2.6.22

Ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου – Ο ρόλος της Ελλάδας


Εντατικές διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Ισραήλ – Αιγύπτου και Κομισιόν με σκοπό την εξεύρεση τρόπου συνεργασίας για την εξαγωγή των πλεονασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον πιέζει για την ταχύτατη υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης (MoU) ει δυνατόν και πριν από την επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων του Φόρουμ για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) στο Κάιρο το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου, όπου ενδέχεται να είναι παρούσα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το MoU στοχεύει σε μια συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου (ισραηλινού και φυσικά αιγυπτιακού) προς την Ευρώπη.


Το ερώτημα, βεβαίως, είναι η όδευση που θα ακολουθηθεί, η οποία ακόμα δεν είναι σαφής και, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί σύντομα. Είναι προφανές ότι για την Ελλάδα υπάρχουν τρεις λύσεις, η εξαγωγή μέσω αγωγών που θα πηγαίνουν είτε στην Κρήτη είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη λύση της μεταφοράς σε μορφή LNG να παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες.

Είναι εξίσου προφανές ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Τουρκία αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για ένα τέτοιο έργο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή η λύση που θεωρείται η πλέον βιώσιμη από όλους τους παίκτες είναι η υγροποίηση και μεταφορά σε μορφή LNG. Ως εκ τούτου το ερώτημα είναι αν πέρα από τα λιμάνια της Ελλάδας, το LNG θα κάνει –για αρχή– στάση και στα λιμάνια της Τουρκίας.

https://www.msn.com/