18.6.22

Τέσσερις αερομαχίες για τον Νίκο Σιαλμά: Το «Μολών Λαβέ» του «πρώτου γερακιού» και το «Δεν ξεχνάμε» του Χαρδαλιά από τον Άη Στράτη

 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL 

 
Τα τέσσερα «kill» στο βορειοανατολικό Αιγαίο ήταν για το Νίκο…

Οι τέσσερις αερομαχίες στο βόρειο Αιγαίο νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δεν ήταν απλώς εμπλοκές που καταγράφονται καθημερινά κατά την εκδήλωση της τουρκικής παραβατικότητας. Αυτές οι αερομαχίες εμπεριείχαν το στοιχείο του συμβολισμού καθώς ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των Τούρκων να δείξουν γι’ ακόμη μια φορά ότι δεν σέβονται τις ημέρες μνήμης που τιμούνται οι Έλληνες αεροπόροι.

  • Όπως κάνουν παραβιάσεις και εμπλέκονται σχεδόν κάθε χρόνο τον Μάϊο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, την ημέρα εκδήλωσης για τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο, το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν την Παρασκευή στον ουρανό του βορειοανατολικού Αιγαίου, τρία τέταρτα πριν την επιμνημόσυνη δέηση στο ακρωτήριο «Νικόλαος Σιαλμάς» και πριν καν απογειωθεί το ελικόπτερο που μετέφερε τους επισήμους στο ακριτικό νησί.

Οι αερομαχίες καταγράφτηκαν στον ουρανό, ανάμεσα από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Λέσβο και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από τον Άγιο Ευστράτιο. Τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν εκεί, απέναντι από κάθε έκνομη ενέργεια εκδηλώνει η Άγκυρα η οποία δεν σταματά την αδιέξοδη προσπάθεια της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ζεύγη Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας “Θησέας” πραγματοποίησαν τιμητικές διελεύσεις πάνω από το μνημείο με την γιγαντιαία ασπίδα και το “Μολών Λαβέ” που στήθηκε στο νότιο ακρωτήριο του Αγίου Ευστρατίου για να θυμίζει την ηρωική πράξη του Θέρμιου Υποσμηναγού.
Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
  • Και μπορεί στις Βρυξέλλες να επιχειρήθηκε η διάνοιξη του διαύλου επικοινωνίας, με το Νίκο Παναγιωτόπουλο να θέτει στον Χουλουσί Ακάρ το «τρίπτυχο της καλής συμπεριφοράς», όχι ένταση, όχι παραβιάσεις, τέλος οι λεκτικές επιθέσεις, όμως η πραγματικότητα στον Ελληνικό ουρανό μαρτυρά ότι ο Τούρκος υπουργός άμυνας ακούει μεν, είναι ευγενής και χαμογελαστός, συμφωνεί μάλιστα με τον συνομιλητή του, αλλά στο πεδίο παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά.

Οι αριθμοί μόλις μια μέρα μετά το τετ α τετ των δυο πολιτικών στο Βέλγιο, μαρτυρούν πως η Άγκυρα θα συνεχίσει στο τέμπο των προκλήσεων. 14 F-16, τα 4 οπλισμένα και 23 παραβιάσεις στο σύνολό τους….

Ωστόσο απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία πάντα βρίσκει το τείχος που δημιουργούν είτε τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού είτε οι ιπτάμενοι που καθημερινά τάσσουν εαυτούς στην διάθεση της πατρίδας.

Η εντολή για την εκδίωξη του θρασύδειλου εισβολέα…

«Η τάν ή επί τάς» ανέγραφε το σήμα της 342 Μοίρας Παντός Καιρού «Σπάρτη».  Αυτή τη Λακωνική φράση που αναφέρεται στο έργο του Πλούταρχου Λακαινών Αποφεύγματα (Ηθικά) και την είπε η Σπαρτιάτισσα μάνα στον γιό της που έφευγε για τον πόλεμο, τίμησε μέχρις εσχάτων ο Θέρμιος Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς.

Ή θα σε φέρουν (νεκρό) πάνω στην ασπίδα ή θα επιστρέψεις κρατώντας την, είναι η ελεύθερη μετάφραση της ιστορικής αυτής φράσης που διαχρονικά τίμησαν δεκάδες αεροπόροι.

