17.6.22

Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν μεταφορά Ουκρανικών σιτηρών από Ρωσικά πλοία στη Συρία

 

"Δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν πλοία με ρωσική σημαία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά στη Συρία", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Αμερικανικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Πλοία με ρωσική σημαία μεταφέρουν σιτηρά που συλλέγονται στην Ουκρανία και τα μεταφέρουν στη Συρία, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων της  Maxar.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν δύο πλοία χύδην μεταφοράς με ρωσική σημαία να ελλιμενίζονται στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι της Κριμαίας της Σεβαστούπολης τον Μάιο και να φορτώνονται με σιτηρά, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη.


Μέρες αργότερα, οι δορυφόροι Maxar συνέλεξαν εικόνες των ίδιων πλοίων ελλιμενισμένων στη Συρία, με τις καταπακτές τους ανοιχτές και τα φορτηγά παρατεταγμένα έτοιμα να μεταφέρουν τα σιτηρά, αναφέρει  η Maxar.

Η Συρία και η Ρωσία είναι πιστοί σύμμαχοι.

Η εταιρεία είπε ότι μια άλλη εικόνα από τον Ιούνιο δείχνει επίσης ένα διαφορετικό πλοίο να φορτώνεται με σιτηρά στη Σεβαστούπολη.

 Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής τους στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ δήλωσε την Πέμπτη ότι τα προσωρινά σιλό στα σύνορα της Ουκρανίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να κλέψει ουκρανικά σιτηρά και να διασφαλίσουν ότι η χειμερινή σοδειά της χώρας δεν θα χαθεί λόγω έλλειψης αποθήκευσης.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Vilsack τόνισε ότι η αναβίωση των αποστολών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ήταν ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος εξαγωγής σιτηρών και προέτρεψε τη Ρωσία να λάβει «σοβαρά» τις συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για το θέμα.

"Γνωρίζουμε τις περιστάσεις και τις καταστάσεις όπου συνέβη αυτό, οι Ρώσοι έχουν πάρει σιτηρά από Ουκρανούς αγρότες. Έτσι, στο βαθμό που μπορούμε να τα βγάλουμε από τη χώρα, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που μειώνει τον κίνδυνο απώλειας", είπε ο κ. Vilsack.

Ο πόλεμος απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι δημιουργεί τον κίνδυνο παγκόσμιας πείνας κλείνοντας τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 https://www.pentapostagma.gr/