29.6.22

Τελικά ο Ερντογάν πήρε αντάλλαγμα από τον Μπάιντεν: Τον εκσυγχρονισμό των F-16 – Η καθοριστική μάχη στην επιτροπή του Μενέντεζ

    Αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι έχουν τα απαραίτητα... για να προβάλουν βέτο, σε αντίθεση με κάποιους, που ακούνε τη "φωνή του κυρίου τους" σαν καλά σκυλάκια!
ΑΛΕΞ
 

Τελικά, όπως φαίνεται, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν πήρε αντάλλαγμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να δώσει το ΝΑΙ στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Όμως, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εκσυγχρονισμός πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως γράφει στο twitter ο Nick Schifrin, ανταποκριτής του PBS στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο:

«ΝΕΟ για την πολιτική των ΗΠΑ για τα τουρκικά F16: Σύμφωνα με στοιχεία της Βοηθού Υπουργού Άμυνας για Διεθνείς Υποθέσεις Ασφάλειας, Celeste Wallander: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16 της Τουρκίας…»


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε μια υπόσχεση για την οποία, προκειμένου να τηρήσει, θα πρέπει να πείσει τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου προκειμένου να συναινέσουν και αυτές.

Και όπως είναι γνωστό αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες καθώς η άποψη του πανίσχυρου γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι απόλυτη και η άρνησή του κάθετη.

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16» (που διαθέτει), δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της (F-16) από την Τουρκία, γιατί αυτό αποτελεί συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος Πρόεδρος, θα συζητήσουν την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση αργότερα σήμερα Τετάρτη στη Μαδρίτη έρχεται επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν εγκατέλειψε την αντίθεσή του στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού της μετώπου με τη Ρωσία.

Αυτή η κίνηση φαίνεται να κέρδισε γι’ αυτόν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία απέκλεισαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με αντάλλαγμα να επιτρέψουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στη συμμαχία.

Η απόφαση του Τούρκου ηγέτη να επιτρέψει σφήσει τους Σκανδιναβούς να προχωρήσουν με την ένταξη στο ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για μια επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα πλήρες φάσμα θεμάτων, είπε ο αξιωματούχος, το οποίο περιλαμβάνει τα μακροχρόνια αμυντικά αιτήματα της Τουρκίας.