6.6.22

Προς («απασφαλίσαντες») τούρκους συναδέλφους…

Περιμένουν, αλήθεια, πως οποιαδήποτε απόπειρα προσβολής της ελληνικότητας των νησιών δεν θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο;

 Ισως δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για όσα θα διαβάσετε παρακάτω, αλλά ας όψονται οι συνάδελφοι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που, κατά το κοινώς λεγόμενο, έχουν ξεφύγει. Θα έλεγα μάλιστα, δεδομένου του θέματος, πως έχουν «απασφαλίσει», αφού οι περισσότεροι των δημοσιογράφων της γείτονος έχουν εμποτιστεί πλήρως από την ερντογανική προπαγάνδα με την οποία αμφισβητούνται η κυριαρχία και η ελληνικότητα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κοπιάροντας τον πουτινικό αναθεωρητισμό, παπαγαλίζουν πως τα νησιά είναι κατακτημένα τουρκικά εδάφη που από κάποιο δήθεν σφάλμα της Ιστορίας περιήλθαν στην Ελλάδα.

 Με κάτι τέτοια λοιπόν ντοπάρουν την τουρκική κοινή γνώμη φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζουν ως «πρόκληση» ακόμα και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κω και στην ακριτική Ψέριμο.

Αμφισβητούν δηλαδή ακόμα και αυτό το δικαίωμα του έλληνα πρωθυπουργού να επισκέπτεται την επικράτεια της χώρας του! Επειδή το φαινόμενο τείνει να λάβει χαρακτηριστικά εθνικιστικής υστερίας, οφείλουμε να συστήσουμε στους τούρκους συναδέλφους να ξεζωστούν τις μπαλάσκες και να ηρεμήσουν. 

Περιμένουν, αλήθεια, πως οποιαδήποτε απόπειρα προσβολής της ελληνικότητας των νησιών δεν θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο; Ή δεν φαντάζονται τι μπορεί να σημαίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος και πόσο ασήκωτες θα ήταν οι συνέπειες για τον τουρκικό λαό και την τουρκική ηγεσία; Αντί, λοιπόν, μεγάλοι άνθρωποι, να παριστάνουν τους στρατηγούς και να στέλνουν τους νέους τους στη σφαγή, ενώ οι ίδιοι κάνουν απλώς ασκήσεις επί τηλεοπτικού χάρτου, ας σταματήσουν να υιοθετούν άκριτα την ερντογανική προπαγάνδα. Εκτός αν νομίζουν πως η Ελλάδα είναι Συρία ή Κουρδιστάν. Σε αυτή την περίπτωση ας τσεκάρουν τις δημοσιογραφικές τους πληροφορίες. Και ο νοών νοείτω…

Η αντίδραση της Δύσης στις «ζαριές» Ερντογάν

Κατά τα άλλα, η αίσθηση που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα είναι ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση. Και αυτό ως αποτέλεσμα των τουρκικών αδιεξόδων και του εντεινόμενου αναθεωρητισμού, μέσω του οποίου η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να καλύψει τις ανεπάρκειές της. Επαιξε ο Ερντογάν με όλους και εξετέθη ανεπανόρθωτα. Ειδικώς οι Αμερικανοί δεν συγχωρούν τα παιχνίδια του με τη Ρωσία και είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι αυτή την ώρα, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, παζαρεύει με τον Πούτιν το βέτο του στο ΝΑΤΟ, την άρνησή του ένταξης των Σουηδών και των Φινλανδών στην ατλαντική συμμαχία και έναντι αυτής απαιτεί ελευθερία κινήσεων στη Συρία, προσφέροντας επιπροσθέτως στον ρώσο πρόεδρο μια αποδιοργανωτική κρίση στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

 Η ζαριά Ερντογάν δεν είναι απλή. Για να βγει, θα χρειαστεί τη συγκατάθεση των Ρώσων και βεβαίως την ανοχή των Ιρανών, της Χεζμπολάχ και του Ασαντ. Πράγμα σχεδόν αδύνατο. Επιπλέον, χάνοντας τα διεθνή ερείσματα και βλέποντας ότι απομειώνεται η επιρροή του στα βασικά νομοθετικά σώματα της Αμερικής και της Ευρώπης, αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μπορεί να εκσυγχρονίσει ή να ανανεώσει τη στρατιωτική μηχανή του και προφανώς γι’ αυτό έχει αφηνιάσει. Αλλά δεν του φταίει κανείς. Ο μεγαλοϊδεατισμός και η προσήλωσή του στα καθυστερημένα αυταρχικά σχήματα της Ανατολής ευθύνονται για την ταύτισή του με τον Πούτιν, με τον οποίο, κατά το γαλλικό Le Point, συγκροτούν το «διαβολικό ζευγάρι» της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά στην κυβέρνηση ωστόσο παρακολουθούν με ψυχραιμία την τουρκική εθνικιστική έξαρση. Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει συστηματικά και οργανωμένα να μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα ότι ο Ερντογάν κινείται εκτός πλαισίου και εκτός Διεθνούς Δικαίου. Ηδη η ελληνική στάση αποδίδει και οδηγεί σε συνεχείς καταδίκες της τουρκικής προκλητικότητας από ηγέτες και κυβερνήσεις. Ακόμα και η άλλοτε επιφυλακτική Κομισιόν έσπευσε να μεταφέρει στην τουρκική ηγεσία ότι οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν.

