικός εταίρος Μπαχτσελί σπαταλάνε τον χρόνο τους απειλώντας ανοικτά την εδαφική ακεραιότητα μια συμμαχικής χώρας εντός του ΝΑΤΟ (!) θα αντιληφθεί ότι ο συνδυασμός της εξυπηρέτησης πάγιων επεκτατικών διεκδικήσεων και εσωτερικών πολιτικών στόχων, δεν μπορεί παρά να έχει συνέπειες.

Η εξαιρετικά αισιόδοξη εξέλιξη με τα F-16V, αποτελεί όμως την καλύτερη απόδειξη των δυνατοτήτων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) η οποία εάν απελευθερωθεί από τα κρατικά της δεσμά (στο επίπεδο της διαχείρισης, όχι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος) και λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτουργούν όλες ο ομοειδείς βιομηχανίες στην προηγμένη τεχνολογικά Δύση, θα λάβει πολύ σύντομα τη θέση που της αρμόζει διεθνώς.

Διότι έργα όπως αυτό της αναβάθμισης των F-16 δεν γίνονται έτσι απλά. Αυτό θα κάνουν στην ΕΑΒ μόλις -επιτέλους- προχωρήσει και η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 με τα πολύ πιο σύγχρονα απάρτια που προκύπτουν από την αναβάθμιση των Block 52+ / 52+ Advanced σε “V”. Χρειάζονται ικανότητες που θα έρθουν και θα συναντήσουν το μεράκι των ανθρώπων που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στην ΕΑΒ και θέλουν περισσότερο από τον καθένα να αναγνωριστεί ο ρόλος τους και οι δυνατότητές τους.

Το προσωπικό της ΕΑΒ είναι αυτοί που έχουν καταλάβει καλύτερα από τον καθένα ότι δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πάντα στις επιχειρήσεις τα ρυθμίζει η ανταγωνιστικότητα και ο κύκλος εργασιών – κερδοφορία. Αυτά τα τελευταία είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την ορθολογική λειτουργία, όπου νοοτροπίες του παρελθόντος που ήθελαν εξ ορισμού εργαζόμενους και διοικήσεις σε… θέσεις μάχης, αποτελούν επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό αναχρονισμό.

Αξίζουν σε όλους τους εμπλεκόμενους τα πιο θερμά συγχαρητήρια. Είναι και για ψυχολογικούς λόγους εξαιρετικά σημαντικό η ελληνική κοινωνία να μαθαίνει ειδήσεις τόσο θετικές. Ελπίζουμε οι καλοί συνάδελφοι των τηλεοπτικών δικτύων να προβάλουν αυτή την εξέλιξη με τρόπο που αρμόζει.

Κυρίως διότι αποτελεί την πεμπτουσία του αρχαίου ρωμαϊκού “Si vis pacem para bellum” (εάν θέλεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο), την πεμπτουσία της έννοιας της αποτροπής. Την μοναδική πραγματικά ειρηνική πολιτική όπως έχει αποδείξει η ιστορία…

https://www.defence-point.gr/

{Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη}