23.6.22

Πρόωρες εκλογές: Πότε θα γίνουν οι επαναληπτικές και πότε θα έχει η χώρα νέα κυβέρνηση

 

Εκλογές εν όψει πολέμου, είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα, είναι δείγμα ασχετοσύνης και αδιαφορίας  για όλα τα κόμματα που συμφωνούν.Ας μην ξεχνάμε ότι τα " Ίμια" έγιναν λίγες μέρες μετά την εκλογή του Σημίτη, προτού καλά - καλά οργανωθεί η κυβέρνηση. Βέβαια εδώ στην Ελλάδα, προέχει το κομματικό συμφέρον από το Εθνικό! Juan



Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης (αν τις κερδίσει) μετά από δεύτερες επαναληπτικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου.

Η χρήση της απλής αναλογικής στις πρώτες εκλογές δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για δημιουργία κυβερνητικού σχήματος ασχέτως με το ποιος θα τις κερδίσει.

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μετά την πρώτη προσφυγή στις κάλπες και το πότε η χώρα θα έχει και πάλι μία κυβέρνηση.

Υπάρχει έντονη φημολογία ότι το Μαξίμου , από τις τρεις πιθανές ημερομηνίες (18 Σεπτεμβρίου, 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου) θα επιλέξει την πρώτη, δηλαδή στις 18 Σεπτεμβρίου για να προκηρύξει εκλογές.

Πιστεύει έτσι ότι θα πιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους να βρίσκονται ακόμα στις παραλίες και θέλει να αποφύγει το χάσιμο χρόνου για σχηματισμό κυβέρνησης που συνολικά θα ξεπερνάει τους δύο μήνες.

Κρίσιμη περίοδος σε μία κρίσιμη εποχή.

Να σημειώσουμε ότι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου αναμένεται η ακρίβεια να έχει γονατίσει τους Έλληνες ενώ αν συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν πλέον σοβαρές ελλείψεις σε αγαθά.

Μετά τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα υπάρξουν διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και το συσχετισμό δυνάμεων που θα δημιουργηθεί, θα κρατήσουν από επτά έως 9 ημέρες.

Δεν αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ για να συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να συνεργαστούν τουλάχιστον 3 κόμματα.

Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την εξάντληση των δυνατοτήτων για μια οικουμενική κυβέρνηση, που δεν αναμένεται να ευδοκιμήσει αν και κάποιοι θα το επιθυμούσαν για να μοιραστεί «το φταίξιμο και το ξύλο» σε όλους.

Εν συνεχεία θα επιλεγεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένας από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας να χριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα εντός τριών εβδομάδων σε νέες εκλογές όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Αν από τις δεύτερες εκλογές αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα ορκιστεί αμέσως. Με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεί κάτι τέτοιο δεν αναμένεται οπότε θα έχουμε και πάλι τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Συνεπώς κυβέρνηση θα σχηματιστεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τότε πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί προϋπολογισμός

 https://www.pronews.gr/