Τον ανησυχεί η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης δεν αναμένει πάντως ένταση της τουρκικής επιθετικότητας κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο. Εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δυσχερή θέση και χρειάζεται τα συναλλαγματικά έσοδα του τουρισμού. «Δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε, δεν έχω άγχος για αυτό» λέει χαρακτηριστικά. Το άγχος του πηγάζει από την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία και τη μακροημέρευση της διαταραχής στις αγορές της ενέργειας και των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο διακρίνει κάποια τάση εξομάλυνσης των διεθνών τιμών. Το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει στη ζώνη των 85 ευρώ, το πετρέλαιο αναμένει να επηρεαστεί από την απόφαση του ΟPEC να επαυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και οι διεθνείς τιμές των σιτηρών, του ξύλου και του σιδήρου απέχουν πλέον σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα της περιόδου. Τώρα, το πότε και αν και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος είναι μια άλλη υπόθεση. Οσο για το επίμαχο θέμα της διεκδικούμενης από πολλούς, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, μείωσης  του ΦΠΑ των καυσίμων με σκοπό να ελεγχθούν οι τιμές της βενζίνης, δεν φαίνεται κάποιου τύπου γενναία παρέμβαση. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει τα έσοδα από τους φόρους των καυσίμων και το μόνο που προκρίνει είναι την παράταση του καθεστώτος της επιδότησης των 35-40 ευρώ τον μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην επιλογή της επιδότησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή θεωρεί κρισιμότερη και σε αυτή θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος.

Δεν μπόρεσε να αποφύγει τις Σειρήνες του λαϊκισμού

Εξωδίκως μαθαίνουμε ότι το όλο ζήτημα των παρεμβάσεων στην αγορά προς έλεγχο του πληθωρισμού συζητήθηκε και στον κύκλο του Αλέξη Τσίπρα. Ορισμένοι εκ των επιφανέστερων τεχνοκρατών συνεργατών του πρότειναν να εισηγηθεί και να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο όπου θα συγκεντρώνονται τα κάθε λογής υπερέσοδα, είτε προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας είτε από τον ΦΠΑ των καυσίμων, και να χρησιμοποποιούνται όχι οριζόντια, παρά στοχευμένα, για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων. Οι τεχνοκράτες του κ. Τσίπρα πιστεύουν ότι τα οριζόντια μέτρα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, δεν είναι ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά αποτελεσματικά, παρά διαιωνίζουν τις κακές πλευρές των λαϊκιστικών πολιτικών. Κατά τις διηγήσεις, ο αναβαθμισθείς εσχάτως από το συνέδριο ηγέτης του «μεταρρυθμισμένου» ΣΥΡΙΖΑ τα άκουσε με προσοχή όλα αυτά, αλλά στο τέλος δεν μπόρεσε να προσπεράσει τον ήχο των Σειρήνων του λαϊκισμού και προέκρινε τη γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ των καυσίμων, την οποία και κατέθεσε δημόσια. Εξις δευτέρα φύσις…

Αγάπη για τη Ναύπακτο σε άπταιστα ελληνικά

Γνήσιο τέκνο της ελληνικής διασποράς, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη βραδιά που διοργάνωσαν από κοινού το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Business Council for International Understanding (BCIU) σε συνεργασία με το Ελληνο-αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) την περασμένη Δευτέρα στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά. Ο νέος πρέσβης δεν έκρυψε τη χαρά του που βρέθηκε μεταξύ παλαιών και νέων φίλων. Το ραντάρ μου εντόπισε ανάμεσα σε αυτούς τους Χρήστο Στυλιανίδη, Νίκη Κεραμέως, Μίνα Γκάγκα, Σοφία Ζαχαράκη, Αγγελο Συρίγο, Πάνο Τσακλόγλου, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπως και υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών επιχειρήσεων και μεγάλων ελληνικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον σημείο της βραδιάς ήταν ότι ο κ. Τσούνης φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να κάνει γνωστή την αγάπη του για τις ομορφιές της Ναυπάκτου και σε, ομολογουμένως, άπταιστα ελληνικά. Οι αμερικανοί πρέσβεις συνηθίζεται να μαθαίνουν έστω και λίγο τη γλώσσα του επόμενου πόστου τους, αλλά ο νέος ένοικος της Παναγή Κυριακού δεν θα χρειαστεί μαθήματα.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτογραφία) θα βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην Ουάσιγκτον. Στην πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτός από σειρά συναντήσεων, συμμετείχε και στην πρώτη μετά από τρία χρόνια συνεδρίαση της μυστικοπαθούς Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Την πεντάδα των Ελλήνων στη συνεδρίαση συμπληρώνουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, ο πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Upstream Μάρκος Βερέμης. Στα θέματα του τετραημέρου κυριάρχησαν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η ενεργειακή ασφάλεια, ο σινο-αμερικανικός τεχνολογικός ανταγωνισμός, η αποπαγκοσμιοποίηση αλλά και η υγεία μετά την πανδημία. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ξεκίνησε από τον Λευκό Οίκο, στο Eisenhower Executive Office Building, όπου συζήτησε θέματα ψηφιακής στρατηγικής με τον Tarun Chhabra, γενικό διευθυντή Τεχνολογίας και Εθνικής Ασφαλείας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Εκεί παρουσίασε το gov.gr στη σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Neera Tanden, στη chief information officer της αμερικανικής κυβέρνησης Clare Martorana και στην επικεφαλής του US Digital Service Mina Hsiang. Η δυνατότητα συνεργειών σε κρίσιμους τομείς, όπως η διασυνδεσιμότητα, συζητήθηκε με στελέχη εταιρειών, όπως οι Starlink και Intel.

https://www.tovima.gr/