30 χρόνια πριν αυτή η φράση είχε πάρει σάρκα και οστά και ήταν αυτά του ηρωικού Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά που απογειώθηκε για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

  • Ο Υποσμηναγός της 342 Μοίρας «Σπάρτη», πολύ γρήγορα με το Mirage F-1, αν και υποδεέστερο, βρέθηκε στην ουρά του τουρκικού F-16 όπου ξεκίνησε μια ανηλεής αερομαχία. Από τα περίπου 6000 πόδια τα δυο αεροσκάφη ξεκίνησαν να βυθίζονται, με το Ελληνικό Mirage F-1 να μην αφήνει περιθώριο στο τουρκικό F-16.

Τελευταία στιγμή ο Τούρκος ιπτάμενος άλλαξε πορεία καταφέρνοντας να σωθεί, αλλά δεν έγινε το ίδιο για τον Έλληνα αεροπόρο που χάθηκε για πάντα στα νερά του Αγίου Ευστρατίου.

Ο Υποσμηναγός Σιαλμάς ήταν το πρώτο θύμα της καθημερινής τουρκικής προκλητικότητας, στον ακήρυχτο πόλεμο στον ουρανό του Αιγαίου.

Δεν ξεχνάμε…

30 χρόνια μετά τον θάνατο του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, στο γεμάτο σημειολογία μνημείο που στήθηκε στον Άη Στράτη έγινε η επιμνημόσυνη δέηση.

Ο αδελφός του ήρωα Υποσμηναγού Κωνσταντίνος Σιαλμάς είπε πως «έπεσε στον βωμό του καθήκοντος ο αδελφός μου. Έμεινε πιστός σ’ αυτά που μας γαλούχησε η οικογένειά μας και η Πολεμική Αεροπορία. Αλλά μετά από 30 χρόνια η ένταση, οι αμφισβητήσεις δεν έχουν σταματήσει, αντιθέτως έχουν ενταθεί.»

Και εκεί ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως 30 χρόνια μετά η κατάσταση δεν έχει αλλάξει αλλά η Ελλάδα θα είναι πάντα εδώ!

«Πάντοτε θα υπάρχει το αδιαπέραστο τείχος, που έχουν οικοδομήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με την καθολική στήριξη του ελληνικού λαού. Πάντοτε θα υπάρχει η αδάμαστη θέληση και η αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός για να τονίσει στη συνέχεια ότι,

«Σε εμάς, απομένει η ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, για μια Ελλάδα ισχυρή, ευημερούσα και απρόσβλητη απέναντι σε κάθε απειλή. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στον Υποσμηναγό Σιαλμά, στην πατρίδα μας, σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Οι ουρανοί είναι, και θα παραμείνουν, για πάντα δικοί μας! Δεν ξεχνάμε!»

  • Ο αναχαιτιστής Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, εμφανώς συγκινημένος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Αθάνατου Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά. «Σεβαστή οικογένεια Σιαλμά, το παλικάρι σας δεν έφυγε άδοξα, δεν χάθηκε απλά, εκείνο το μοιραίο πρωινό, στα γαλανά νερά του Αιγαίου, ως αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας απόσπασης της προσοχής{…} Ήταν η αθάνατη μετουσίωση σε πράξη, του ρητού που περήφανα έφερε στο στήθος του, στο σήμα της Μοίρας του, της 342ΜΠΚ: «Ή ταν, ή επί τας»! Πολεμώντας έναν τεχνολογικά ανώτερο εχθρό, ως ένας σύγχρονος Λεωνίδας, κατέδειξε με τον ισχυρότερο τρόπο στον παραβάτη, πόσο αποφασισμένος είναι ο Έλληνας αεροπόρος να υπερασπιστεί τα άγια χώματα»

 

Για να συνεχίσει λίγο αργότερα το «πρώτο γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνοντας πως οι Έλληνες αεροπόροι είναι πάντα εκεί που πρέπει «Ο Ελληνικός λαός επιβάλλεται να νοιώθει ασφαλής και για αυτόν τον σκοπό αγωνιζόμαστε καθημερινά, παραδίδοντας ακούραστα το μήνυμα με τον ισχυρότερο τρόπο: «Μολών Λαβέ», δείχνοντας με το χέρι του την Λακωνική φράση που αναγράφεται στο μνημείο του ακρωτηρίου «Νικόλαος Σιαλμάς».

 

Στο μνημείο εκτός της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας παραβρέθηκαν η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακκαλή, ο Δήμαρχος Θέρμου, γενέτειρας του ηρωϊκού Υποσμηναγού, Σπυρίδων Κωνσταντάρας, μάλιστα η κα. Κακκαλή , ως νησιώτισσα που ζει τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας σημείωσε πως η θυσία του Υποσμηναγού Σιαλμά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο.

 https://hellasjournal.com