28.6.22

Ουκρανία: Θέμα ημερών η κατάληψη του Λύσιχανσκ από τους Ρώσους


Στα πρόθυρα της ολοσχερούς κατάληψης της περιφέρειας του Λουχάνσκ, βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών, όχι μόνο από τη φιλορωσική πλευρά, μετά την κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ, η πτώση της πόλης Λύσιχανσκ φαίνεται να είναι ακόμη και «θέμα ημερών».

Οι Ρώσοι εμφανίζονται πλέον να προελαύνουν σε 3-4 διαφορετικούς άξονες, από το Νότο, όπου σύμφωνα με τελευταίες ενημερώσεις έχουν ήδη εισέλθει σε σημεία του Λύσιχανσκ, από το Βορρά, όπου πέρασαν τον ποταμό Σεβέρσκι-Ντόνετσκ και δημιουργούν 2 προγεφυρώματα, αλλά και στα Δυτικά του Λυσιχανσκ όπου γίνονται μάχες στο μεγάλο διυλιστήριο της περιοχής, ενώ «έξοδος» για την υποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων, έχει απομείνει σε ένα πλάτος 5-8 χιλιομέτρων, όπου όμως οι δρόμοι είναι εκτεθειμένοι στα πυρά του ρωσικού πυροβολικού.

Ταυτόχρονα οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται στην περιοχή του Ιζιουμ, προς τα Νοτιοδυτικά απειλώντας το Σλιαβιάνσκ, όπου εκτιμάται ότι θα οργανωθεί η δεύτερη γραμμή άμυνας των Ουκρανών (άξονας Σλαβιάνσκ-Κραματορσκ), αλλά και το Σεβέρσκ που είναι το ενδιάμεσο διαμετακομιστικό κέντρο, για την υποχώρηση από το Λυσιχανσκ, ενώ άλλες ρωσικές δυνάμεις πιέζουν νοτιότερα, στη πόλη Μπαχμούτ, όπου βρίσκεται κρίσιμο εφοδιαστικό κέντρο των ουκρανικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πέσει στα χέρια των Ρώσων ο θύλακας του Λύσιχανσκ, δεν θα πρόκειται απλώς για μια «πολιτική» νίκη, υπο την έννοια ότι θα έχουν καταλάβει ολόκληρο το Λουχάνσκ, έναν από τους διακυρηγμένους στόχους τους.

Από στρατιωτικής πλευράς θα έχουν επιτύχει να απειλούν πλέον από τρεις πλευρές (Βορρά, Δύση και Ανατολή) τη δεύτερη γραμμή άμυνας των Ουκρανών στον άξονα Σλαβιάνσκ- Κραματορσκ, αλλά και να μειώσουν σημαντικά το «μήκος» του επιχειρησιακού μετώπου, σε σχέση με την πρότερη κατάσταση πιθανώς απελευθερώνοντας σημαντικές δυνάμεις, που στη συνέχεια μπορεί να μεταφερθούν προς το Νότο (Χερσώνα- Ζαπορίζια) ή το Βορρά (Χάρκοβο) προκειμένου να εκδηλώσουν νέες επιθετικές ενέργειες σε εκείνα τα μέτωπα.

Σε ότι αφορά τα ουκρανικά στρατεύματα οι πληροφορίες από την περιοχή, παρά τη γενναία αντίσταση που προβάλουν, δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν, πέρα από την ανισότητα σε στοιχεία πυροβολικού και αεροπορίας, ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βαρέα πυρομαχικά, προβλήματα με τις επικοινωνίες, αλλά και κρούσματα χαμηλού ηθικού και εγκατάλειψης θέσεων από μονάδες που είναι επανδρωμένες από άπειρους στρατιώτες της εφεδρείας και εξίσου άπειρους εθνοφρουρούς. Οι ενισχύσεις απο τη Δύση, με βαρύ εξοπλισμό και πυρομαχικά, μέχρι στιμής κρίνονται απο τους ίδιους τους Ουκρανούς ώς ανεπαρκείς, για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική υπεροπλία.

Μόσχα: Χτυπήσαμε αποθήκη όπλων στο Κρεμεντσούκ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον μιας αποθήκης όπλων στην ουκρανική πόλη Κρεμεντσούκ και ότι η έκρηξη των πυρομαχικών προκάλεσε πυρκαγιά σε γειτονικό εμπορικό κέντρο που, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν λειτουργούσε.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σ' αυτό που το Κίεβο αποκάλεσε ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ και η G7 χαρακτήρισε ρωσικό έγκλημα πολέμου.

«Στο Κρεμεντσούκ, ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη όπλων στην οποία ήταν αποθηκευμένα όπλα υψηλής ακριβείας που είχαν παραληφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα του πλήγματος ακριβείας, επλήγησαν δυτικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά που ήταν συγκεντρωμένα στην αποθήκη», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με δήλωσή του, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του καναλιού του στο Telegram.

«Η έκρηξη των αποθηκευμένων πυρομαχικών για δυτικά όπλα προκάλεσε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο δίπλα στην αποθήκη, το οποίο δεν λειτουργούσε», προσθέτει.

https://www.euro2day.gr

{ Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη}